0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaEko igrače? Zakaj pa ne!

Eko igrače? Zakaj pa ne!

MORDA VAS ZANIMA

Marsikdo bo najbrž malce debelo pogledal v naslov tega članka eko igrače, a če le malo pomislite, boste hitro ugotovili, da ima vaš otrok navadno v rokah plastične igrače, ki piskajo, utripajo, govorijo, mahajo in še marsikaj. Na vse tiste punčke iz cunj in možiclje iz kostanja smo pozabili, naši otroci pa jih morda nikoli ne bodo poznali. Vsaka igrača, ki jo dandanes namreč dobijo v roke, mora “nekaj početi”. Nekdaj so otroci in starši igrače izdelovali sami, mi pa ne vidimo razloga, zakaj ne bi otroku dali nekaj kreativnega in naravnega tudi danes. Zanimivo je tudi to, da so bile pred desetimi ali dvajsetimi leti zahteve za varnost igrač veliko nižje, pred tem pa jih skoraj ni bilo. Ne le da so prodajali igrače, s katerimi se je otrok lahko tudi resno poškodoval, pač pa so številne igrače vsebovale tudi sestavine, nevarne za zdravje.

- Oglas -

Eko igrače

Nevarne igrače

Veliko igrač je narejenih na Kitajskem, seveda, kjer so varnostni standardi še nižji. Tako kot v tem primeru obstaja velika možnost, da je igrače za vaše otroke izdelal otrok ali pa bedno plačan revež, je tu tudi možnost, da igrača sama vsebuje svinec, ki je škodil tako ubogemu človeku, ki jo je izdelal kot vašemu malemu sončku. V ZDA zdaj redno izvajajo raziskave glede varnosti igrač in tudi sestavijo seznam nevarnih, ki na tak ali drugačen način predstavljajo grožnjo našim otrokom. Poleg snovi, ki so v igračah, pa ne smemo pozabiti na barve, s katerimi so pobarvane.

V osemdesetih so v Ameriki prodajali igračo, ki je bila namenjena majhnim otrokom in za katero ni bilo nobene nevarnosti, četudi so jo, kot otroci to radi počnejo, dali v usta. Pozneje se je izkazalo, da se je otrokom, ki so lizali igračo, spustil srčni utrip, dvignila se jim je temperatura in postali so mirni in odsotni. Izkazalo se je, da je v igrači znana droga GHB, znana kot “date-rape drug” (droga za posilstvo), oziroma spojina, ki je enaka tisti, iz katere to drogo ustvarjajo. Še celo pred štirimi leti so našli vsebnost te spojine v igračah Aqua Dots, ki so bile v Avstraliji razglašene za igračo leta, in nekaterih drugih, mediji pa so poročali o otrocih, ki so začeli bruhati in se naenkrat zgrudili ter padli v komo. Čeprav so si vsi otroci opomogli, pa je dejstvo, da bi lahko umrli, več kot resnično.

- Oglas -

Ksilofon

Eko alternative

Seveda obstajajo tudi tovarniško izdelane igrače, ki ne vsebujejo nevarnih snovi. A vsekakor vsako leto prodajo brezštevilne količine igrač iz umetnih snovi, ki jih otroci vse prehitro polomijo, se jih naveličajo ali uničijo. In kaj se zgodi s temi igračami? Nekatere lahko podarite otrokovim bratrancem ali sestričnam, drugih pa ne. In tako nastaja velik kup plastike in drugih umetnih snovi, ki jih nimamo kam dati in s pomočjo katerih večamo kup odpadnih materialov in pomagamo onesneževati naš planet. Ekološke igrače naj bi bile izdelane iz materialov in surovin (les, organski bombaž, volna, papir), ki so v naravi nadomestljivi in tako narave ne uničujemo, pač pa jo le uporabljamo.

Eko igrače niso dražje brez razloga. Vendar če za igračo plačate malo več in jo dobite narejeno iz naravnih materialov, je pozitivnih plati več, kot če kupite umetno, plastično igračo. Pri naravni veste, da bo vaš otrok varen, hkrati pa tudi varujete našo Zemljo in poskrbite, da bo veliko manj odpadnih materialov, ki bi zastrupljali njeno zemljo in njene vode, ki pa posledično ponovno pridejo do nas in naših otrok. Prav nič težka odločitev ni, kajne?

Punčka iz cunj

- Oglas -

Pogoji za eko igrače:

  1. Barve so okolju prijazne, ne vsebujejo svinca in drugih kovin. So sojine in narejene na vodni osnovi.
  2. Embalaža je izdelana iz recikliranih in reciklirnih materialov.
  3. Izdelujejo jih podjetja, ki pri tem uporabljajo sončno energijo, so narejene ročno in sploh upoštevajo eko pravila pri celotnem procesu zidelave.
  4. Pri lesu je pomembno, da je to les kontroliranega porekla. Posekana drevesa se tako nadomesti z novimi in z gozdom se ravna odgovorno. Pomembni sta tudi obdelava in sušenje lesa, ki morata potekati brez kemikalij.
  5. Organski bombaž ali ekološki bombaž je pridelan iz negenetsko spremenjenih ali obdelanih semen, ki rastejo v zemlji. Ta pa ne sme biti obdelana s kemičnimi sredstvi. Kmetovanje, ki ga pri tem uporabljajo, ne onesnažuje vode, zemlje ali zraka.
  6. Okolju prijazni materiali se hitro reciklirajo in ko odslužijo svoje, okolja skoraj ne obremenjujejo.

Domače igrače:

  1. Iz lesenih kock lahko sestavljate hišice, stolpe, mostove in številne druge stvari. Če pa ste bolj spretni, lahko iz lesenih kosov sami izrezljate igračke v obliki živali ali avtomobilčkov.
  2. Tudi iz blaga lahko izdelate punčko iz cunj ali medvedka, za to potrebujete le dve spretni roki in nekaj blaga. Če nimate šivalnega stroja, bo za preproste igrače dovolj tudi šivanka z nitjo. Navodila in ideje pa dobite na www.softiemaking.com.
  3. Prav tako lahko iz blaga izdelate ročno lutko, ki jo zašijete tako, da pustite prostor za roko, ki potem “nosi” glavo vaših likov. Našijte ji gumbke za oko in košček upognjenega blaga za nasmešek, pa bo polna hiša smeha.

Preberite si tudi, kako opremiti eko otroško sobo.

 

.

NAJNOVEJŠE