Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.
RubrikeZanimivostiPreprosta metoda za izboljšanje spomina in lažje učenje

Preprosta metoda za izboljšanje spomina in lažje učenje

MORDA VAS ZANIMA

Imate velikokrat težave s pomnjenjem novih informacij? Učenje ni proces, ki se zaključi skupaj s formalnim izobraževanjem, ampak nekaj, kar traja vse življenje. Tako je pomembno, da poskušate v vseh življenjskih obdobjih uriti svoj spomin in odkrivati nove metode za lažje ter učinkovitejše pomnjenje. A kot so pred kratkim dokazali raziskovalci z univerze v Waterlooju, velikokrat sploh niso potrebne zelo kompleksne tehnike, ampak povsem nasprotno …

- Oglas -

Besede in spomin

Risanje pomena  besed precej boljša metoda kot prepisovanje definicij

Sodelujoči v raziskavi so bili razdeljeni v dve skupini. Vsi so si morali zapomniti definicije neznanih besed. Prva skupina je prepisovala te besede in njihove definicije, druga skupina pa je morala pomen posameznih besed ponazoriti s sličico. Posamezniki iz druge skupine, ki so se učenja lotili s pomočjo risanja, so si na koncu zapomnili bistveno več definicij kot tisti iz prve skupine.

Aktivne metode učenja pomagajo, da si zapomnimo precej več

Zakaj je risanje tako učinkovita metoda za učenje? Znanstveniki pojasnjujejo, da gre tu za aktivno obliko učenja, ki zahteva, da informacije najprej dobro razumemo, nato pa jih še pretvorimo v novo obliko, torej v podobo. Aktivnejše učenje pa običajno pomeni, da si na koncu zapomnimo precej več novih informacij.

Še posebej dobri rezultati pri starejši populaciji

Če se odločite za uporabo te tehnike, seveda ni pomembno, kako nadarjeni ste za risanje. Raziskovalci so zaznali, da je bila metoda enako učinkovita tako pri tistih, ki so bili zelo talentirani, kot pri tistih, katerih sličice so bile še najbolj podobne otroškim ustvarjanjem. Zanimivo je sicer, da naj bi uporaba risanja za krepitev spomina še posebej koristila starejši populaciji. V skupini, ki je morala prepisovati besede in njihove definicije, so se starejši posamezniki odrezali precej slabše kot mlajši. Znotraj skupine, ki je risala, pa ni bilo bistvenih razlik med številom definicij, ki so si jih posamezniki na koncu zapomnili.

Bi se moral tovrstnim spoznanjem bolj prilagoditi tudi pouk?

- Oglas -

Nekateri si sicer pri učenju že pomagajo s podobnimi tehnikami. Če sodite mednje tudi sami, imate zdaj potrditev, da gre za zares zelo učinkovit pristop, pri katerem je vredno vztrajati. Obenem pa mnogi strokovnjaki menijo, da bi morala imeti tovrstna spoznanja večji vpliv na učni proces v izobraževalnih ustanovah.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×