0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMatični mleček – čudežni čebelji napitek

Matični mleček – čudežni čebelji napitek

MORDA VAS ZANIMA

Matični mleček ali gelee royale je ‘superhrana‘, ki nima neverjetnih učinkov zgolj na čebeljo vrsto, ampak tudi na zdravje človeka.

- Oglas -

Matični mleček ali gelee royale je posebna snov, ki jo iz krmilnih žlez izločajo čebele dojilje. Gre za gosto tekočino mlečno bele barve, ki ima značilen vonj in nekoliko pekoč kislo-sladek okus. Prve tri dni so z matičnim mlečkom hranjene vse ličinke v panju, po treh dneh pa še ličinka, iz katere se bo razvila matica. V vsem svojem življenju – le-to je 15-krat daljše od življenjske dobe drugih čebel – ne zaužije ničesar drugega. Edina hrana, ki jo jé, mora zato vsebovati dovolj hranljivih snovi, da ostane zdrava, močna in v formi za svojo pomembno vlogo, tj. razmnoževanje.

Zdi se, da med majhnimi čudeži narave odkrivamo vedno nove, ki prinašajo vse več dobrih učinkovin v naša življenja. Med temi se je zdaj znašel tudi matični mleček. Saj ni nič presenetljivega, da delo marljivih čebelic lahko tudi za nas prinese marsikaj dobrega, pa čeprav kar nekaj raziskav v zvezi z njim še poteka in na vsa vprašanja še nimamo odgovorov. A kot pribito drži, da matični mleček krepi življenjsko moč, spodbuja odpornost imunskega sistema, zavira procese staranja in tudi podaljša umsko delo brez utrujenosti. Zveni kot čudežni sok, mar ne? In to tudi je!
Matični mleček

Kot veste, se čebele hranijo z medom in cvetnim prahom. Matični mleček je izloček hipofaringealnih in mandibularnih (žrelnih) žlez, ki se nahajajo ob čebelji glavi, tik ob možganih, in ga izločajo mlade čebele dojilje. Te ljubke živalce so običajno stare od pet do dvanajst dni, njihova naloga pa je skrbeti za zarod, torej matico, čebele delavke in trote. Zanimivo je tudi to, da njihove žleze začnejo delovati šele po četrtem dnevu življenja, ta mleček pa prenehajo izločati že po enajstem dnevu.

- Oglas -

[quote_box_center]Če ste alergični na čebelje pike ali med, vam tudi matični mleček utegne sprožiti podobne reakcije. Stranski učinki so redki, najpogosteje gre za izpuščaje ali ekcem, v vsakem primeru pa se prej posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.[/quote_box_center]

Matični mleček je kraljevska tekočina

Precej logično je, da na njegovo sestavo lahko vpliva veliko zunanjih dejavnikov, med njimi seveda tudi okolje, v katerem se te čebele gibajo, kraj izvora, in obdobje, v katerem ga pridobivajo. Tudi čebele so si med seboj različne, zato na sestavo matičnega mlečka vplivajo tudi njihove biološke raznolikosti. Matični mleček je sicer bele ali bledo rumene barve in precej gosto tekoč . Ima tudi značilen vonj ter nenavaden okus, ki je rahlo sladko-kisel s priokusom pekočega. Starejši kot je, bolj je tudi gost, če pa pride v stik z zrakom, pa včasih tudi spremeni barvo.

Ta kraljevska tekočina, ki je prehrana za čebelje matice, naj bi bila skrivnost za to, da lahko matice doživijo od pet do sedem let, medtem ko delavke in troti dočakajo največ osem tednov. Aprila lani so znanstveniki odkrili tudi skrivnostno komponento v matičnem mlečku, ki daje to neverjetno moč čebelam maticam. Dolgo jih je zanimalo, katera snov v matičnem mlečku je tista, ki določa, da se iz oplojenega jajčeca razvije spolno razvita samica – matica. Najprej so to pripisovali hormonom, potem pa »osumili« proteine. Japonski entomolog Masaki Kamakura je uspešno izoliral protein, ki je za to odločilen, in ga imenoval rojalaktin. Z njim je krmil ličinke, ki so se razvile v normalno oblikovane matice. Krmil je tudi ličinke sadne muhe, ki so postale večje, plodnejše, pa tudi živele so dlje od svojih vrstnic.

