0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaIz kavnih usedlin lahko izdelate osvežilne vrečice

Iz kavnih usedlin lahko izdelate osvežilne vrečice

MORDA VAS ZANIMA

Osvežilci zraka, kupljeni v trgovini, običajno niso najprijaznejši do zdravja in do okolja. Čeprav lahko poskrbijo za prekritje neprijetnih vonjav, je njihov učinek zgolj začasen. Ključna beseda je namreč »prekritje«. Neprijetne vonjave bodo še vedno tam, le da jih zaradi intenzivnega vonja osvežilcev zraka nekaj časa ne boste zaznavali. Poleg tega pa obstaja možnost, da vas bo začel motiti tudi sam vonj osvežilca. Ta je pogosto precej umeten, zato lahko povzroči težave, kot so glavoboli in slabost. Povsem nasprotne učinke pa lahko pričakujete, če si boste pomagali z naravnimi, doma izdelanimi osvežilci prostorov. Odlična osnova za izdelavo so lahko kavne usedline, ki jih verjetno običajno zavržete.

- Oglas -

Boljša rešitev za zdravje, okolje in za vašo denarnico

Osvežilci iz kavnih usedlin imajo ogromno prednosti v primerjavi s kupljenimi osvežilci zraka. Kot omenjeno, slednJi vonjave prekrijejo, po drugi strani pa lahko kavne usedline absorbirajo neprijetne vonje. Učinek bo tako precej trajnejši. Poleg tega pri osvežilnih vrečicah, napolnjenih s kavnimi usedlinami, ni nevarnosti, da bi lahko ogrozile vaše zdravje oziroma zdravje vaših najbližjih. Prav tako pa uporaba kavnih usedlin za osveževanje prostorov ne predstavlja nevarnosti za okolje, česar žal ni mogoče trditi za kupljene osvežilce.

Ti namreč pogosto vsebujejo snovi, ki imajo zelo negativen vpliv na ozračje. Za povrh pa lahko s to metodo prihranite precej denarja, še posebej če se osvežilci v vaši nakupovalni košarici znajdejo zelo pogosto. Tistemu, kar bi bil sicer odpadek, lahko torej podarite novo vrednost. Razlogov  za izdelavo osvežilnih vrečic iz kavnih usedlin je tako vsekakor več kot dovolj – še posebej ker je metoda zelo preprosta in ker vam ne bo vzela veliko časa.

1. korak: izdelava papirnatih vrečic

Za začetek boste potrebovali manjše papirne vrečice, velike za približno štiri čajne vrečke. Izdelate jih lahko kar sami (če je mogoče, uporabite odpadni papir). Vrečice morajo biti na koncu podobne mini pisemski ovojnici. Na vrhu mora torej ostati tanjši trak, ki ga boste lahko zapognili in tako zaprli vrečko. Trak prepognite, še preden vrečke napolnite s kavnimi usedlinami, in približno na sredino naredite manjšo luknjo, skozi katero boste na koncu napeljali vrvico. Uporabite lahko luknjač, če ga nimate pri roki, pa si lahko pomagate kar z vilicami. Nato naredite še nekaj lukenj na zgornji polovici vrečice. To bo namreč omogočilo zares učinkovito absorpcijo vonjav. Paziti morate predvsem na to, da lukenj ne naredite prenizko, saj bi se začele kavne usedline sicer raztresati po prostoru.

- Oglas -

2. korak: polnjenje vrečic in dodajanje vrvic

Ko je priprava vrečic končana, jih lahko končno napolnite s kavnimi usedlinami. Tudi tu bodite pozorni na to, da količina usedlin za posamezno vrečico ne bo prevelika. Pazite torej, da ne boste šli višje od prve oziroma najnižje luknje. Ko so vrečice napolnjene, jih preprosto zaprite s trakom. Nato boste potrebovali še nekaj vrvic. Vrvice napeljite skozi luknje, ki ste jih naredili na začetku, in jih tesno zavežite. Vrečice nato obesite na poljubna mesta v svojem stanovanju, dodate pa jih lahko celo v avto, kjer bodo nadomestile kupljene dišeče smrečice. Ko opazite, da kavne vrečice niso tako učinkovite, kot so bile na začetke, usedline preprosto zamenjajte s svežimi.

Kavne usedline morate pred uporabo povsem posušiti!

Zelo pomembno je, da za izdelavo osvežilnih vrečic uporabite povsem posušene kavne usedline. Že manjša količina vlage bi lahko namreč omogočila pospešen razvoj plesni, obenem pa bi vlaga privabljala insekte. Tako vam svetujemo, da kavne usedline postavite nekam, kjer bodo neposredno izpostavljene sončnim žarkom. Če ga imate, pa si lahko pomagate tudi z dehidratorjem.

.

NAJNOVEJŠE