Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.
Zdravje & prehranaJajčevci – pester nabor antioksidantov v vijolični preobleki

Jajčevci – pester nabor antioksidantov v vijolični preobleki

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav sodijo jajčevci v strogem botaničnem smislu med sadje, jih večinoma dojemamo kot zelenjavo. A ne glede na to, kam jih prištevamo, je nekaj jasno.

- Oglas -

Jajčevci, pogosto imenovani kar melancane, so izjemno zdravi in zelo okusni. Prepoznavni so po vijolični barvi lupine, čeprav obstajajo tudi jajčevci drugih barv, na primer rdeče, zelene in celo črne.

Hranilna gostota jajčevcev je zelo visoka, kar pomeni, da lahko kljub nizkemu številu kalorij zaužijemo veliko vitaminov, mineralov in drugih pomembnih hranilnih snovi. Ker jajčevci omogočajo zelo različne oblike priprave, jih lahko vključite v številne obroke, kar je še ena izmed njihovih številnih pozitivnih lastnosti.

Preprečevanje celičnih poškodb

Zaradi visoke vsebnosti različnih antioksidantov vas jajčevci zaščitijo pred nevarnimi prostimi radikali, kar pomeni, da preprečujejo poškodbe celic. Raziskave kažejo, da uživanje živil, bogatih z antioksidanti, zmanjšuje tveganje za kronične bolezni, med drugim tudi za srčna obolenja in različne vrste raka. Med antioksidanti, ki jih najdemo v jajčevcih, še posebej izstopajo antocianini. Gre za vrsto pigmenta, ki poskrbi za značilno temno vijolično barvo jajčevcev. Med antocianini pa ima najpomembnejšo vlogo nasunin, katerega učinkovitost dokazuje ogromno kliničnih študij.

Zniževanje ravni holesterola v krvi

- Oglas -

Antioksidanti v jajčevcih lahko pomagajo tudi pri zniževanju količine škodljivega holesterola v krvi, imenovanega LDL. Prav tako pa se z rednim uživanjem jajčevcev zniža nivo trigliceridov. Tako jajčevci tudi posredno zmanjšujejo možnost za srčno-žilne bolezni. Če torej želite zaščititi svoje srce in ožilje, so jajčevci eno izmed živil, ki ga je zagotovo smiselno uvrstiti na jedilnik.

Priporočljivo živilo za diabetike

Jajčevci naj bi bili koristni tudi kot pomoč pri uravnavanju krvnega sladkorja. To je med drugim povezano z visoko vsebnostjo vlaknin v jajčevcih. Vlaknine namreč potujejo skozi prebavni sistem, ne da bi se absorbirale. Tako lahko vlaknine znižajo količino sladkorja v krvi, saj upočasnijo njegovo prebavo in absorpcijo. Uživanje večjih količin vlaknin je tako zelo pomembno za diabetike, saj s tem preprečijo prevelika nihanja krvnega sladkorja. Pri tem vam lahko pomagajo tudi polifenoli, ki jih prav tako najdemo v jajčevcih. Polifenoli naj bi namreč zmanjševali absorpcijo sladkorja in povečevali izločanje inzulina, s čimer prispevajo k zniževanju sladkorja v krvi.

Z jajčevci do hitrejše izgube odvečnih kilogramov

Med živila, ki jih je vsekakor priporočljivo uvrstiti na jedilnik, če poskušate izgubiti odvečne kilograme, sodijo tudi jajčevci. Kot že omenjeno, je njihova kalorična vrednost zelo nizka, obenem pa vsebujejo veliko vlaknin. Tako vas jajčevci nasitijo, čeprav ste zaužili zelo malo kalorij.

Zmanjšajte tveganje za različne vrste raka

V jajčevcih lahko najdemo tudi solasodin, ki ga uvrščamo med alkaloide. Izsledki nekaterih raziskav nakazujejo, da bi bila lahko omenjena snov zelo pomembna za preprečevanje različnih vrst raka, obenem pa lahko uniči že obstoječe rakave celice. Še posebej koristna naj bi bila v primeru kožnega raka.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×