Zdravje & prehranaKoliko vam pomeni vaš imunski sistem?

Koliko vam pomeni vaš imunski sistem?

MORDA VAS ZANIMA

Kar nekaj možnosti obstaja, da ste med tistimi, ki se lotijo krepitve imunskega sistema bodisi tik pred sezono gripe in prehladov bodisi kar šele takrat. Dober imunski sistem je ključen za naše dobro počutje ter trdno zdravje in predvsem je nujno, da ga vzdržujete skozi vse leto. Zgraditi imunski sistem je kar precejšen zalogaj, ko pa se enkrat poruši, vam bo žal za vsako napačno gesto.

- Oglas -

Žal je že tako, da smo vsi malce nepripravljeni na trenutke, ko se temperature spustijo pod ničlo in nas že ob spremembi temperatur, ki se zgodijo v zgodnji jeseni, kaj hitro rad napade kak prehlad. Zjutraj na termometru kaže 7 °C, popoldne pa kaj hitro 20 ‒ in razlika je več kot očitna. Ker pa se prav v trdnosti našega imunskega sistema skriva uspešen boj z nepridipravi, kakršne so okužbe in bacili, je nujno, da zanj skrbite vse leto.

Virusi in imunski sistem

Kako deluje imunski sistem?

Imunski sistem je mreža celic, tkiv in organov, ki delujejo skupaj, da branijo telo pred napadi neznanih vsiljivcev. Gre predvsem za mikroorganizme, kot so bakterije, paraziti in glivice, ki lahko povzročajo okužbe. Virusi povzročajo tudi okužbe, vendar so preveč primitivni, da bi jih uvrščali med žive organizme. Človeško telo je idealno okolje za številne mikrobe. Naloga imunskega sistema je, da jim brani vstop v telo oziroma (če to ni mogoče) da jih poišče in uniči.

Ko imunski sistem napade napačno tarčo, se lahko sprosti cel hudournik motenj in obolenj, vključno z alergijskimi boleznimi, artritisom in celo sladkorno boleznijo. Če je imunski sistem oslabljen, se lahko sprožijo še drugačne bolezni.

- Oglas -

Imunski sistem je hkrati neverjetno zapletena stvar. Prepozna lahko na milijone različnih sovražnikov, ki si jih tudi zapomni, in lahko proizvaja celo izločke in celice, da se z njimi brani in skoraj vse te sovražnike tudi popolnoma izbriše. Skrivnost njegovega uspeha je zapleteno in dinamično komunikacijsko omrežje. Milijoni in milijoni celic, ki so organizirani v sklope in podsklope, se zbirajo kot oblaki, si med seboj posredujejo informacije, ki so kot neke vrste odgovor na okužbo. Ko imunske celice prejmejo opozorilo, se aktivirajo in začnejo proizvajati močne kemikalije. Te snovi celicam omogočajo, da uravnavajo svojo rast in obnašanje in vključujejo še druge imunske celice ter usmerjajo nove rekrute proti »kriznim žariščem«.

krepitev imunskega sistema
Mesec dni vsak dan na tešče popijte sok ene ali dveh limon, zmešan z vodo in dvema žličkama medu.

Počitek je nujen!

Čeprav so se znanstveniki do sedaj že veliko naučili o imunskem sistemu, še preučujejo, kako telo sproži napade, ki uničujejo mikrobe, okužene celice in tumorje, ves ta čas pa pustijo zdrava tkiva popolnoma pri miru. Nove tehnologije za identifikacijo posameznih imunskih celic zdaj znanstvenikom omogočajo, da hitro ugotovijo, katere situacije sprožijo imunski odziv. Izboljšave mikroskopskih pregledov zdaj prvič omogočajo opazovanje živih celic B in T ter drugih celic, ko vplivajo na bezgavke in druga tkiva telesa.

Imunski sistem je torej res zapletena shema, ki zahteva veliko vzdrževanja. Samo predstavljajte si vse te majhne celice, ki doprinesejo k dobremu delovanju celotnega sistema. Če je samo nekaj celic v slabšem stanju, to tako vpliva na moč celotnega sistema, zato je seveda nujno potrebno, da s svojim telesom ravnamo konsistentno, brez nepotrebnih šokov, pa najsi gre za »pozitivne« ali pa negativne šoke.

Dandanes nam veliko časa vzame služba in stres, ki pride z njo, negativno vpliva na zdravo delovanje imunskega sistema. Če niste dovolj spočiti, so tudi celice, ki skrbijo za to, da vaše telo normalno deluje, utrujene. Če so utrujene, pa jih dosti hitreje lahko napade kakšen mikrob, ki vam bo povzročil več nevšečnosti, kot si jih sploh lahko predstavljate. Zato ne pozabite, da služba ni vaše življenje in si vzemite nekaj časa na dan tudi zase. Priporočamo, da se sprehodite po svežem zraku, preberete kakšno knjigo, se dobite na kavi s prijateljico ali pa si privoščite samo kratek klepet s partnerjem.

Dokler imunski sistem normalno deluje, se nanj žal skorajda ne spomnimo. V tem primeru nas bo prej ali slej opozoril nase, ko nas bo začelo praskati po grlu ali bomo ostali popolnoma brez energije. Dandanes je na voljo že veliko prehranskih dopolnil in pomagal, ki nam lahko ojačajo imunski sistem ali nam v tem napornem času pomagajo vzdrževati njegovo moč in sposobnost.

