DomovNoviceEU odobrila nov prašek iz insektov za uporabo v živilih

EU odobrila nov prašek iz insektov za uporabo v živilih

Bruselj, 10. februarja – Evropska unija je od danes uradno odobrila uporabo novega praška iz insektov v živilih. Gre za prah iz celih ličink hrošča mokarja (Tenebrio molitor), ki so bile obdelane z UV žarki. Mokarji so v prehrambni industriji sicer že dovoljeni, nova uredba pa prinaša posebno obdelavo, ki omogoča povečanje vsebnosti vitamina D v živilih.

- Oglas -

Ekskluzivna pravica in strogi varnostni standardi

V skladu z novo uredbo lahko zaenkrat le eno francosko podjetje trži prah iz UV obdelanih ličink. Evropska komisija je uredbo sprejela januarja letos, njen podpis pa je potrdila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Uporaba žuželk v prehrani v EU ni novost, vendar morajo proizvajalci pred trženjem pridobiti posebno odobritev, pri čemer morajo jasno označiti prisotnost insektov na embalaži izdelkov.

“Potrošniki v EU imajo svobodno izbiro in nihče jih ne sili k uživanju insektov ali črvov,” so poudarili v Evropski komisiji. Dodali so, da so vsi novi prehranski izdelki podvrženi strogim znanstvenim testom, preden so odobreni za trg.

Skepticizem potrošnikov in potencialne koristi

Kljub hranilni vrednosti insektov in njihovi bogati vsebnosti beljakovin evropski potrošniki ostajajo skeptični glede njihove uporabe v prehrani. Po raziskavi, ki jo je naročil proizvajalec hrane Heristo, imajo predvsem starejši anketiranci največje zadržke do vključevanja insektov v prehrano.

- Oglas -

Žuželke so že dolgo del tradicionalne kuhinje v številnih državah po svetu in nekateri so mnenja, da bi lahko pomembno prispevali k trajnostni prehrani. Njihova vzreja je namreč gospodarna in okolju prijaznejša v primerjavi s tradicionalno proizvodnjo mesa. Vendar pa strokovnjaki opozarjajo na morebitna tveganja za alergike, ki bi lahko razvili reakcije na nekatere beljakovine v insektih.

S tem novim korakom EU nadaljuje iskanje alternativnih virov beljakovin in zmanjševanje odvisnosti od mesa, s čimer želi prispevati k bolj trajnostni prihodnosti prehranske industrije.

STA / Urednistvo
STA / Urednistvo
Članek je pripravljen v sodelovanju oziroma iz virov Slovenske tiskovne agencija (STA), ki je vodilni slovenski ponudnik medijskih vsebin za domače in tuje javnosti.

NAJNOVEJŠE