- Oglas -
Mesno štruco lahko pripravimo tudi v vegetarijanski različici iz fižola. Idealna priloga fižolovi štruci je kruh, namazan z gorčico, in zelenjavna solata.
SESTAVINE (1 štruca):
- 800 g vloženega rdečega fižola
- 3 žemljice s prejšnjega dne
- 1, 5 dl hladne goveje osnove
- 1 čebula
- 1 jajce
- približno 5 žlic drobtin
- 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja
- 1 žlica polnomastne gorčice
- 2 stroka česna
- 1 žlica majarona
- mleta paprika
- sol
- maslo za namastiti pekač
- juha za polivanje
PRIPRAVA:
- Fižol odcedite, splaknite s hladno vodo, pustite, da se odcedi in ga nato zmeljite v strojčku za mletje mesa ali zmiksajte.
- Žemljice narežite na kocke, pokapajte z juho, pustite, da se nekaj časa namakajo, nato pa jih ožamete in dodajte k fižolu. Mešanici dodajte jajca, gorčico, olupljeno in drobno sesekljano čebulo, peteršilj, majaron in strt česen. Vse skupaj solite in poprate ter žlico po žlico vmešajte drobtine, dokler zmes ni gosta.
- Fižolovo zmes z rokami, namočenimi v mrzlo vodo, oblikujte v štruco, položite v z maslom namazan pekač in zalijte z malo juhe. Štruco pecite v pečici, ogreti na 170 °C, približno 60 minut. Med peko na štruco s čopičem nanesite juho, po potrebi zalijte.
- oglas -