0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana»Gozdni selfness«: v gozd po pomiritev in zdravje, a tudi to ima...

»Gozdni selfness«: v gozd po pomiritev in zdravje, a tudi to ima lahko danes svojo ceno

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjih letih je postala v turizmu ena najbolj vročih besednih zvez »gozdni selfness«. Nekateri se temu konceptu posmehujejo, češ da gre zgolj za navaden sprehod po gozdu. Vendar pa so po drugi strani številni prepričani, da gre vendarle za nekaj več – in so posledično za to izkušnjo pripravljeni odšteti tudi kar precej denarja.

- Oglas -
Gozdni selfness

Neizkoriščen potencial za privabljanje turistov v Slovenijo?

Za gozdni selfness se včasih uporablja tudi ime gozdne kopeli. Gre za poimenovanje, ki izvira iz japonske besede »shinrin-yoku«. Ideja za to dejavnost se je rodila prav na Japonskem, in to že konec 80. let prejšnjega stoletja. Postopoma pa se je začela širiti tudi v druge države – seveda predvsem v tiste, bogato posejane z gozdovi. Nekateri so v tem konceptu hitro ugledali novo poslovno priložnost.

Turistom, naveličanim mestnega vrveža, so začeli ponujate vodene »gozdne kopeli«, ki se včasih prodajajo tudi kot posebna oblika terapije in ki imajo lahko tako tudi precej visoko ceno. Tovrstne vodene ture včasih vključujejo tudi meditacijo, ležanje na gozdnih tleh in nabiranje užitnih gozdnih rastlin. »Gozdni selfness« kot oblika turistične ponudbe je sicer postal v zadnjih letih precej razširjen tudi v Sloveniji, kar seveda ni presenetljivo, če upoštevamo gostoto gozdnih površin v naši državi. Mnogi pa menijo, da se tu skriva še ogromno neizkoriščenega turističnega potenciala.

Gozdni selfness

Pozitivni učinki preživljanja časa v gozdu so tudi znanstveno dokazani

Tisto, kar naj bi ločevalo gozdni selfness oziroma gozdne kopeli od običajnega sprehoda po gozdu, je posebna pozornost temu, da izkušnjo zares »vsrkamo« z vsemi čuti. Ideja gozdnega selfnessa vključuje tudi osredotočanje na posebno zdravilno moč, ki jo ima lahko narava, še posebej pa gozd. Težko je sicer oporekati temu, da lahko redno preživljanje časa v gozdu pripomore k izboljšanemu zdravju in počutju.

- Oglas -

To navsezadnje dokazujejo tudi številne raziskave. Med drugim lahko s tem okrepite svoj imunski sistem, zmanjšate nevarnost za bolezni srca in ožilja ter depresijo in izboljšate kakovost svojega spanja. Tako se vsekakor splača, da pogosteje zaidete v gozd. Odločitev glede tega, ali boste to imenovali gozdni selfness, gozdne kopeli ali pa preprosto sprehod, pa je seveda v celoti prepuščena vam. Podobno pa velja tudi za odločitev, ali boste za to izkušnjo pripravljeni tudi plačati … 

.

NAJNOVEJŠE