Zdravje & prehranaEndometrioza – pomagajte si s z ustrezno prehrano!

Endometrioza – pomagajte si s z ustrezno prehrano!

MORDA VAS ZANIMA

Endometrioza je težava, ki naj bi po nekaterih podatkih prizadela kar 10 odstotkov vseh žensk. Gre za bolezen, za katero je značilno, da se začne endometrij – tkivo, ki ga sicer najdemo na notranji strani maternice – tvoriti tudi izven maternice, kar lahko povzroča številne zaplete. Najbolj značilne težave, povezane z endometriozo, so zelo boleče in močne menstruacije, bolečine med spolnimi odnosi, težave pri iztrebljanju in težave s plodnostjo.

- Oglas -

Endometrioza

Vzrok za endometriozo sicer še ni natančno znan, prav tako pa ne obstaja pravo zdravilo zanjo. Kljub temu pa lahko določena hrana izboljša stanje oziroma ublaži neprijetne simptome, spet druga pa jih lahko poslabša. Katera živila torej jesti in katerim se izogibati, če imate tudi sami težave z endometriozo?

Uživajte maščobne kisline omega-3

Določene vrste maščob, predvsem maščobne kisline omega-6, lahko stanje v primeru endometrioze še poslabšajo, če z njimi pretiravate. Po drugi strani pa je lahko malce večji vnos maščobnih kislin omega-3 zelo koristen. To namreč poskrbi za naravno ublažitev vnetij in za protibolečinski učinek. Zadosten vnos živil, bogatih z maščobnimi kislinami omega-3, pa lahko celo zmanjša tveganje, da bi do endometrioze sploh prišlo. Raziskave namreč kažejo, da je pri ženskah, ki zaužijejo največ omenjenih maščob oziroma pri katerih je razmerje med maščobnimi kislinami omega-3 in omega-6 v prehrani najugodnejše, seveda v prid prvih, endometrioza najmanj razširjena.

Izogibajte se rdečemu mesu

Rdeče meso, še posebej pa procesirano rdeče meso, je povezano z povečanim tveganjem za številne bolezni. Med drugim so ženske, ki zaužijejo veliko rdečega mesa, tudi bolj nagnjene k endometriozi. Izsledki nekaterih raziskav kažejo, da lahko povečan vnos rdečega mesa pomenivišje ravni estrogena v telesu. Ker je endometrioza težava, ki je močno povezana z estrogenom, lahko torej presežne količine tega hormona pomenijo večje tveganje za zaplete.

- Oglas -

Endometrioza

Ne skoparite z vlakninami v prehrani

Znano je, da so živila, kot so sadje, zelenjava in polnozrnata žita, za nas zelo pomembna. Njihov povečan vnos pa je še posebej ključen pri določenih zdravstvenih težavah. Mednje sodi tudi endometrioza. V tem primeru so zagotovo najpomembnejše vlaknine, s katerimi so omenjena živila bogata. Vlaknine lahko namreč pomagajo telesu, da izloči presežek hormonov iz telesa. To pa je vsekakor zelo koristno za ženske z endometriozo. Poleg tega pa gre za živila, ki vsebujejo tudi veliko antioksidantov, ki pomagajo blažiti vnetja v telesu.

Izsledki študij kažejo, da lahko povečan vnos antioksidantov občutno ublaži bolečino, ki je značilna za endometriozo. Seveda pa je treba paziti, da izberete ekološko pridelana živila, sicer lahko v telo vnesete nevarne pesticide, kar lahko težave, ki jih povzroča endometrioza, le še dodatno poslabša.

Poskusite z omejitvijo glutena v prehrani

Izogibanje glutenu sicer ni potrebno, če niste alergični ali intolerantni nanj. Vendar pa je zanimivo, da lahko ta ukrep kljub temu pomaga pri določenih zdravstvenih težavah, čeprav še ni povsem jasno, kaj je razlog za to. Omejevanje glutena oziroma izdelkov, ki vsebujejo gluten, je med drugim lahko koristno pri endometriozi. Najpomembnejše izboljšanje, ki so ga običajno opazile ženske z endometriozo, po tem ko so omejile vnos glutena ali ga celo povsem izločile iz prehrane, je bilo, da so bile bolečine precej milejše oziroma znosnejše.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×