Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehrana»Gozdni selfness«: v gozd po pomiritev in zdravje, a tudi to ima...

»Gozdni selfness«: v gozd po pomiritev in zdravje, a tudi to ima lahko danes svojo ceno

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjih letih je postala v turizmu ena najbolj vročih besednih zvez »gozdni selfness«. Nekateri se temu konceptu posmehujejo, češ da gre zgolj za navaden sprehod po gozdu. Vendar pa so po drugi strani številni prepričani, da gre vendarle za nekaj več – in so posledično za to izkušnjo pripravljeni odšteti tudi kar precej denarja.

Gozdni selfness

Neizkoriščen potencial za privabljanje turistov v Slovenijo?

- Oglas -

Za gozdni selfness se včasih uporablja tudi ime gozdne kopeli. Gre za poimenovanje, ki izvira iz japonske besede »shinrin-yoku«. Ideja za to dejavnost se je rodila prav na Japonskem, in to že konec 80. let prejšnjega stoletja. Postopoma pa se je začela širiti tudi v druge države – seveda predvsem v tiste, bogato posejane z gozdovi. Nekateri so v tem konceptu hitro ugledali novo poslovno priložnost.

Turistom, naveličanim mestnega vrveža, so začeli ponujate vodene »gozdne kopeli«, ki se včasih prodajajo tudi kot posebna oblika terapije in ki imajo lahko tako tudi precej visoko ceno. Tovrstne vodene ture včasih vključujejo tudi meditacijo, ležanje na gozdnih tleh in nabiranje užitnih gozdnih rastlin. »Gozdni selfness« kot oblika turistične ponudbe je sicer postal v zadnjih letih precej razširjen tudi v Sloveniji, kar seveda ni presenetljivo, če upoštevamo gostoto gozdnih površin v naši državi. Mnogi pa menijo, da se tu skriva še ogromno neizkoriščenega turističnega potenciala.

Gozdni selfness

Pozitivni učinki preživljanja časa v gozdu so tudi znanstveno dokazani

Tisto, kar naj bi ločevalo gozdni selfness oziroma gozdne kopeli od običajnega sprehoda po gozdu, je posebna pozornost temu, da izkušnjo zares »vsrkamo« z vsemi čuti. Ideja gozdnega selfnessa vključuje tudi osredotočanje na posebno zdravilno moč, ki jo ima lahko narava, še posebej pa gozd. Težko je sicer oporekati temu, da lahko redno preživljanje časa v gozdu pripomore k izboljšanemu zdravju in počutju.

To navsezadnje dokazujejo tudi številne raziskave. Med drugim lahko s tem okrepite svoj imunski sistem, zmanjšate nevarnost za bolezni srca in ožilja ter depresijo in izboljšate kakovost svojega spanja. Tako se vsekakor splača, da pogosteje zaidete v gozd. Odločitev glede tega, ali boste to imenovali gozdni selfness, gozdne kopeli ali pa preprosto sprehod, pa je seveda v celoti prepuščena vam. Podobno pa velja tudi za odločitev, ali boste za to izkušnjo pripravljeni tudi plačati … 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×