Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.
Ekologija & okoljeZadnja mojstrica popravljanja dežnikov: Vztrajno se upira potrošništvu!

Zadnja mojstrica popravljanja dežnikov: Vztrajno se upira potrošništvu!

MORDA VAS ZANIMA

V njeni delavnici se zdi, da se je čas že davno ustavil. Tam nekje sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko so bili dežniki zelo cenjeni in dragoceni. Zato so ljudje toliko bolj skrbno ravnali z njimi. Popravljali so jih, dokler se je dalo. Oče Marije Lah Matej Barbalič je bil eden od štirih mojstrov popravljanja dežnikov v Ljubljani. Po njegovi smrti je delavnico na Trubarjevi cesti prevzela njegova hči Marija, ki je leta 2019 edina, ki to počne. Dela ji zlepa ne zmanjka. Ekološko zavedna pa ničesar ne zavrže: iz prevlek starih dežnikov šiva izredno trpežne vrečke za nakupovanje, odslužene »šprikle« pa največkrat podari študentom arhitekture, ki jo pridejo prosit za odpadni material, ki ga potrebujejo pri svojem delu.

marija lah popravljalnica deznikov
- Oglas -

»Moj oče je bil čisto poseben človek, ki ga nobena preizkušnja ni spravila na kolena. Odraščal je na hrvaškem otoku Krku, v tako hudi revščini, da si je danes ne moremo niti predstavljati. Rojen je bil daljnega leta 1933 in je bil že kot otrok večkrat lačen kot sit. Mama mu je umrla pri treh letih, sirote v tistih časih niso bile nikjer zaželene. Skoraj vsak dan se je moral iz uboge domače bajte spraviti po hribu navzgor ter nabirati dračje in borove storže za kurjavo, saj lastnega gozda niso imeli, zakuriti pa je bilo treba, če so hoteli skuhati vsaj uborno kosilo. Doma so imeli le eno kozo in figo. Vse otroštvo so njemu in bratu govorili, da iz njiju ne bo nič, kar pa ga ni spravilo na kolena, temveč mu je vsadilo močno željo po uspehu,« začenja Marija pretresljivo življenjsko zgodbo svojega očeta, ki je kot mulec z velikimi očmi gledal turiste, ki so prihajali v Baško. Nekemu zakonskemu paru se je tako prikupil, da ga je želel odpeljati s seboj v Ameriko, vendar si fantič ni upal iti. Da so bogati tako posvojili otroke, ni bilo v tistih povojnih časih nič neobičajnega. Tako so vsaj dobili življenjsko priložnost za malo boljše življenje, da so bili siti in so jih poslali v šolo …

Celoten pogovor boste našli v aprilski reviji Bodi eko.

Revija Bodi eko - april 2019

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×