Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Ekologija & okoljeFlaška z izračunanim ogljičnim odtisom

Flaška z izračunanim ogljičnim odtisom

MORDA VAS ZANIMA

Ali ste vedli, da povprečen Slovenec lahko ogljični odtis pitja vode zmanjša kar za 95 %!

- Oglas -

FlaškaPodjetje 4 Vivus iz Zgoše pri Begunjah je kot eno izmed prvih slovenskih podjetij izračunalo ogljični odtis svojega proizvoda Flaška*. Projekt je imel dva cilja. En cilj je bil preveriti (in izkoristiti) potenciale zmanjševanja emisij toplogrednih plinov (TGP) in z njimi povezanih drugih vplivov na okolje ter stroškov. Drugi cilj pa je bil primerjati emisije, ki jih povzroča pitje vode iz Flaške s pitjem embalirane vode iz plastenk. Izračun ogljičnega odtisa je za 4 Vivus v skladu z mednarodno priznanim standardom PAS 2050 izvedlo podjetje Ekogenca – okoljska inteligenca z Bleda.

V okviru projekta je bilo ugotovljeno, da bi povprečni Slovenec (povprečna poraba embalirane vode v Sloveniji 56 l/prebivalca letno) , ki bi namesto vode iz plastenk uporabljal Flaško, v štiriletnem obdobju zmanjšal emisije na račun uživanja vode za vsaj  36,81 kg CO2e ali 95%. K temu je treba dodati, da emisije TGP na račun pitja vode iz plastenk (38,75 kg CO2e v štirih letih ) niso glavni okoljski problem te embalaže, so pa dodatni argument proti pretirani in neutemeljeni rabi embalirane vode. Raziskava je identificirala tudi potenciale zmanjševanja emisij toplogrednih plinov (TGP) pri proizvodnji in distribuciji izdelka. Rezultati so bili do neke mere presenetljivi, saj so nesorazmerno velik delež emisij prispevali lokalni in regionalni prevozi med posameznimi podizvajalci. Ker ta logistika predstavlja tudi časovno zamudo in dodatne stroške, so pri 4 Vivus že začeli uvajati ukrepe za zmanjševanje emisij in posamezne postopke obdelave Flaške seliti na sedež podjetja.

Izračun ogljičnega odtisa Flaške je torej postregel s potenciali zmanjševanja emisij TGP, drugih vplivov na okolje in stroškov, idejami za izboljšanje poslovanja podjetja in dodatnim prodajnim argumentom. Predvsem so rezultati raziskave potrdili okoljsko usmerjenost podjetja 4 Vivus, kar ima poleg poslovne tudi moralno vrednost. Zadali so si pogumen cilj zmanjšati ogljični odtis Flaške za 17 – 34 % (odvisno od vrste Flaške in načina dobave). V dosego cilja trdno verjamejo, prepričani pa so tudi, da jih bo trud v tej smeri pripeljal še do dodatnih prednosti in priložnosti na okoljskem ter poslovnem področju.

* Flaška je steklenica za redno uživanje vode, ki nadomešča pitje vode iz plastenk. Poleg tega je steklenica informirana, kar dviguje kakovost vode, prednost pa predstavlja tudi sodoben dizajn in zaščitna nogavica, ki omogoča mobilnost.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×