0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 hranil z izjemno pozitivnim vplivom na možgane

5 hranil z izjemno pozitivnim vplivom na možgane

MORDA VAS ZANIMA

Naše kognitivne sposobnosti začnejo z leti pogosto pešati. To običajno pomeni vse več težav s spominom in slabšo koncentracijo, pridružijo pa se lahko tudi sorodne težave. Mnogokrat ti simptomi prerastejo v resnejše bolezni. Čeprav Alzheimerjeve in podobnih bolezni za zdaj še ni mogoče zanesljivo preprečiti, pa lahko vendarle vplivamo na zmanjševanje tveganja za resnejše kognitivne težave v starosti. Tudi v tem primeru je seveda eden izmed temeljev urejena prehrana, pri čemer so za zdravje možganov še posebej pomembne in koristne določene hranilne snovi …

- Oglas -

1. Maščobne kisline omega-3 (predvsem DHA)

Pogosto se poudarja, da so maščobne kisline omega-3 izjemno pomembne za dobro zdravje. Med organi, katerih delovanje je še posebej močno odvisno od zadostnega vnosa kislin omega-3, zagotovo izstopajo možgani. Pri tem pa je pomembno, da možganom zagotovimo »pravo vrsto« maščobnih kislin omega-3. Najkoristnejša je namreč DHK oziroma dokozaheksaenojska kislina (pogosto se zanjo tudi v slovenščini uporablja kar kratica DHA, ki izvira iz angleške sintagme docosahexaenoic acid). Gre namreč za snov, ki predstavlja velik delež naših možganov. Kot vir dokozaheksaenojske kisline se običajno omenjajo predvsem različne vrste rib in ribje olje, vendar naj bi bile alge celo boljši vir, saj dobivajo ribe to pomembno maščobno kislino prav z uživanjem alg. Tako je kakovostno olje alg odličen dodatek za vse, ki želite poskrbeti za čim bolj zdrave možgane.

2. Citiholin

Med snovi, ki imajo lahko zelo pozitiven vpliv na možgane, sodi tudi citiholin – snov, ki jo uvrščamo med nukleotide in ki ima pomembno vlogo pri celičnem metabolizmu. Možganom lahko med drugim pomaga tako, da prispeva k delovanju mitohondrijev, k učinkovitejšemu sintetiziranju fosfolipidov in kateholaminov ter k boljšemu spominu. Citiholin je poleg tega pomemben za ohranjanje zdravih količin acetilholina v naših možganih (acetilholin je pomembna snov v naših možganih, ki vpliva na spomin in na druge kognitivne funkcije).

3. Antioksidanti

Kognitivne težave v starosti naj bi bile pogosto vsaj posredno povezane z oksidativnim stresom, ki je posledica nevarnih prostih radikalov. Če želimo zmanjšati nevarnost za oksidativni stres, ki je lahko tudi povod za mnoge druge težave z zdravjem, je pomembno, da poskušamo nevtralizirati proste radikale. Najbolj učinkovit način za to je uživanje zadostnih količin antioksidantov, ki jih najdemo predvsem v sadju in zelenjavi, določene (na primer vitamina E in selen) pa tudi v semenih in v oreščki. Med še posebej koristna živila za možgane naj bi sodile borovnice, ki so odličen vir antocianinov, pomembne skupine antioksidantov.

- Oglas -

4. Vitamini iz skupine B

Eden najpomembnejših razlogov, zaradi katerih je nujno paziti na zadosten vnos B-vitaminov, je zagotovo njihov vpliv na možgane (npr. vloga, ki jo imajo pri nastajanju novih možganskih celic). Ključni so predvsem vitamini B6, B9 (folat) in B12. Omenjeni vitamini lahko med drugim pomagajo pri razgradnji homocisteina – snovi, ki lahko v prevelikih količinah poveča nevarnost za številne resne zdravstvene težave, vključno z Alzheimerjevo boleznijo. Določeni vitamini iz skupine B lahko obenem pomagajo tudi pri spodbujanju tvorbe nevrotransmiterjev, torej snovi, ki prenašajo sporočila med nevroni in drugimi deli telesa.

5. Kurkumin

Kurkuma je začimba, ki se ji pripisujejo številni pozitivni vplivi na zdravje. Večkrat slišimo, da naj bi bila prav kurkuma ena najbolj zdravih začimb. Zasluge za to ima predvsem kurkumin – snov, ki lahko med drugim pomaga tudi možganom, saj slovi po izjemnih protivnetnih učinkih. Uživanje kurkumina naj bi med drugim pomagalo pri zmanjšanju nevarnosti za težave s spominom in prispevalo k učinkovitejšemu nastajanju novih možganskih celic. Če želite, da bo absorpcija kurkumina čim boljša, vam priporočamo, da poskušate kurkumo kombinirati z malce popra. Piperin v črnem popru namreč poveča biološko razpoložljivost kurkumina.

Preberite tudi: Koristni nasveti za zdrave možgane

.

NAJNOVEJŠE