0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

MORDA VAS ZANIMA

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno. Miti in tradicije so skozi stoletja po vsem svetu pripovedovali in pričali o Luninih učinkih na življenje na Zemlji – na bitja in samo Zemljo. Pa resnično deluje? In se lahko od izgubljenih kilogramov poslovimo za vedno?

- Oglas -

Oceanski tokovi se pomikajo v smeri, ki jih določajo gravitacijske sile Lune. Ženski menstrualni cikel je vzporeden z Luninim časom. Nekateri ljudje verjamejo, da naj bi polna luna celo lahko povzročala agresivno ali nevarno vedenje (ste kdaj slišali za volkodlake?). Drugi pa so prepričani, da ima Luna skrivne duhovne moči.

Zagovorniki in promotorji Lunine diete verjamejo, da je Lunina skrivnostna narava lahko ključ do izgube odvečne telesne teže in procesov razstrupljanja telesa. Če lahko Luna v tako veliki meri vpliva na plimovanje, kako potem ne bi zmogla vplivati na človeško telo, ki je skoraj v celoti sestavljeno iz vode (po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je ta delež 70 odstotkov)?

Potek Luninega posta

Luna v času kroženja okoli Zemlje preide skozi štiri faze – mlaj, prvi krajec, polna luna in drugi krajec. Vsaka od naštetih faz na človeško telo, počutje, prebavo vpliva drugače. Največji vpliv imata fazi polna luna in mlaj, a kar se tiče izgubljanja odvečne telesne teže, se osredotočimo na čas polne lune. Lunin post izvajamo od časa Lunine mene nadaljnjih štiriindvajset ur. Torej na mlaj, prvi in zadnji krajec ter na ščip. Kot nam zaupa Alenka Marsenić – Marsa s portala lunin.net, post oz. hujšanje ob krajcih ni tako učinkovito kot na mlaj in ščip. »V tem času naj ne bi jedli ničesar, piti pa moramo veliko vode in nesladkanega čaja – vsaj dva litra in pol dnevno,« še pojasni Marsa.

- Oglas -

V času posta segamo po čajih in doma narejenih napitkih

Marsa še doda, da so v času Luninega posta primerni čaji, ki so tudi sicer namenjeni blagemu čiščenju organizma (npr. preslični in bezgov), sicer pa lahko pijemo vse zeliščne čaje (melisin, metin, lipov in podobne); seveda brez sladkorja in medu. Lahko pa pijemo bistro zelenjavno juho brez soli. Izredno primeren in priporočljiv je tudi južnoameriški mate čaj, ki vsebuje neštete zdravilne snovi, vpliva ugodno na imunski sistem, čisti organizem in odplavlja nakopičene strupe, pomaga pa tudi zmanjševati pretirano lakoto in ima poživljajoč učinek.

Limonin izotonični napitek

Recept za doma narejen izotonični napitek
Vodi dodamo nekaj zrn katere od zdravih soli (npr. piranska, solni cvet, himalajska sol itd.) in vanjo stisnemo nekaj soka sveže limone. (Marsa, lunin.net)

Psihična priprava na post

Na vsak post se moramo psihično pripraviti, a to nikakor ne pomeni, da v času posta samo počivamo in čakamo, da vse skupaj čim prej mine. »Pomembno je, da se kot običajno ukvarjamo s svojimi dejavnostmi, vključno s športom oz. primerno rekreacijo, kot so npr. joga, plavanje, hoja in kolesarjenje in podobno. Če imamo možnost, je še bolje, če vse to počnemo v naravi,« še pove Marsa. Doda, da je zelo pomembno tudi pravilno dihanje, globoko, s celotnimi pljuči in s trebuhom oz. prepono (in ne samo z vršički pljuč). Predstavljajmo si, da z vodo in dihanjem (in po možnosti s svežim zrakom) prečiščujemo in očiščujemo vsako celico svojega telesa. Po njenem prepričanju lahko Lunin post izvaja vsak zdrav in odrasel človek, torej nekih posebnih omejitev glede spola ni. Post oz. ta oblika izgube kilogramov je tako primerna tako za ženske kot tudi za moške.