Lahko se zanesete na med ali ameriški slamnik, alge, propolis, svetni prah ali matični mleček, pridno pijete probiotične napitke in skrbite za dobro prebavo in črevesno floro, ki sta prav tako ključni za dobro delovanje imunskega sistema. Vsi omenjeni pripomočki namreč v telo vnesejo dodatne hranilne snovi, ki mu omogočajo, da premaga utrujenost ali napačno ravnanje, ki mu ga vsakodnevno namenimo. Z njihovo pomočjo lahko pomagamo telesu, da se pripravi na spremembe, ki jih prinaša ohladitev vremena in je močnejše v boju proti nevarnostim, ki nanj pretijo.

Poskrbeti morate tudi za dobro, uravnoteženo in raznovrstno prehrano, pri kateri uživate veliko sadja in zelenjave, oreščkov, semen in polnovrednih žit. Če ste mesojedi, se odpovejte vsaj rdečemu mesu in ga nadomestite z ribami ter beljakovinami, ki jih najdemo v rastlinah, zmanjšajte pa tudi vnos jajc in mlečnih izdelkov. Vaše telo naj ima vedno dovolj vode, zato veliko pijte. Izogibajte se sladkanim sokovom, raje posezite po vodi in zeliščnih čajih. Pri krepitvi imunskega sistema vam lahko pomaga tudi česen, ki deluje protivnetno in spodbuja imunost, in pa seveda odrekanje alkoholu in pijačam s kofeinom.

- Oglas -

Imunski sistem

Počitek in gibanje

Počivanje ne pomeni sedenja na kavču s prenosnikom v naročju in pregledovanje elektronske pošte. Ljudje smo si sicer različni, ampak odrasel človek potrebuje približno osem ur spanja dnevno, ki pa mora biti kakovostno. To pomeni, da si zatemnite prostor in poskrbite, da med spanjem ne bo gorela nobena lučka, da dobrega spanca ne bo motila (spomnite se članka o melatoninu v prejšnji številki revije!). Imunski sistem se obnavlja med zadnjo in najdaljšo REM fazo, ki nastopi po sedmih urah spanja. Če imate občutek, da vam primanjkuje spanca, si lahko privoščite tudi popoldanski počitek.

Če vaš šef od vas zahteva preveč in imate občutek, da boste izgoreli, upočasnite svoje življenje. S tem lahko veliko naredite v boju proti stresu, ki je eden največjih napadalcev imunskega sistema. Tudi izven službe ne hitite in ne počnite pet stvari hkrati, pač pa si po opravljeni nalogi raje odpočijte in šele potem nadaljujte z naslednjim delom. Morda niste pristaši meditacije in umirjenega dihanja, vendar že samo nekaj minut umirjanja in počasnejšega dihanja lahko umiri vaše srce.

Prav tako pomembno je tudi gibanje. Veliko služb je namreč samo sedečih, zato je nujno, da si vsakodnevno pretegnete noge in se, kot smo tudi že omenili, naužijete svežega zraka. Če je le moč, se vsaj malo ukvarjajte tudi s športom, saj je znanstveno dokazano, da so tisti, ki se bolj gibljejo, tudi bolj čili in zdravi. Ukvarjanje s športom vam lahko pomaga tudi pri nadzorovanju telesne teže. Zdrava teža je namreč še eden od načinov, kako poskrbeti za to, da vaše celotno telo deluje samo vam v prid.

Razstrupljanje

Vsak dan smo izpostavljeni zunanjim in notranjim strupom, ki nastajajo kot stranski učinki prebavnih in presnovnih procesov. Če je telesni imunski sistem močan in organi izločanja delujejo optimalno, lahko telo samo zavrne te snovi. Iz različnih vzrokov pa tega včasih ne zmore, saj stanje zastrupljenosti nastopi, kadar telesno izločanje ne uspe izločiti strupov, mi pa jih sproti vnašamo. Razstrupljanje nevtralizira strupe in jih odstrani iz telesa, s čimer pripomore k učinkovitemu delovanju organov izločanja (koža, črevesje, ledvice, jetra in pljuča).

Prav zato je potrebno telo razstrupiti in čeprav je načinov za to več, se tega nikakor ne lotite preveč na vrat na nos. Velja, da sta najbolj primeren čas za razstrupljanje pomlad in jesen, vendar je hkrati vsak trenutek, ko se odločimo narediti nekaj zase in svoje telo, primeren za to. Poskrbite za to, da se izogibate čaju, kavi in čokoladi, saj preprečujejo vsrkavanje vitaminov in mineralov ter povzročajo izsušenost. Hkrati je dobro, da opustite ocvrte ali splošno mastne jedi in predelano hrano.

Spijte veliko vode, uživajte veliko zelenjave in polnovrednih žit. Ključni vzrok za nastanek zastrupljenosti je stres, zato je pomembno, da se v času razstrupljanja tudi umirite in odstranite vzroke za največ stresa v vašem življenju. Ne pozabite na zmerno telesno aktivnost in dihanje na svežem zraku, saj je potrebno celice preskrbeti s kisikom, ter si občasno privoščite tudi kakšno masažo. Predvsem pa se pred razstrupljanjem o njem dobro podučite.

Več o razstrupljanju telesa preberite tukaj >>

 

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×