Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Ekologija & okoljeE-transformer – vozilo, kot ga še niste videli

E-transformer – vozilo, kot ga še niste videli

MORDA VAS ZANIMA

Po Sloveniji se zadnje čase vozi prav posebno vozilo. E-transformer je multimedijski tovornjak, ki ima na strehi sončno elektrarno ter na izviren in zanimiv način predstavlja ločevanje in ponovno uporabo e-odpadkov. Gre za odslužene električne aparate, mobilne telefone, baterije in sijalke. Elektronski in električni odpadki namreč niso enoviti odpadki, pač pa so sestavljeni iz različnih delov. Mnogi vsebujejo redke surovine, drugi za okolje nevarne sestavine. Če jih oddamo na ustrezna zbirna mesta, omogočimo ustrezno predelavo ter privarčujemo surovine in energijo.

- Oglas -

Vozilo e-transformer

V vozilu se nahaja prava potujoča razstava – na ogled so sestavni deli velikih in malih gospodinjskih aparatov, mobilnih telefonov, televizorjev in raznovrstne e-opreme. Ti aparati so razstavljeni v obliki »eksplozijskih sestavnic«, od najmanjšega do največjega dela, tako da si lahko vsak obiskovalec ogleda notranjost aparata. Večinoma so vsi ti najmanjši deli primerni za reciklažo.

In namen tovrstnega vozila? Ustavlja se predvsem pred šolami in otroke ter ostale mimoidoče osvešča o potrebnosti ločevanja naprav, podjetje Zeos, ki stoji za projektom, pa v posameznih regijah organizira tudi posebne zbiralne akcije.

»Ciljna skupina projekta so mladi, saj so oni nosilci osveščenosti na dolgi rok. Otroke pa je težko spraviti na neko lokacijo, zato se jim moramo približati mi. E-transformer jim omogoča neposredni kontakt v njihovi okolici,« je dejal direktor podjetja Zeos, ki skrbi za zbiranje in predelavo odpadne električne in elektronske opreme, Emil Šehić.

- Oglas -

Vozilo e-transformer

Vozilo, ki je povsem unikatno, je skoraj v celoti plod slovenskega znanja. Konstrukcijo je zasnovalo podjetje MF-CT iz Ljutomera, izložbene vitrine podjetje IDEAL iz Velenja, razstavo je pripravil Šolski center Velenje, razsvetljavo Skupina Počivavšek, nalepke Indizajn. Sončna elektrarna na strehi, ki ob normalnih pogojih zadostuje za 2 dni delovanja vozila, je donacija Gorenja Solar, za oblikovanje simpatičnih gradiv in poslikavo gradiva pa so poskrbeli v Gorenje Design Studiu.

E-transformer bo do prihodnjega šolskega leta obiskal še približno 100 šol, skoraj vsak dan kakšno, svoje obiske pa skuša zaokroževati po regijah, saj nagovarja tudi vse občane, naj odpadno električno opremo prinesejo v lokalne zbirne centre. Tovrstne akcije so pogosto združene s spodbudami, da denimo vsak, ki prinese star aparat na odlagališče, sodeluje v žrebanju za nov gospodinjski aparat. Premišljeno ravnanje z odsluženimi napravami torej ni le prijazno naravi, ampak se lahko tudi splača!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×