Če se zgodi, da Lunina mena pride v nočnem času, potem jemo naslednje jutro oz. po pretečenih štiriindvajsetih urah.

- Oglas -

Res brez hrane?

Včasih nekatere ljudi prestraši dejstvo, da v času Luninega posta ne smemo jesti ničesar – torej naj bi bili celih štiriindvajset ur brez hrane. Ob dejavnostih in aktivnostih, službenih obveznostih in takšnih in drugačnih opravkih utegne to biti zahtevno, zato Marsa svetuje male grižljaje. »Če želimo zgolj shujšati in če se bojimo, da ne bomo mogli zdržati štiriindvajset ur brez grižljaja, potem si dovolimo pojesti nekaj malega (najbolje kakšno zelenjavo, npr. korenje, lahko tudi jabolko ali prepečenec oz. hrustljavi kruhek). Najbolj primerna je bistra zelenjavna juha brez soli.« A, kot svetuje, je – ne samo v času posta, ampak na splošno – odsvetovano pitje alkohola, sladkanih in gaziranih pijač, kajenje. Tudi gledanja na uro ne priporoča. Pri Luninem postu ne gre namreč samo za hujšanje, ampak tudi za samo čiščenje organizma in razbremenitev notranjih organov.

Učinki – kdaj so vidni rezultati?

Seveda se v hujšanje in post ali razstrupljanje podamo v upanju, da bodo rezultati vidni – in to čim prej, saj nam to da motivacijo in potrdilo, da smo na pravi poti, hkrati pa ob tem dobimo moč in pogum, da vztrajamo. »Morda rezultati ne bodo takoj vidni oziroma na začetku ne bo pravega učinka (če si bomo za cilj zadali izključno hujšanje in si ga bomo zastavili previsoko oz. nerealno), vendar potrpežljivo; gre za proces, ki lahko deluje z zakasnitvijo, naše odvečne plasti (v glavnem pa gre za odvečno vodo v organizmu) sčasoma začenjajo plahneti, ko se počasi začnejo iz organizma odplavljati odvečna voda in odvečne nezdrave snovi, ki so se skozi čas (in tudi zaradi določenih dejavnikov, med katerimi je tudi stres) nakopičile v organizmu,« pomiri Marsa.

Lunina dieta

Koliko časa vztrajati?

Pri večini diet vedno pogledujemo na koledar in odštevamo do dneva, ko nam bodo prepovedana in škodljiva živila spet na voljo. A Lunin post nima omejitev. Če ga izvajamo enkrat ali dvakrat mesečno, ga lahko po nasvetih Marse izvajamo redno – seveda ob predpostavki, da smo krepki in zdravi. Če smo torej izčrpani, slabotni, presuhi ali bolehni, Marsa svetuje, naj ga raje ne izvajamo oz. se o tej možnosti posvetujemo s svojim osebnim zdravnikom. »Sicer krepkemu zdravemu odraslemu štiriindvajseturni (enodnevni) post ne more škodovati, če upošteva navodila (predvsem pitje zadostne količine vode in zadostna oskrba organizma s kisikom in rudninskimi snovmi). Morda je v določenih obdobjih še bolj primeren, npr. za ženske po porodu ali v vsakem obdobju, kjer se tudi zavoljo hormonov lahko pojavi neravnovesje in se začnemo rediti (npr. tudi mena). Še posebej je učinkovit, ko gre predvsem za nabiranje vode v organizmu,« pojasni Marsa.

Primer Luninega jedilnika
Zajtrk: čaj in pomarančni sok
Dopoldanska in popoldanska malica: sok ali izotonični napitek
Kosilo: zelenjavni sok in kozarec vode
Malica: limeta in sok grenivke
Večerja: zelenjavni sok in kozarec vode
Z vnosom svežega sadja in zelenjave dobi naše telo potrebno energijo in vitamine. Dovoljen je tudi čaj z medom, a se moramo izogibati sladkanju pijač.