Sestava

Matični mleček vsebuje beljakovine, encime, hormone, aminokisline, maščobe, sladkorje, vodo in vitamine. Njegova natančna sestava ni znana, ve pa se, da vsebuje 17 različnih aminokislin, od 12 do 15 odstotkov ogljikovih hidratov, 12 odstotkov beljakovin in od 5 do 6 odstotkov maščob ter vodo, od vitaminov pa v njem najdemo pantotensko kislino (vitamin B5), biotin, inositol, folno kislino ter vitamine C, B1, B2, B6 in niacin. Po zaslugi številnih učinkovin matični mleček izjemno ugodno vpliva tudi na človeško zdravje. Uporablja se ga za zdravljenje bolezni in za lajšanje zdravstvenih težav – tako duše kot tudi telesa.

Sestavine:

- Oglas -
 • 12‒15 % ogljikovih hidratov (saharoza, fruktoza, glukoza, riboza)
 • 12‒13 % beljakovin
 • 5‒6 % maščob
 • veliko vitaminov, zlasti iz skupine B
 • veliko mineralov: železo, mangan, fosfor, kalij, natrij, kalcij, kobalt, magnezij, cink, žveplo, silicij …
 • 17 aminokislin
 • matičnemu mlečku lastna kislina, ki je edinstvena

Previdno ravnanje

Ker se čebelice hranijo z medom in cvetnim prahom, ga nagonsko tudi shranjujejo. Pri matičnem mlečku nimajo takšne uporabe, zato ga ne proizvajajo v velikih količinah in ga niti ne shranjujejo. Danes obstajajo posebni postopki, s katerimi lahko čebele spodbudijo k večjemu izločanju kraljevske tekočine. Pri pobiranju matičnega mlečka za zdravilne namene mora čebelar paziti na čistočo, ki mora biti popolnoma neoporečna. Tudi matični mleček mora shranjevati v sterilnih steklenih kozarcih in na temnem in hladnem prostoru (približno 2 °C). Toplota, svetloba in kemična sredstva mu lahko pošteno škodujejo, v stiku z zrakom pa se kaj hitro izsuši, strdi, postane lepljiv in rjavkaste barve. Če pride v stik z vlago, lahko hitro splesni in postane tarča za bakterije, saj se veže z vodo.
Znanstveniki pravijo, da je matični mleček edini naravni proizvod, ki prodira skozi ovojnico nadledvične žleze in jo uspešno čisti strupov. Prodiral naj bi tudi skozi možgansko ovojnico in regeneriral celice! Uspešno krepi imunski sistem, telesu daje energijo in poveča budnost ter s tem izboljšuje koncentracijo. Pomaga tudi pri razstrupljanju telesa in hitrejšem okrevanju, pripisujejo mu tudi izboljšavo splošnega počutja in povečanje psihofizične moči. Poleg tega, da blagodejno vpliva na srce, želodec in jetra, pa pomaga tudi ženskam, ki trpijo zaradi simptomov menopavze. Učinkuje celo pri pomanjkanju vitaminov in blaži živčno razrvanost.

Čebelar

Zdravilni učinki matičnega mlečka

Med že od nekdaj velja za zlato tekočino, ki blaži marsikatere težave. Čaj z medom, žlička medu ali pa celo medu s cvetnim prahom, lahko delajo čudeže za kašljajoče ali prehlajene. Če je med čudovit in cvetni prah samo njegova nadgradnja, je matični mleček tisto, kar je po tej »lestvici« še više. Čeprav je naravna in razkošna hrana, pa ima izjemno zapletene sestave. Znanstveniki pravijo, da je pravi vrhunec naravne biosinteze zaradi čudežne kombinacije hranljivih in drugih sestavin, ki so pravzaprav popolnoma specifične za matični mleček, saj vsebuje vse elemente, ki so potrebni za rast, razvoj in normalno delovanje. Tudi človeškega organizma.
Priporočljiv je tako za odrasle kot otroke, mnogi strokovnjaki pa poudarjajo, da je dober tudi zato, ker so zlasti otroci in najstniki nagnjeni k izbiri slabe prehrane. Matični mleček kot dopolnilo je zato kot nalašč za reševanje takšne zagate, saj ima sicer visoko hranilno vrednost (z vitamini, minerali, nenasičenimi maščobami in aminokislinami), vendar so vse snovi v naravni obliki, kar omogoča, da jih telo precej zlahka prebavi. Kot smo omenili, izboljšuje koncentracijo, zato se mladi lažje učijo, odrasli pa več in bolj kvalitetno delajo, hkrati pa se izboljša tudi spomin. S svojo sposobnostjo umirjanja in blaženja živčnih napetosti pa pomaga, da smo bolj mirni in bolje razpoloženi ter tudi lažje spimo.

