Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravilne rastlineGinseng - zdravilna koreninica

Ginseng – zdravilna koreninica

MORDA VAS ZANIMA

V kitajski medicini ginseng uporabljajo že vsaj 5000 let. Danes je tudi v zahodni medicini priznan kot adaptogen, ki blaži odzivanje telesa na travmo in stres. Sibirski in ameriški ginseng, ki sta tesna sorodnika, imata podobne učinke in uporabo.

- Oglas -

Drugo pogosto ime: žen-šen
Uporabni deli: korenine

Ginseng - korenina

Vrtnarjenje

Kitajski (azijski ali korejski) ginseng (Panax ginseng) je dolgo živeča listnata trajnica z razvejano glavno korenino, iz katere zrastejo dolga stebla z razdeljenimi listi. Sibirski ginseng (Eleutherococcus senticosus), ki spada v isto rastlinsko družino, je listnato grmičevje z debelimi koreninami, razdeljenimi listi in kobuli črnih jagod.

  • Različice Ameriški ginseng (Panax quinquefolius) je po videzu in delovanju zelo podoben kitajskemu, medtem ko japonski ginseng (P. japonica) na široko uporabljajo v krepilnih napitkih na Japonskem. Notoginseng (P. pseudoginseng) je hemostatsko zelišče.
  • Lega Vse vrste ginsenga rastejo na polnem soncu ali v rahli senci in zahtevajo vlažno, bogato zemljo, ki dobro odvaja vodo. Vrste Panax zahtevajo blaga poletja in hladne zime, globoko senco in rahlo kislo zemljo.
  • Razmnoževanje Rastline razmnožujte s semeni, ki kalijo nekoliko neredno, tako da je treba semena pogosto stratificirati (glejte okvir, stran 44). Vrsto Eleutherococcus razmnožujte s semeni in s potaknjenci iz mehkega in trdega lesa ter s koreninskimi potaknjenci.
  • Vzdrževanje Pri pridelkih, ki rastejo na gozdnih tleh, je potrebno predvsem potrpljenje.
  • Škodljivci in bolezni Pridelki, ki jih gojite na polju, privlačijo vrsto škodljivcev in bolezni.
  • Žetev in shranjevanje Korenine ginsenga nabirajte jeseni pri rastlinah, ki so stare 6 let ali več. Uporabite jih sveže ali pa olupljene in posušene.

GinsengGinseng kot zeliščno zdravilo

Korejski ginseng (Panax ginseng), ameriški ginseng (P. quinquefolius), sibirski ginseng (Eleutherococcus senticosus).
Uporabni deli: korenine.
Sodobne raziskave so pokazale, da ta zelišča krepijo sposobnost telesa, da se spoprime s stresom, zato so postala priljubljeno zdravilo za spodbujanje miselnih funkcij in telesnih sposobnosti med obdobji napornega dela, utrujenosti, izčrpanosti in okrevanja.

- Oglas -

Ameriški ginseng so nedavno uspešno preskusili kot zdravilo za preprečevanje okužb zgornjih delov dihalnega trakta. Vse tri vrste ginsenga tudi dokazano znižujejo raven sladkorja v krvi in tako lahko koristijo pri zdravljenju sladkorne bolezni. Čeprav je ginseng koristen pri številnih kroničnih boleznih, so klinični preskusi zelišča pokazali mešane rezultate, ki pa so bili morda posledica velikih nihanj v kakovosti, odmerkih, pripravi in trajanju različnih ginsengov, ki so jih uporabili. Za varno in pravilno rabo ginsenga se posvetujte s strokovnjakom. Če ste noseči ali dojite, ne uporabljajte teh zelišč.

Vitanija

Čeprav Withania somnifera ni v sorodu s ginsengom, ji včasih pravijo indijski ginseng zaradi podobnih sposobnosti, da izboljša razpoloženje, miselne zmogljivosti in telesno moč med okrevanjem od bolezni in obdobjem stresa. Zdi se, da ima vitanija tudi adaptogene učinke na telo, pa tudi pozitivne učinke na imunsko funkcijo. Za razliko od ginsenga je vitanija tudi blago pomirilo in so jo tradicionalno priporočali za nekatere oblike nespečnosti. Vsebuje tudi veliko železa, tako da je dragoceno zdravilo za zdravljenje anemije.

Preberite si tudi, kako lahko s pomočjo Navadne konopljike ali Vitex Agnus-Castus premagate hormonske in menstrualne težave.

Vir: Velika knjiga o zeliščih, založba Mladinska knjiga, foto: Dreamstime

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×