Luna in izgubljanje kilogramov – koliko lahko izgubimo?

Seveda je najpogostejše vprašanje, ki se poraja ob kakršnikoli dieti, koliko kilogramov lahko izgubimo. V večini primerov je to seveda odvisno od presnove posameznika, a gre pri Luninem hujšanju za zmerno hujšanje. Kar pomeni, da se ti izgubljeni kilogrami ne vrnejo tako zlahka. »Sama sem z Luninim postom izgubila več kot dvajset kilogramov (ki sem jih pridobila po porodu in v času dojenja), ki jih nisem nikdar več pridobila nazaj,« nam zaupa Marsa. A tisto, kar skrbi mnoge »uporabnike« te diete, je »jojo učinek« – da dobimo nazaj več kilogramov, kot smo jih izgubili. Marsa pojasnjuje: »Seveda se to lahko zgodi, zato je prednost Luninega posta tudi v tem, da prvič vsaj zmanjšamo količino vnosa hrane in drugič vidimo in sami občutimo na svojem primeru, da se da zdržati tudi z manj hrane.

Ker se počutimo lažje in zračnejše, laže nadaljujemo in s tem dosežemo (še) boljše rezultate. Pogosto se zgodi, da posledično tudi v splošnem zmanjšamo svoje obroke in/ali jih zredčimo in ne jemo tako pogosto, predvsem pa se nam uspe ogniti raznim (in navadno nezdravim) mašilom, ko ugotovimo, da pravzaprav lahko pojemo veliko manj, kot smo bili vajeni. Odsvetujem tudi nenehno preverjanje teže na tehtnici. Lahko se zgodi, da se namreč nekaj časa ne bo na tehtnici sploh nič poznalo, a ko se proces začne, gredo kilogrami navadno sami dol. Včasih pa dosežemo rezultat dobesedno čez noč, saj na samo Lunino meno lahko shujšamo približno kilogram.«

Hujšanje z luno

Polovičarstvo ali celota?
Če se odločimo za Lunin post in hujšanje z Luno, potem izberemo eno izmed možnosti – ali se postimo ob vsaki Lunini meni ali pa zgolj ob polni luni in mlaju.

Zanimivosti o Luninem postu

  • Lunino dieto imenujejo tudi volkodlačja dieta.
  • Po poročanju tujih virov naj bi hollywoodski estradnici Demi Moore in Madonna izvajali Lunin post.
  • Med Luninim postom se telo spočije, kar prispeva h krepitvi njegove obrambne sposobnosti.
  • Pri načrtovanju Luninega posta nam lahko pomaga tudi dober astrolog.

Izjave uporabnic

»Sama sem že večkrat preizkusila Lunin post in moram priznati, da je na moje telo vplivalo blagodejno. Počutila sem se super, imela sem več energije, kar lahko prepreči marsikatero težavo.« (Martina)

»Lunin post ni noben ‘bavbav’. Ko se odločiš temu slediti, si predan in druge možnosti nimaš. Samo kuhinji in hladilniku se je treba izogibati.« (Anja)

»Prijateljica se je postila ob vsaki Lunini meni, je pa pila samo vodo. Kot mi je zaupala, je to samo stvar, ki ti mora preiti v navado. Čeprav včasih ni prijetno, je počutje bistveno boljše.« (Tiana)

»Ponosna sem nase, da mi je nekajkrat uspelo to zdržati. V tem času sem res pila veliko tekočine. In priznam, ni bilo večjih težav – nisem bila lačna, in čeprav mi je želodec krulil, nisem imela neke velike potrebe po hrani. V enem dnevu sem izgubila 1,5 kilograma. Čeprav vem, da gre za vodo, je obetaven začetek in bom vztrajala.« (Barbara)

»Z Luno se postim že kakšno leto. Super počutje in energija za izvoz. Je pa treba razčistiti v glavi, kaj želiš oz. kaj pričakuješ od tega.« (Sonja)

Preberite tudi: Himalajska sol: Zakaj je zdrava in prednosti uporabe

NAJNOVEJŠE