Golšavost je težava, s katero se ljudje bolj redko srečujejo in je zato med laično populacijo dokaj neznana. To stanje prepoznamo po oteklini na vratu v področju žleze ščitnice in je posledica povečanja te žleze. Med ljudmi z golšo se lahko velikost precej razlikuje – od zelo majhne do precej velike in vidne.
Do golše lahko pride, če žleza ščitnica ne povzroča dovolj ščitničnih hormonov (to stanje imenujemo hipotiroza) ali ko žleza izloča preveč hormonov (hipertiroza). Včasih pa se lahko povečanje žleze pojavi tudi takrat, ko ne gre za nepravilno delovanje. Zelo redko pa se golša pojavi zaradi prevelike stimulacije ščitnice s strani hipofize.
Simptomi golšavosti
Golša je torej povečana žleza ščitnica, ta težava pa se lahko izraža na različne načine. Spodaj navajam nekaj simptomov. Je pa res, da vsaka golša ne povzroča izrazitih simptomov. A vendar kadar se pojavijo, se bodo morda pokazali na naslednje načine:
- povečana žleza se kaže kot vidna otečenost v spodnjem delu vratu,
- občutek zategovanja v grlu,
- težave s požiranjem,
- kašelj,
- težave z dihanjem,
- hripavost.
V redkih primerih lahko povečana ščitnica pritiska na sapnik in požiralnik. V primerih, ko je ščitnica tako velika, imamo težave z dihanjem, ko ležimo na hrbtu. Požiranje je še posebej problematično pri trdi hrani in lahko celo povzroča bolečine v področju ščitnice.
Povečana ščitnica lahko včasih povzroča tudi napetost v vratnih žilah in omotičnost, ko dvignemo roke višje od glave.
Tvegani dejavniki
Najpogostejši tvegani dejavniki za nastanek golše so:
- pomanjkanje joda v prehrani,
- ženski spol – ženske smo bolj nagnjene k težavam ščitnice,
- starost – možnost za povečanje ščitnice se povišuje z leti, še posebej, ko prekoračimo 40 let,
- avtoimunske bolezni v preteklosti, sedanjosti ali celo v družini povišujejo tveganje za nastanek golše,
- nosečnost in menopavza,
- nekatera zdravila,
- izpostavljenost sevanju – tveganje se povečuje, če ste bili obsevani na področju vratu ali prsnega koša.

Kako si lahko sami pomagamo
1. Jod
Ugotovljeno je bilo, da skoraj 74 odstotkov zdravih odraslih po vsej verjetnosti ne zaužije dovolj joda. Pomanjkanje joda lahko pripelje do povečane žleze ščitnice. Na ta način želi ščitnica ujeti čim več joda. Če imate sami povečano ščitnico zaradi pomanjkanja joda, seveda lahko povečate vnos. Priporočena dnevna vrednost za jod je 150 mikrogramov. To naj bi bilo dovolj za zdravljenje golše. Hrana, bogata z jodom, je morska trava, jogurt, pečen krompir in brusnice. Če je treba (seveda z dogovorom kvalificiranega strokovnjaka), se lahko jod nadomešča tudi s prehranskimi dodatki.
Tukaj velja omeniti tudi to, da preveč joda, ki se ne zmore absorbirati v telesu, ravno tako lahko pripelje do golšavosti.
2. Pomanjkanje hranil
Ugotovljeno je bilo, da tudi nekatera druga pomanjkanja hranil lahko vodijo v povečano ščitnico. V tej povezavi se najbolj omenja pomanjkanje cinka, mangana in vitamina A kot tudi močna podhranjenost z beljakovinami.
3. Če je golšavost povzročila hipotiroza, spremenite svojo prehrano
Premalo delujoča ščitnica (hipotiroza) pomeni, da ta žleza izloča premalo ščitničnih hormonov. Hipotiroza je precej pogostejša od hipertiroze. V svetu obilja ima približno pet odstotkov ljudi hipotirozo in približno en odstotek hipertirozo.
Če je golša povezana s hipotirozo, se da na to precej vplivati s prehrano in življenjskimi navadami.
Hrana, ki se še posebej priporoča pri hipotirozi, je:
- kokosovo olje,
- živila, bogata s probiotičnimi kulturami,
- sadje in zelenjava,
- hrana, visoka z vlakninami,
- morska trava (kelp, nori, ipd.),
- za vsejedce se priporoča divji losos, sardine in kostna juha,
- nujno je treba popiti dovolj čiste vode.
Hrana, ki se ji je treba izogibati:
- mlečni izdelki iz konvencionalne pridelave,
- gluten,
- sladkor,
- predelani ogljikovi hidrati,
- nefermentirani sojini izdelki,
- goitrogena hrana (npr. križnice).
- voda iz pipe.
Naj pojasnim težavo križnic. Zelenjava je na splošno zelo zdrava, vendar pri ljudeh, ki imajo hipotirozo, lahko križnice povzročajo težave. Zato naj bi se večjim količinam te zelenjave izogibali in jo uživali toplotno obdelano. Med križnice sodijo brokoli, cvetača, zelje, ohrovt in brstični ohrovt.
Križnice namreč lahko zaradi t. i. goitrogenov, torej, snovi, ki jo vsebujejo, ovirajo funkcije žleze ščitnice.
4. Če golšavost povzroča hipertiroza
Če je vzrok golšavosti prekomerno aktivna ščitnica, poleg konvencionalnega zdravljenja lahko raziščete še naravne načine pomoči. Vsekakor bi se bilo treba izogibati procesirani hrani in najpogostejšim prehranskim alergenom, kot sta gluten in kazein. Strokovnjaki za naravno zdravje priporočajo, da se na alergene testiramo tako, da bomo točno vedeli, kaj (če) nam lahko povzroča težave.
5. Previdno s čajem
Če imate težave s ščitnico, se priporoča izogibanje zelenemu in črnemu čaju. Predvsem snovi zelenega čaja lahko dodatno pripomorejo k težavam, saj lahko po raziskavah sodeč znižujejo ščitnična hormona T3 in T4 in povečujejo TSH. To lahko poslabša hipotirozo. Če pa imate hipertirozo, bi lahko morda uživali manjše količine tega čaja, ne pa prehranskih nadomestil, ki vsebujejo koncentrat zelenega čaja (še posebej, če uživate zdravila za ščitnico).