Zdravje & prehranaFuj, pa ta brokoli!

Fuj, pa ta brokoli!

MORDA VAS ZANIMA

Ste se kdaj vprašali, kje tiči razlog, da določene hrane ne prenesete? Ali pa, zakaj vam tako zelo diši določen namaz, za katerega si sploh ne morete razložiti, zakaj vam tako slastno zleze po grlu? Ljudje smo precej izbirčni glede tega, kaj nam diši ali kaj ne. In znanstveniki trdijo, da imajo za vse to dobro obrazložitev.

- Oglas -

Pred nekaj tedni so ameriški znanstveniki končno odkrili, zakaj radi združujemo ostre okuse z maščobnimi, zakaj nam pri neki hrani prija vino, pri drugi kumarice itd. Raziskovalci na Univerzi Rutgers v New Yorku so pozvali prostovoljce, naj med ugrizi v mastno hrano pijejo vodo ali čaj. Rezultati so pokazali, da je čaj pomagal proti maščobnemu okusu, ki je ostal v ustih.

Brokoli

Kombinacije

»Kakšen občutek nam daje hrana v naših ustih, ima velik vpliv na to, kaj bomo jedli,« je povedal profesor Paul Breslin, oralni biolog na univerzi Rutgers. Zdi se, da nam nasprotje med mastnim in ostrim, trpkim okusom omogoča lažje uživanje mastne hrane –hrana s trpkim okusom zmanjšuje količino sline, izsuši usta in izničuje občutek, ki ga ustvari mastna hrana. In tako pomaga ustvariti ‘čist’ občutek v ustih.

»Ta naravna težnja po iskanju ravnovesja v naših ustih ima lahko koristi za ohranitev raznolikosti živil v naši prehrani,« pravi profesor Breslin. Lahko je celo dobro  za zdravje naše ustne votline, saj prepreči, da bi bila naša usta preveč vlažna. »Nujno potrebno je tudi zato, da preprečimo, da bi se naši zobje preveč izmučili in uničili in da obdržimo zdrava ustna tkiva,« dodaja profesor Breslin.

Superokusci

- Oglas -

Okus je izredno pomemben in včasih zapleten občutek, igra pa tudi veliko vlogo v našem uživanju življenja, pravi Shahzada Ahmed, svetovalni kirurg za ušesa, nos in grlo v bolnišnici v Birminghamu. Okus je kombinacija različnih kemičnih signalov na jezik: sladko, kislo, grenko, slano in pikantno. Te dražljaje zaznajo naše brbončice, saj jih je ogromno. V nasprotju s splošnim prepričanjem to niso grudice, ki jih vidite na jeziku – to so papile. Brbončice se nahajajo na in okoli njih. Vsaka brbončica vsebuje 100 ali več celice receptork, ki se odzivajo na okus kemikalij in pošljejo impulze v možgane. Razkrili vam bomo najnovejša razodetja o tem, kako okus deluje, in kako to vpliva na vaše zdravje.

Začeli bomo s tem, zakaj sovražite najbolj zdravo zelenjavo. Približno četrtina ljudi je znanih kot ‘superokusci’. Imajo več brbončic – več kot 10.000 v primerjavi s povprečno številko 2000. Kot posledica hrano okušajo veliko bolj intenzivno. To je lahko prednost, saj so mnogi kuharji in okuševalci vina superokusci, ki so sposobni razlikovati okus hitreje kot ostali. Ampak tudi to je lahko preveč občutljivo za naše dobro. S hranili bogata, a grenka zelenjava, kot so brokoli, zelje in brstični ohrovt so zanje lahko neužitna.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×