Zdravje & prehranaHašiševo olje in konoplja

Hašiševo olje in konoplja

MORDA VAS ZANIMA

Konoplja ali Cannabis sativa izhaja iz azije. Njene liste v Indiji uporabljajo za pripravo opojnih pijač, v večini vzhodnih dežel jo kadijo kot tobak ali skupaj z njim, za isti namen uporabljajo tudi smolast rastlinski izcedek. S konopljo so v indiji že stoletja nazaj lajšali bolečine in povečali tek pri hujših bolnikih. V indijski in kitajski medicine so jo zgodaj uporabljali tudi za narkotik. Poleg tega s jo uporabljali za zdravljenje slabega počutja, saj je ljudi spravila v boljšo voljo ter jih razvedrila. Že tedaj so ugotovili, da v večjih odmerkih povzroča omamo, alkoholne izvlečke posušenih vršičkov pa so uporabljali za zdravljenje kolere in revmatizma. Iz semen so tudi včasih pridelovali zdravilno olje, semena so tudi priljubljena ptičja hrana, iz semen se lahko dela tudi kalčke za mlade ptice. Poleg tega ima konoplja zelo koristna vlaknata stebla, ki se uporabljajo za vrvi, obleke in podobno. V Evropo se je najbolj razširila v 19. stoletju, tedaj so jo začeli uporabljati še za zdravljenje epilepsije, bolečin v živcih, migrene ter raznih krčev in bolečin.

- Oglas -

Hašiševo olje

“V konoplji se poleg drugih snovi nahajajo tudi učinkovine kanabinoidi, med katerimi je najbolj znan delta-9-tetrahidrokanabinol ali THC. Ker gre za psihoaktivno snov, ki lahko povzroča odvisnost in druga tveganja za zdravje ljudi, sta tako konoplja kot THC uvrščena med prepovedane droge,” pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje NIJZ. Na seznamu prepovedanih drog so tudi pripravki iz konoplje, ki jim s skupnim imenom pravimo kanabis, ti so denimo hašiš, hašiševo olje in marihuana. V NIJZ pravijo, da je v konoplji veliko učinkovin, ki vplivajo na fiziološke procese pri človeku in so zato zanimive za zdravljenje bolezni oziroma za lajšanje simptomov, ki spremljajo nekatere bolezni in stanja. “V EU obstaja več registriranih zdravil na osnovi kanabinoidov, ki se predpisujejo predvsem za preprečevanje slabosti, zmanjšanje bolečine in povečanje apetita pri bolnikih z rakom; zmanjšanje spastičnosti in lajšanje nevropatske bolečine pri multipli sklerozi ter za povečanje apetita pri bolnikih z AIDS-om,” opisujejo. Naravni in sintetični kanabinoidi se uporabljajo kot zdravila v obliki tablet, kapsul, kapljic ali pršila za nos. Do sedaj pa po njihovih besedah še ni dovolj dokazov, da bi kanabis oziroma zdravila, ki vsebujejo kanabinoide, ozdravila, ustavila ali upočasnila napredovanje katerekoli od naštetih bolezni. S spremembo Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, ki jo je 19. junija 2014 sprejela Vlada RS, smo omogočili, da lahko zdravnik kanabinoide predpiše na recept.

Hašiševo olje

Hašiševo olje nastane pri posebni obdelavi cvetov indijske konoplje, iz katere izločijo zmes, v kateri je zelo visoka koncentracija THC in drugih sestavin konoplje. Razlikovati moramo hašiševim oljem in med konopljinim oljem. Konopljino olje pridobivamo iz semen industrijske konoplje, ki ima vsebnost THC pod 0,2 odstotka. Olje se lahko uporablja v prehranske, kozmetične in druge namene. Zaradi nizke vsebnosti THC pa nima psihoaktivnih učinkov.

Kljub temu, da je uporaba hašiševega olja prepovedana, veliko bolnikov posega po njem. Poleg hašiševega olja nekateri posegajo tudi po hašišu in marihuani. “Zdravljenje raka iz leta v leto napreduje in mnoga rakava obolenja so ob pravočasnem odkritju tudi ozdravljiva. Priporočamo zdravljenje z metodami, ki so znanstveno dokazane in v praksi dokazano dajejo rezultate,” svetujejo na inštitutu. Če se kljub temu odločite za uporabo marihuane, hašiša ali hašiševega olja, pa nikakor ne prekinete z zdravljenjem, ki so ga predpisali zdravniki. Kvaliteta omenjenih snovi namreč ni standardizirana, zato dejansko ne veste, kaj ste kupili in ali ste res dobili tisto, kar ste želeli kupiti. Svetujejo, da se o uporabi marihuane, hašiševega olja ali hašiša posvetujte s svojim zdravnikom, ki vas lahko najbolje zdravi, kadar je med vama zaupanje in se lahko odkrito pogovorita o vsem, kar bi lahko vplivalo na zdravljenje. Zdravnike Hipokratova prisega namreč zavezuje k poklicni molčečnosti. Pojasnjujejo, da so bili glede zdravljenja raka s hašiševim oljem do sedaj narejeni le predklinični preizkusi na rakavih tkivih in na živalih. Nekatere raziskave kažejo, da nekateri kanabinoidi, jih hašiševo olje vsebuje, vplivajo na določene tumorje tako, da se upočasni njihova rast in se zmanjša njihova invazivnost. Raziskave pa še niso končane.

- Oglas -

Na NIJZ odsvetujejo tudi zdravljenje sladkorne bolezni s hašiševim oljem: “Sladkorna bolezen nastane zaradi pomanjkanja hormona inzulina oziroma zaradi zmanjšane občutljivosti tkiv na ta hormon. Pri sladkorni bolezni tipa 1 inzulina v telesu ni in ga ni mogoče nadomestiti z učinkovinami iz hašiševega olja oziroma hašiša, pravijo. Dodajajo, da so za zdravljenje debelosti in s tem preprečevanje sladkorne bolezni tipa 2 razvijali zdravilo rimonabant, ki je delovalo preko kanabinoidnega sistema, vendar so ga zaradi stranskih učinkov umaknili. Sporadično se pojavljajajo opisi ugodnih učinkov nekaterih kanabinoidov na pojav metaboličnega sindroma oziroma sladkorne bolezni tipa 2, vendar rezultati še niso ovrednoteni v ustrezno izpeljanih raziskavah pri ljudeh.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×