Jabolčni kis je ena najboljših sestavin v številnih naravnih pripravkih za lajšanje različnih zdravstvenih težav, nekateri pa ga uporabljajo tudi za boljšo prebavo in hujšanje. Med drugim vam lahko zelo uspešno pomaga tudi pri bolečem grlu. Med pozitivne učinke jabolčnega kisa namreč sodi tudi sposobnost uničevanja škodljivih virusov in bakterij, ki so pogosto povezani z bolečinami v grlu. Poleg tega pa lahko jabolčni kis pomaga pri krepitvi imunskega sistema in mehčanju sluzi, ki se nato lažje izloči. Predstavljamo vam nekaj zanimivih in preprostih idej, kako uporabiti jabolčni kis, ko vas boli grlo …
Jabolčni kis za grgranje
Seveda morate jabolčni kis pred uporabo razredčiti, sicer lahko še dodatno razdražite grlo. Za približno 2 decilitra tople vode zadostuje žlica jabolčnega kisa. Kis in vodo torej zmešajte in mešanico uporabite za grgranje. Postopek ponovite večkrat dnevno, dokler se stanje ne izboljša.
Napitek iz jabolčnega kisa in cimeta
Pri bolečem grlu lahko zelo uspešno pomaga tudi napitek, pripravljen iz jabolčnega kisa in cimeta. Tudi cimet je namreč znan po protimikrobnem in protivnetnem delovanju. V 2 decilitra tople vode vmešajte žličko jabolčnega kisa in žličko cimeta. Po želji lahko mešanici dodate še malce limone. Dobro premešajte in popijte še toplo. Napitek si pripravite trikrat na dan. Boleče grlo bo zagotovo že kmalu le še neprijeten spomin.
Jabolčni kis in soda bikarbona
Za grgranje je lahko odlična tudi kombinacija jabolčnega kisa in sode bikarbone. Ponovno najprej pripravite približno 2 decilitra tople vode, v katero vmešajte žličko kisa in žličko sode bikarbone. Grgrajte večkrat dnevno.
Dodatek kajenskega popra za lažje dihanje
Kadar boleče grlo spremlja tudi zamašen nos, pa je še posebej priporočljivo, da moč jabolčnega kisa še povečate s ščepcem kajenskega popra. V 2 decilitra tople vode vmešajte žličko jabolčnega kisa in ščepec kajenskega popra. Pijte dvakrat dnevno. Okus morda ne bo najbolj prijeten, vendar je vredno malce potrpeti, saj si lahko obetate zelo hitre pozitivne učinke. Še en odličen, a nekoliko kompleksnejši pripravek, v katerem jabolčni kis in kajenski poper združita svoje moči, pa je ognjeni jabolčni kis, ki ga je vsekakor vredno preizkusiti!