Ekologija & OkoljeHanami ali ljubezen do cvetočih dreves

Hanami ali ljubezen do cvetočih dreves

MORDA VAS ZANIMA

Ko cvetovi češenj oživijo, je praznovanje njihove lepote na Japonskem izjemno priljubljen običaj. V drugih državah pa drevesa večinoma »častimo« le za božič – pa še to tako, da jih požagamo in opazujemo, kako se sušijo v naših dnevnih sobah.

»Sakura« oziroma japonska češnja je spomladi prelepa

- Oglas -

Japonci imajo celo leksikon besed, ki opisujejo praznovanje cvetočih dreves spomladi, kar pa, glede na to, da so k nam prinesli tudi »shinrin-yoku«, gozdno kopanje, morda sploh ni tako presenetljivo. Torej – »hanami« dobesedno pomeni »opazovanje cvetov«, čeprav se to pogosto nanaša predvsem na ogled cvetov japonske češnje, oziroma, kot ji pravijo Japonci, »sakura«.

Včasih so imeli raje cvetove slive

Praksa sega v obdobje Nara, v 8. stoletje – takrat so sicer opazovali cvetove slive, »ume«, vendar pa so skozi stoletja Japonci bolj vzljubili cvetove češnje.

Hanami je lahko marsikaj

Hanami je tako samostalnik kot glagol, je praznovanje, hanami pa lahko tudi »delaš«. In kako se dela hanami? Hanami je lahko preprosto sprehod med drevesi ali nekaj trenutkov uživanja v lepoti cvetočega drevesa. A je pogosto veliko več kot to. Tradicionalno vključuje piknik ali zabavo pod rožnatimi »oblaki« sakure – seveda s prijatelji in družino, ob najboljši hrani in sakeju.

Ljubezen do minljive lepote

Tako torej Japonci izkažejo svoje spoštovanje do dreves in minljive lepote cvetov, ki traja skromna dva tedna. Običaj pa lahko poteka tudi v večernih urah, takrat se imenuje »yokazura« in je ob posebnih lampinjonih za osvetlitev cvetov v temnem nočnem nebu še lepši.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×