0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivosti»Gnitje v postelji« – nov trend med mladimi

»Gnitje v postelji« – nov trend med mladimi

MORDA VAS ZANIMA

TikTok je preplavil nov trend. Gre za t. i. bed rotting, kar bi lahko prevedli kot gnitje v postelji. Trend je posebno priljubljen med »zoomerji«, torej pripadniki generacije Z, rojenimi konec 90. let prejšnjega stoletja ali na začetku tega tisočletja. Mladi objavljajo posnetke, ki promovirajo poležavanje v postelji sredi belega dneva brez pravega cilja. Cilj torej ni spanje, ampak preprosto »zabijanje časa« brez občutkov krivde …

- Oglas -

Toksična produktivnost se zažira v vse pore družbe

Strokovnjaki so do tega trenda sicer po eni strani kritični, vendar po drugi strani mlade tudi razumejo. »Gnitje v postelji« se jim zdi precej logičen odziv na zahteve sodobnega časa, ki od ljudi pogosto pričakuje  preveč, pri čemer so mladi nemalokrat posebno obremenjeni, pri tem pa jim nad glavo visi izjemno negotova prihodnost, saj se zdijo ekološke katastrofe globalnih razsežnosti le še vprašanje časa.

Družba, v kateri živimo, od nas pogosto pričakuje hiperproduktivnost. To, da nenehno ponavljamo, kako zaposleni smo, je skorajda pričakovano in pospremljeno s tihim odobravanjem. Prezaposlenost je postala nekaj hvalevrednega, medtem ko je bil čas za počitek praktično povsem izbrisan z urnikov. Zapolnjena mora biti praktično vsaka sekunda dneva – če ne z delom za zaslužek, pa z aktivnostmi, ki nam lahko pomagajo pri tem, da na različne načine napredujemo. Za tovrstne tendence se je začel uporabljati izraz toksična produktivnost. Počitek je bil malodane izenačen z lenobo, pri čemer ne gre nujno samo za obsojanje okolice. Še precej bolj nevarni so lahko ponotranjeni občutki krivde. Tudi ko počivamo, se ne moremo zares sprostiti, saj razmišljamo o tem, koliko dragocenega časa izgubljamo. Glavni razlog za priljubljenost »gnitja v postelji« naj bi bil povezan s prav tem vidikom. Mladi končno slišijo, da »zapravljanje časa« ni strašen greh in da ni nujno, da izkoristijo vsako sekundo.

»Gnitje v postelji« kot orodje za preprečevanje izgorelosti?

Trend, ki je preplavil TikTok, ima torej tako svoje prednosti kot slabosti. Psihologi se večinoma strinjajo, da so lahko krajši cikli »zapravljanja časa« zelo koristni. Prizadevanje, da bi čas, ki nam je na voljo, v polnosti izkoristili za zaslužek, razvijanje koristnih veščin, nabiranje novih znanj, osebnostno rast ipd., je lahko kontraproduktivno. Tako se namreč prej ali slej povsem izčrpamo, kar običajno zahteva precej dolg odmor od vsega, kar dojemamo kot koristno. »Gnitje v postelji« je lahko torej metoda za preprečevanje izgorelosti, ki je vedno pogostejša težava.

- Oglas -

Temna plat novega trenda

Po mnenju strokovnjakov nikakor ne smemo zanemariti slabih plati trenda. Če brezciljno »zapravljanje« časa traja predolgo, lahko na ta račun pretirano trpijo različne vsakodnevne obveznosti. Pomembno je torej najti pravo ravnovesje med produktivnostjo, druženjem, koristnimi prostočasnimi dejavnostmi in časom, ki ni namenjen ničemur posebnemu. Tako je dobro, na nastavite alarm, saj lahko hitro izgubite občutek za čas. Strokovnjaki obenem opozarjajo, da je lahko »gnitje v postelji« včasih tudi simptom depresije, ki se lahko zakrinka kot »skrb zase«, pri čemer lahko brezciljno poležavanje v postelji depresijo še poslabša.

Za brezciljno poležavanje raje izberite dnevno sobo

Nato pa je tu še negativen vpliv na spanje, ki ga ima lahko »gnitje v postelji«. Priporočljivo je namreč, da je postelja/spalnica namenjena samo spanju in intimnosti. Če v postelji poležavamo tudi čez dan, začnejo možgani posteljo vse bolj povezovati z budnostjo, posledično pa zvečer vse težje zaspimo. Posebno problematično je lahko »gnitje v postelji« v poznopopoldanskih ali večernih urah. Za brezciljno poležavanje si je zato bolje izbrati kavč v dnevni sobi.

Preberite tudi: Mladi zdravnik šele ob usodni diagnozi spoznal, da denar ne more kupiti sreče

.

NAJNOVEJŠE