0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlinePremagajmo glivice z divjim kostanjem

Premagajmo glivice z divjim kostanjem

MORDA VAS ZANIMA

Zeliščarji opažamo, da imamo Slovenci kar veliko znanja o zdravilnih rastlinah. Kadar v svojih objavah na družabnih omrežjih sprašujemo ljudi, zakaj je določena rastlina dobra, naletimo na izjemen odziv. Ljudje zares veliko vedo, še več kot knjige. Iz tega sklepam, da smo zdravilnim rastlinam v Sloveniji tudi zelo naklonjeni in jih pri različnih tegobah tudi uporabljamo.

- Oglas -

Tudi mi vam poskušamo na zelo praktičen način prikazati in podati nasvete, katera zelišča in pripravke lahko izdelate in uporabljate, ne da bi zato morali globoko seči v denarnico ali pa se udeležiti dragega tečaja ali delavnice. Nasveti so učinkoviti in varni, kar pomeni, da vam bomo pokazali pripravke iz rastlin ali plodov ali korenin, ki jih lahko naberete sami in jih pri tem ne morete zamešati s kakšnimi strupenimi drugimi rastlinami.

Divji kostanj – nadvse uporabna rastlina

Rastlina oziroma drevo, ki nam ponuja svoje plodove, je DIVJI KOSTANJ. Izdelali bomo pripravek, ki ga moramo imeti doma za odpravo nadloge, ki ji rečemo GLIVICE. In kadar govorimo o glivicah, moramo v SOS-zeliščni lekarni imeti: kostanjevo tinkturo, kostanjevo mazilo, glino v prahu in nam dobro znani cimet. Zavedati se moramo, da agresivna kemična sredstva za odpravo glivic kar pošteno poškodujejo naša jetra, saj lahko sestavine, ki jih telo vsrka skozi kožo, najdejo pot tudi do našega krvnega obtoka in jeter.

Cvet divjega kostanja 1

Divji kostanj je drevo, ki raste v mnogih mestnih parkih, pa tudi ob cestah in parkiriščih. V višino zraste tudi do 30 metrov, cveti in rodi vsako leto in ga je zares lahko prepoznati, zato njegove plodove lahko nabere vsakdo. Plod vsebuje veliko škroba, čreslovin, saponin escin, kumarinski glikozid, eskulin in vitamine, smole, gume … Iz plodov pripravljamo tinkture, olja, mazila, praške. S tinkturo uspešno zdravimo venozna obolenja, krčne žile, mišične krče ter trdovratne glivice.

- Oglas -

Pa poglejmo, kako preprosto je pripraviti SOS-tinkturo iz kostanja.

Divji kostanj proti glivicam 1

Kostanjeva tinktura proti glivicam

Potrebujemo:

 • 0,8 l domačega žganja – od 45- do 50-odstotnega (lahko uporabimo tudi vodko ali kakšno drugo žgano pijačo, ki jo poceni lahko kupimo na večini prodajnih mest)
 • 20 dag plodov svežega divjega kostanja
 • stekleničko s pršilko in temnim steklom (dobimo jih v specializiranih trgovinah ali prodajalnah z medicinskimi izdelki)

Postopek:

 1. Z dobrim nožem narežemo kostanj – pri tem ni potrebna natančnost, vsak kostanj prerežemo na 4 dele.
 2. Kostanje damo v litrski kozarec za vlaganje in jih prelijemo z 8 dcl žganja.
 3. Kozarec postavimo v shrambo na temno za natanko 21 dni, kar si je dobro označiti, da ne pozabimo.
 4. Po 21 dneh tinkturo prelijemo v posodo in jo nalijemo v stekleničke s pršilko.
Tinktura iz divjega kostanja 1

Kostanjevo olje, mazilo

Potrebujemo:

 • 0,8 l bio olivnega olja
 • 20 dag svežega kostanja
 • temno steklenico

Postopek:

- Oglas -
 1. Vsak kostanj narežemo na 4 dele. Kostanje damo v kozarec in jih prelijemo z 8 dcl bio olivnega olja.
 2. Kozarec postavimo na sonce za 30 dni.
 3. Po 30 dneh mešanico precedimo in prelijemo v temno steklenico.
 4. Če želimo imeti mazilo, potem moramo olju, ki ga rahlo segrejemo, dodati še nekaj čebeljega voska, da dobimo mazljivo vsebino.

Mešanica gline v prahu in cimeta v prahu

Potrebujemo:

 • 2 veliki jušni žlici gline v prahu
 • 1 veliko jušno žlico cimeta
 • kartonasto škatlo

Postopek:

 1. Pripravimo kartonasto škatlo (na primer od čevljev), ki mora biti dovolj velika, da vanjo lahko stopimo z boso nogo.
 2. Vanjo natrosimo 2 žlici gline v prahu in 1 žlico cimeta v prahu. Dobro premešamo in postavimo na tla, najbolje v kopalnico.
 3. V tem prahu si »okopamo« noge.

Glina je izreden antiseptik, obnavlja pa tudi kožo, jo zdravi in celi. Cimet pa je od nekdaj znan kot naravni antimikotik – sredstvo proti glivicam.

Vsi ti pripravki imajo nekajletno dobo uporabnosti, kar pomeni, da vam pripravkov niti ne bo treba izdelovati vsako leto.

Še nekaj uporabnih nasvetov

Tinkturo iz divjega kostanja si vtirajte na področje, kjer so se pojavile glivice (na nogi, rokah, ušesih, spolovilu …), in sicer od dvakrat do trikrat na dan.

Če imate glivice na stopalih, potem sledite temu postopku, še preden si obujete čevlje: stopite v pripravljeno škatlo z mešanico gline in cimeta in si kar na prašno nogo obujte nogavico.

Pred spanjem si na prizadeto mesto, kjer so se razrasle glivice, dobro namažite olje ali mazilo iz divjega kostanja, saj boste s tem preprečili, da bi se glivice ponoči razmnoževale!

Preberite tudi:

.

NAJNOVEJŠE