Uživanje matičnega mlečka ugodno vpliva pri težavah šibkih kosti, boleznih koronarnih arterij, diabetesu, visokem krvnem tlaku, motnjah endokrinega sistema, anemiji, artritisu, astmi, porušenju hormonskega ravnovesja, povišanem holesterolu, impotenci, vnetjih, težavah s spominom in imunskim sistemom, bolečinah v jetrih, izčrpanosti, težavah v menopavzi, pri napadih panike, Parkinsonovi bolezni, zaostanku v rasti, gubah, bakterijskih infekcijah, celjenju ran in utrujenih očeh. Ker pospešuje odstranjevanje strupov iz telesa, krepi imunski sistem in se je za zelo učinkovitega izkazal pri lajšanju stranskih učinkov kemoterapije. Matični mleček tudi regenerira celice v možganih in je edini naravni proizvod, ki prodira skozi ovojnico nadledvične žleze in jo očisti strupov.

Vpliv na plodnost

Eden od koristnih učinkov, ki jih pripisujejo matičnemu mlečku, je njegov vpliv na plodnost. Pri čebelah uživanje matičnega mlečka namreč sproži razvoj razmnoževalnih organov. Matica, ki se hrani z matičnim mlečkom, je ena najbolj plodnih samic na svetu. Na dan lahko izleže tudi do 2000 jajčec. Nekateri menijo, da matični mleček vpliva tudi na plodnost človeka. Nekaj raziskav je potrdilo, da so pari, ki so imeli težave z zanositvijo, po terapiji z matičnim mlečkom zanosili hitreje kot tisti, ki ga niso zaužili. Pri moških matični mleček povečuje količino in gibljivost spermijev.

Naravni antidepresiv

Matični mleček razen telesa zdravi tudi dušo. Redno uživanje matičnega mlečka pomaga odpravljati negativna čustva, na primer žalost in strah. Uporablja se kot dodatna pomoč pri zdravljenju blažjih psihičnih motenj, depresije, nevrotičnih motenj in manične depresije. Uživanje matičnega mlečka pozitivno učinkuje na razpoloženje pri ženskah v menopavzi. Za boljšo koncentracijo ga uporabljajo študentje pred izpiti. V stresnih obdobjih, kot so žalovanje, upokojitev, odraščanje, selitev ali izguba službe, uživanje matičnega mlečka ublaži negativna občutja.

Vpliv na imunski sistem

Po zaslugi trans-10 hidroksi-2 decenske kisline (HDA), ki jo najdemo samo v matičnem mlečku, le-ta spodbuja delovanje imunskega sistema in pomaga uničevati viruse. Zato je odličen pripomoček za zaščito pred gripo in prehladi oziroma za pomoč pri zdravljenju. Kako točno matični mleček deluje, še ni popolnoma raziskano, domneva pa se, da HDA spodbuja bele krvničke (ki so del imunskega sistema), da uničujejo viruse, med drugim tudi viruse herpesa in hepatitisa.

10 naših najljubših pozitivnih učinkov matičnega mlečka

 1. nadziranje holesterola
 2. hitrejše celjenje kože
 3. varovanje proti raku na dojkah
 4. delovanje proti osteoporozi
 5. urejanje nivoja krvnega sladkorja
 6. protivnetno delovanje
 7. krepljenje imunskega sistema
 8. zaščita jeter
 9. povečanje in izboljšanje delovanja možganov
 10. oksidantsko delovanje
.

NAJNOVEJŠE