Nashi (Pyrus pyrifolia), znan tudi kot japonska ali azijska hruลกka, je sadeลพ, ki na prvi pogled spominja na jabolko, a po okusu in strukturi na hruลกko. Njegovi plodovi so okrogli, hrustljavi, zelo soฤni in prijetno sladko-kisli. V Aziji so nepogreลกljiv del kulinarike, pri nas pa nashi postaja vse bolj priljubljen zaradi svoje osveลพujoฤe arome in enostavne uporabe v kuhinji.
Za vrtiฤkarje je nashi zanimiv tudi zato, ker ga lahko uspeลกno gojimo na domaฤem vrtu, saj dobro prenaลกa naลกe podnebje, ฤeprav je obฤutljiv na nekatere bolezni.
Kje najbolje uspeva nashi
Podnebje in lega
Nashi najbolje uspeva v zmernem podnebju, z dovolj toplimi poletji in milejลกimi zimami. V Sloveniji ga lahko sadimo skoraj povsod, a najbolje se obnese na Primorskem, v niลพjih predelih Gorenjske, Dolenjske in ล tajerske.
- Potrebuje polno sonce, saj sonฤni ลพarki vplivajo na sladkobo in aromo plodov.
- Zavarovan naj bo pred moฤnim vetrom, ki lahko poลกkoduje krhke veje.
Tla
Nashi ima rad rahla, odcedna in z organsko snovjo bogata tla. Najbolje mu ustreza pH med 6 in 7. V preveฤ glinastih in mokrih tleh so korenine nagnjene k gnitju.
Sajenje nashija
Kdaj saditi
- Najboljลกi ฤas za sajenje je jeseni (oktoberโnovember) ali zgodaj spomladi (marecโapril), ko tla niso veฤ zamrznjena.
Kako ga posaditi
- Izkopljite sadilno jamo, vsaj dvakrat veฤjo od koreninske grude.
- Na dno dodajte kompost ali dobro uleลพan gnoj.
- Sadiko postavite tako, da je cepljeno mesto nekaj centimetrov nad tlemi.
- Jama naj bo napolnjena z rahlo prstjo, ki jo rahlo potlaฤite.
- Dobro zalijte in sadiko priveลพite ob oporo.
Oporo je priporoฤljivo pustiti vsaj 2โ3 leta, saj imajo nashiji krhek les in se veje hitro lomijo pod teลพo plodov.

Nega in oskrba nashija
Zalivanje
Nashi ima rad vlago, a ne zastajanja vode. Med suลกnimi poletji je potrebno redno zalivanje, ลกe posebej pri mladih drevesih.
Gnojenje
- Spomladi: dodajte kompost ali zrel hlevski gnoj.
- Poleti: po potrebi dognojujte z gnojili, bogatimi s kalijem in fosforjem, ki spodbujata cvetenje in kakovost plodov.
Obrezovanje
Obrezovanje je kljuฤnega pomena pri nashiju, saj veje hitro rastejo in se ob plodovih lomijo.
- Pozimi opravite oblikovalno rez, da drevo ohrani uravnoteลพeno kroลกnjo.
- Spomladi redฤite poganjke, da plodovi dobijo dovolj sonca.
- Poleti lahko opravite rahlo zeleno rez, da zmanjลกate senฤenje.
Redฤenje plodov
Nashi pogosto obrodi zelo obilno. ฤe pustimo preveฤ plodov, bodo manjลกi in manj okusni. Zato je priporoฤljivo redฤiti cvetove ali mlade plodove in pustiti pribliลพno 10โ15 cm razmika med posameznimi plodovi.
Bolezni in ลกkodljivci
Nashi je obฤutljiv na podobne bolezni kot navadne hruลกke:
- hruลกev oลพig (najveฤja nevarnost, zahteva hitro ukrepanje),
- ลกkrlup,
- listne uลกi.
Za preventivo poskrbite za:
- dovolj zraฤno kroลกnjo,
- redno odstranjevanje okuลพenih listov in vej,
- naravne pripravke iz preslice ali ognjiฤa za krepitev odpornosti.
Obiranje in shranjevanje plodov
Plodovi nashija so zreli od avgusta do oktobra, odvisno od sorte. Najboljลกe je, da jih oberemo, ko so ลพe obarvani in hrustljavi, a ลกe ฤvrsti.
- Nabirajte jih previdno, saj so obฤutljivi na udarce.
- V hladnem in temnem prostoru jih lahko hranite do 2 meseca.
- Za daljลกe shranjevanje jih lahko tudi vlagate, suลกite ali predelate v sok.
Preberite tudi:
- Bi imeli na vrtu granatno jabolko? V teh delih Slovenije je zdaj pravi ฤas za sajenje
- Naravna ลกkropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu