0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaEnergijske pijače - ali povzročajo vedenjske težave pri mladostnikih?

Energijske pijače – ali povzročajo vedenjske težave pri mladostnikih?

MORDA VAS ZANIMA

Raziskovalcem sicer (še) ni uspelo ugotoviti, ali energijske pijače sprožajo različne vedenjske težave pri mladostnikih ali pa gre morda za to, da mladostniki, ki imajo vedenjske težave, posegajo po energijskih pijačah. Dejstvo pa je, da med obema zagotovo obstaja neka povezava.

- Oglas -

Raziskovalci trdijo, da naj bi mladostniki, ki uživajo energijske pijače, pogosteje imeli različne oblike vedenjskih težav – na primer naj bi kadili, uživali sladke gazirane pijače in dolge ure preživeli ob igranju računalniških igric.

energijske pijače

V raziskavo je bilo vključenih 2800 srednješolcev iz Minneapolisa, ki so jih raziskovalci spraševali, kako pogosto uživajo različne energijske pijače ter ali imajo kdaj kadijo, se nezdravo prehranjujejo, koliko časa preživijo pred televizijskim zaslonom … Kot ugotavljajo raziskovalci, je 38 odstotkov mladostnikov odgovorilo, da energijske pijače uživajo vsaj enkrat tedensko. V poprečju so mladostniki, ki so uživali te pijače, vsaj enkrat na tedensko več ur skupaj igrali video igrice, popili več sladkih pijač ter celo kadili – pri tistih, ki so redkeje uživali te pijače, so bila prej omenjena vedenja manj pogosta.

- Oglas -

Na primer, fantje, ki so uživali energijske pijače, so vsaj enkrat tedensko več kot štiri ure preživeli ob igranju video igric. Približno 20 odstotkov fantov in deklet, ki so redno uživali energijske pijače, je povedalo, da tudi občasno kadi. Od tistih, ki so energijske pijače uživali redkeje, je kadilo (le) osem odstotkov.  Prav tako se je izkazalo, da so fantje, ki so najmanj enkrat tedensko uživali energijske oziroma športne pijače, več časa preživeli pred televizijskim sprejemnikom.

Kot pravijo raziskovalci, so izsledki raziskave precej skrb vzbujajoči, saj nakazujejo naraščajoči trend vedenjskih težav med mladostniki. Vendar pa raziskovalci ne morejo z gotovostjo trditi, kaj je vzrok česa: ali uživanje energijskih pijač sproža nezdrave vedenjske vzorce ali je ravno obratno in so nezdravi vedenjski vzorci tisti, zaradi katerih mladi pogosteje posegajo po energijskih pijačah.

Kot poudarja dr. Jason Block s harvardske univerze, na podlagi izsledkov prej omenjene raziskave energijskih pijač ne moremo kriviti za različne neustrezne vedenjske vzorce. Po njegovem mnenju gre za to, da mladostniki, ki že tako ali tako ne živijo najbolj zdravo, pogosteje tudi posežejo po energijskih pijačah. Kot še poudarja dr. Block, do zdaj nobena raziskava še ni eksplicitno dokazala vzročno-posledične povezave med uživanjem energijskih pijač in neprimernimi vedenjskimi vzorci. Za potrditev te domneve bodo potrebne še nadaljnje raziskave.

Podatki kažejo, da naj bi se zaradi izpostavljenosti različnim oglaševalskim kampanjam za sladke pijače, uživanje teh med ameriškimi mladostniki od leta 2009 do 2010 povečalo za kar 20 odstotkov.

- Oglas -

Zelo pomembno je, da se mladostniki in njihovi starši zavedajo tveganja zaradi uživanja (sladkih) športnih in energijskih napitkov ter da ne nasedajo visokoletečim obljubam oglaševalcev. Kot poudarjajo ameriški pediatri, je tudi za mlade športnike uživanje različnih športnih napitkov popolnoma nepotrebno. Čezmerno uživanje lahko privede do debelosti in nastanka zobne gnilobe. V pediatričnem združenju menijo, da so manjše količine energijskih pijač občasno primerne le za tiste mlade športnike, pri katerih intenzivni treningi trajajo dolgo časa.

Strokovnjaki poudarjajo, da bi morala tudi po športni dejavnosti voda biti prva izbira, s katero pogasimo žejo. Ameriško pediatrično združenje otrokom in mladostnikom odsvetuje uživanje energijskih pijač, saj te navadno vsebujejo različna poživila (na primer kofein), ki lahko škodijo razvoju živčnega in kardiovaskularnega sistema.

.

NAJNOVEJŠE