0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeIz »okolju prijaznega pogrebnega zavoda« začelo zaudarjati …

Iz »okolju prijaznega pogrebnega zavoda« začelo zaudarjati …

MORDA VAS ZANIMA

O okolju prijaznejših rešitvah se vedno pogosteje razmišlja tudi v povezavi z zadnjim slovesom. V Veliki Britaniji so tako denimo pred nedavnim uvedli možnost t. i. vodne kremacije, ki velja za ekološko različico klasične kremacije, med katero se ustvari večja količina toplogrednih plinov. Podobnim praksam pa smo lahko priča tudi drugod po svetu. Tako tudi vse več ameriških zveznih držav omogoča »zelene pokope«. Mednje spada tudi Kolorado, kjer do nedavnega niso imeli večjih težav pri prehodu k bolj zelenim alternativam, nato pa je na začetku tega meseca odjeknila novica o »eko pogrebnem zavodu«, v katerem so se očitno dogajale zelo sumljive stvari …

- Oglas -

Policisti vdrli v objekt in naleteli na pretresljiv prizor

Kot omenjeno, so »zeleni pokopi« v Koloradu legalni, vendar to nikakor ne pomeni, da pri organizaciji zadnjega slovesa pokojnikov ni treba upoštevati določenih omejitev. Eno izmed ključnih pravil je, da morajo biti za trupla pokojnikov, ki niso pokopani v manj kot 24 urah, zagotovljeni ustrezni hladilni pogoji. Koloradski »okolju prijazni pogrebni zavod« Return to Nature (slov. vrnitev k naravi) tega pravila več kot očitno ni upošteval. Iz prostorov zavoda s sedežem v majhnem mestecu Penrose je začelo pred nedavnim močno zaudarjati, o čemer je bila hitro obveščena lokalna policija. Ker se ni nihče odzval, so morali policisti vdreti. Prizor, na katerega so naleteli, je bil šokanten in jim bo najverjetneje ostal v spominu do konca življenja …

Pričakalo jih je kar 115 razkrajajočih se trupel

Policisti, ki so vdrli v objekt, so zelo hitro ugotovili, kaj je bilo krivo za neznosen smrad, ki se je širil okoli zavoda. Pred sabo so namreč zagledali razkrajajoča se trupla pokojnikov. Pri tem ni šlo samo za nekaj trupel. Skupno jih je bilo kar 115. Lokalni šerif, ki je o dogodku kasneje poročal na novinarski konferenci, je prizor opisal kot srhljiv.

V preiskovanje primera se je vpletla tudi FBI

Na prizorišče so že prispeli mrliški ogledniki iz okrožja, primer pa je začela obenem preiskovati tudi FBI. Ta se je naloge lotila z vso resnostjo, saj je primer prevzela izurjena ekipa, obenem pa je bila uporabljena posebna oprema, ki se običajno uporablja pri katastrofah nacionalnih razsežnosti. Vsaj za zdaj se sicer zdi, da v ozadju niso bili zločini, ampak so bila razkrajajoča se trupla posledica hude malomarnosti. Lastnik zavoda Jon Halford je obtožen neprimernega skladiščenja trupel. Kot je razkrila preiskava, je zavodu licenca za opravljanje pogrebnih dejavnosti potekla že novembra lani.

- Oglas -

Identifikacija trupel bo najverjetneje zahtevala več mesecev

Kriminalisti poskušajo zdaj s pomočjo prstnih odtisov, zobovja in DNK-testiranja identificirati odkrita trupla. Najverjetneje bo šlo za dolgotrajen proces, ki bo zahteval več mesecev. Svojci umrlih oseb, ki so za izvedbo pogrebnih storitev najeli zavod Return to Nature, so naprošeni, naj navežejo stik s preiskovalci. Če se izkaže, da je bil med odkritimi trupli tudi njihov bližnji, bodo o tem nemudoma obveščeni.

Za storitev brez stroška krste in groba zahtevali nekaj manj kot 2000 $

Pogrebni zavod Return to Nature je sicer za »naravni pokop« svojcem umrlih zaračunaval skoraj 1900 ameriških dolarjev, pri čemer v navedeni znesek nista bila vključena strošek krste in najema groba. Storitev je bila oglaševana kot pokop brez uporabe kovinskih krst in kemikalij za balzamiranje trupel. Pokojniki naj bi bili tako pokopani v biorazgradljivi krsti, oviti samo v prt ali celo brez kakršnih koli dodatkov.

.

NAJNOVEJŠE