0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHipoglikemija: simptomi, vzroki in preventivni ukrepi

Hipoglikemija: simptomi, vzroki in preventivni ukrepi

MORDA VAS ZANIMA

Hipoglikemija je izraz, ki označuje zelo nizko raven sladkorja oziroma glukoze v krvi. Ker je lahko hipoglikemija zelo nevarna, je nujno, da znamo prepoznati znake, ki opozarjajo na hitro upadanje količine sladkorja v krvi – tako pri sebi kot pri bližnjih. Če bomo hitro ugotovili, kaj se dogaja, bo možno tudi hitro ukrepanje. Hkrati pa je dobro vedeti, zakaj sploh pride do hipoglikemije. Posledično boste lahko z ustreznimi preventivnimi ukrepi v prihodnje zmanjšali tveganje za tovrstne težave.

- Oglas -

Hipoglikemija ima nekaj tipičnih znakov in simptomov

Najpogostejši simptomi, ki opozarjajo na hipoglikemijo oziroma nevarnost hipoglikemije, so tresavica, močnejše znojenje, bledica, pospešen ali neenakomeren srčni utrip, zamegljen vid, omotica, občutek šibkosti, nemir in povečana razdražljivost.

Vse to običajno spremljata tudi občutek hude lakote in zmedenost oziroma nezmožnost koncentracije. Obenem se lahko pridruži tud mravljinčenje na območju ustnic oziroma ust, še posebej pri resnejših oblikah hipoglikemije, za katero so hkrati značilne težave s koordinacijo. Če ne ukrepate, lahko pride do izgube zavesti. V skrajnem primeru pa predstavlja hipoglikemija celo nevarnost za smrt.

Kaj so možni vzroki za hipoglikemijo?

Še posebej visoka nevarnost za hipoglikemijo obstaja pri sladkornih bolnikih, ki uporabljajo inzulin. Če je odmerek inzulina previsok, se lahko namreč raven glukoze v krvi zniža prehitro oziroma preveč. Pogost razlog za hipoglikemijo je lahko tudi neredno prehranjevanje. V primeru izpuščanja obrokov ali nezadostnega vnosa hrane lahko torej krvni sladkor hitro pade pod normalno raven.

- Oglas -

Dejavnik, ki lahko poleg tega prispeva k nevarnosti za hipoglikemijo, je pretiravanje s telovadbo, še posebej v kombinaciji z neustrezno prehrano. Včasih je lahko hipoglikemija povezana tudi z uporabo določenih zdravil. Med zdravila, katerih možen stranski učinek je pretiran padec glukoze v krvi, sodijo določena zdravila za revmatska obolenja in povišan krvni tlak.

Povečano nevarnost za hipoglikemijo predstavlja tudi uživanje alkohola. To velja še posebej za večje količine alkohola, saj so v tem primeru jetra preobremenjena, zato se lahko ustavi proces sproščanja zalog glukoze (gre za t. i. glikogen – presežek glukoze, ki se shranjuje v jetrih) v krvni obtok, ko je to potrebno. Med možne vzroke oziroma povode za hipoglikemijo pa sodijo tudi določene bolezni (bolezni jeter, ledvična obolenja, moteno delovanje endokrinih žlez, nekatere vrste raka …).

Preventivni ukrepi in prva pomoč

V primeru ponavljajočih se težav s hipoglikemijo je nujno, da poiščete vzrok in ga poskušate odpraviti. Če uporabljate inzulin, je zelo važno, da zares natančno sledite navodilom za pravilno uporabo. Hkrati je pomembno redno merjenje količine sladkorja v krvi, saj lahko tako po potrebi prilagodite odmerek. Izogibajte se alkoholu in ne preskakujte obrokov. Če ste povečali količino telesne aktivnosti, pazite, da boste temu prilagodili svojo prehrano.

Še posebej za sladkorne bolnike je pomembno, da imajo vedno pri sebi manjši prigrizek (na primer sadno ploščico), s pomočjo katerega lahko poskrbite za hitro povečanje količine sladkorja v krvi, če opazite simptome, ki opozarjajo na hipoglikemijo. Zelo pomembno je, da imate prigrizek pri sebi med telesno aktivnostjo, predvsem če veste, da okoli vas ne bo veliko ljudi.

- Oglas -

Hkrati pa je seveda nujno, da tisti, ki imate pogosto težave s hipoglikemijo, o tem obvestite ljudi, s katerimi ste v stiku vsakodnevno, na primer sodelavce, in jim posredujete navodila za pravilno ukrepanje. Tako bodo lahko v primeru resnejše oblike hipoglikemije hitro posredovali. Po potrebi lahko nosite tudi posebno zapestnico ali obesek, na katerem so navedene vaše zdravstvene težave. To je lahko še posebej koristno, če bi bila potrebna zdravstvena pomoč. Medicinsko osebje bo tako lažje ugotovilo, da je v ozadju najverjetneje hipoglikemija.

NAJNOVEJŠE