Generatorji na biodizel

  Če ne želite ostati brez elektrike naslednjič, ko bo zmanjkalo toka v omrežju, si lahko namesto klasičnega bencinskega omislite generator na biodizel.

  V prihodnosti se lahko zgodi, da bodo izpadi elektrike bolj pogosti, kar lahko vpliva na veliko vsakdanjih opravil. Res je, da so generatorji glasni, vendar so dobra naložba, saj ga lahko takrat, ko ga ne potrebujete spravite kamorkoli, ker je tako majhen. Lahko si omislite tudi takšnega, ki je zvočno izoliran, ter ga poganja “zeleni“ dizel, kot npr. olje soje, arašidov, koruze itd. Za primer lahko vzamemo 6000W generator, ki lahko poganja hladilnik, osvetljavo in televizijo. Pri samem nakupu generatorja pa je morate biti pozorni na stvari kot so servis in vzdrževanje – namreč dobro je vedeti, kam se lahko obrnete v primeru okvare generatorja in na redne servise. Prav tako pa je dobro premisliti, ali je vredno kupiti prenosni generator, saj nudijo slabši izkoristek.

  Kako pa generatorji na splošno sploh delujejo? V samem generatorju sta dve glavni komponenti – motor, ki deluje na bencin ali dizel in glava generatorja, ki pretvarja energijo v elektriko.


  Zakaj biodizel?
  Biodizel je obnovljivi vir energije izdelan iz rastlinskih olj (soje, palm, oljne repice …) ali loja. Lahko se uporablja kot motorni dizel za prevozna sredstva, za ogrevanje in za proizvodnjo energije.

  Med obnovljive vire pa biodizel uvrščamo zaradi njegove izdelave. Pozitivni učinki uporabe biodizla so nižje vrednosti emisij izpušnih plinov, njegova uporaba pa vliva tudi na nižanje cen uvoženih goriv. Prav tako pa spodbuja domačo pridelavo rastlin, ki jih je mogoče predelati v biodizel.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  2 KOMENTARJI

  1. martin, delno se strinjam s teboj, ampak biodiesel se lahko prideluje tudi iz alg, na področjih kjer ne raste nič. Biodizel je super, če se uporabijo inteligentne rešitve za njegovo proizvodnjo…

  2. …in povečuje količino uporabljenih pesticidov, ter pospešuje velika monokulturna oplja, ki negativno vplivajo na biodiverziteto. Če nekaj let pa bo zemlja itak tako uničena da na tistih poljih ne bo rastlo nič… To ste še pozabili povedati o biodizlu! Biodizel sicer je obnovljiv vir energije, nikakor pa ni EKO(čeprav se izraz ekološko v tem primeru rabi napačno).
   Mislim, da ta članek ne sodi pod ekologijo, prej pod tematiko ENERGETIKA.

   lp, martin

  Comments are closed.