Ekologija & OkoljeKemikalije v kozmetiki: Najpogostejši povzročitelj kontaktne alergije bo še štiri leta na...

Kemikalije v kozmetiki: Najpogostejši povzročitelj kontaktne alergije bo še štiri leta na policah

MORDA VAS ZANIMA

Prepovedana je uporaba kemikalije, ki je najpogostejši povzročitelj kontaktne alergije, a izdelki, ki jo vsebujejo, bodo lahko na policah še v prehodnem obdobju štirih let.  Potrošniške organizacije opozarjajo, da je to obdobje predolgo.

- Oglas -

Kemikalije v kozmetiki

Alergena kemikalija HICC

Evropska Komisija je prepovedala kemikalijo HICC, ki jo proizvajalci dodajajo v kozmetične izdelke kot dišavo, a je hkrati določila štiri letno prehodno obdobje (do avgusta 2021) v katerem bodo na trgovskih policah še lahko izdelki za osebno nego, ki vsebujejo HICC (hydroisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyd). Za prepoved so se odločili, ker je HICC med najpogostejšimi povzročitelji kontaktne alergije. Znanstveni komite za varnost potrošnikov  je izdal mnenje, da je ta kemikalija med najpogostejšimi povzročitelji kontaktnih alergij, zato je Evropska Komisija na osnovi tega mnenja izdala prepoved uporabe HICC.

hicc kemikaljije v komzmetiki

Predolgo prehodno obdobje  – prepoved bi morala veljati takoj

Na Zvezi potrošnikov Slovenije svarijo, da so kljub jasnemu mnenju SCCS in izdani prepovedi, potrošniki lahko še štiri leta izpostavljeni tej kemikaliji, s tem pa nevarnosti alergične reakcije.  To v praksi pomeni, da bodo lahko proizvajalci to kemikalijo svojim izdelkom dodajali še kar dve leti, prodajalci pa bodo nato imeli še dve leti časa – do  23. avgusta 2021 –  da zaloge izdelkov, ki vsebujejo HICC odstranijo s polic. Potrošniške organizacije so zato mnenja, da je štiriletno prehodno obdobje odločno predolgo in da bi morala veljati takojšna prepoved te kemikalije.

Kje najdete to kemikalijo?

- Oglas -

ZPS opozarja, da so na trgu prisotni številni izdelki s HICC. Gre za dišavo HICC, ki je v izdelkih za  vsakodnevno higieno, najpogosteje v deodorantih, gelih za tuširanje in izdelkih za nego po sončenju. ZPS zato opozarja, da preverite seznam sestavin, ki mora biti na vsakem kozmetičnem izdelku in preverite seznam sestavin. Če izdelek vsebuje HICC, raje izberite drugega.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×