0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeIzdelajte naravni losjon proti komarjem

Izdelajte naravni losjon proti komarjem

MORDA VAS ZANIMA

Približuje se »sezona komarjev«. Če spadate med tiste nesrečnike, ki jim komarji še posebej radi pijejo kri, verjetno že zdaj razmišljate, kako bi letos preprečili, da bi bili povsem popikani. Kupljeni repelenti proti komarjem nikakor niso edina možnost, še zdaleč pa ne najbolj varna. Izdelave zelo učinkovitega losjona, ki vas bo uspešno ščitil pred piki komarjev, se lahko lotite kar sami …

- Oglas -

kokos aloe vera repelent proti komarjem

Zakaj so lahko kupljeni repelenti problematični?

Na prvi pogled se zdi najbolj praktična rešitev, da repelent preprosto kupimo. S tem boste sicer morda res poskrbeli za zaščito pred komarji, vendar pa lahko tako ogrozite svoje zdravje, česar pa verjetno ne želite. V običajnih repelentih, ki jih najdemo na policah trgovin, se namreč skriva kar precej potencialno problematičnih sestavin. Najbolj nevarna, obenem pa pogosto glavna sestavina je N-dietil-meta-toluamid (včasih se uporablja tudi kratica DEET), ki lahko povzroči tudi resnejše okvare živčnega sistema, glavobole, krče v mišicah, težave s spominom, tresavico ipd. Omenjena kemikalija je pogosto kriva tudi za razdraženo kožo. Pozorni bodite tudi na dimetil ftalate – daljša izpostavljenost tem snovem lahko namreč med drugim privede tudi do okvar jeter in ledvic, med nosečnostjo pa lahko škoduje plodu. Če upoštevamo vsa potencialna tveganja, se zdi izdelava naravnega repelenta precej boljša izbira.

Postopek izdelave

Priporočamo vam, da za izdelavo naravnega losjona proti komarjem uporabite eterično olje citronele in geranije. Gre namreč za eterični olji, ki sodita med najboljše izbire, ko gre za zaščito pred komarji. Za osnovo potrebujete približno 150 gramov kokosovega olja ali gela aloe vere. Dodajte še približno 20 kapljic eteričnega olja geranije in enako količino eteričnega olja citronele. Če imate samo eno izmed omenjenih eteričnih olj, ustrezno povečajte količino. Sestavine dobro zmešajte. Losjon proti komarjem nato shranjujte v temnem, hladnem prostoru. Najbolj učinkovit bo, če ga porabite v dveh tednih od izdelave. Ko obstaja povečano tveganje za pike komarjev, ga nanesite približno vsaki dve uri.

- Oglas -

Še več preizkušenih pripravkov proti komarjem in drugim mrčesom pa boste našli v junijski reviji Bodi eko.

.

NAJNOVEJŠE