Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Ekologija & okoljeE-transformer – vozilo, kot ga še niste videli

E-transformer – vozilo, kot ga še niste videli

MORDA VAS ZANIMA

Po Sloveniji se zadnje čase vozi prav posebno vozilo. E-transformer je multimedijski tovornjak, ki ima na strehi sončno elektrarno ter na izviren in zanimiv način predstavlja ločevanje in ponovno uporabo e-odpadkov. Gre za odslužene električne aparate, mobilne telefone, baterije in sijalke. Elektronski in električni odpadki namreč niso enoviti odpadki, pač pa so sestavljeni iz različnih delov. Mnogi vsebujejo redke surovine, drugi za okolje nevarne sestavine. Če jih oddamo na ustrezna zbirna mesta, omogočimo ustrezno predelavo ter privarčujemo surovine in energijo.

- Oglas -

Vozilo e-transformer

V vozilu se nahaja prava potujoča razstava – na ogled so sestavni deli velikih in malih gospodinjskih aparatov, mobilnih telefonov, televizorjev in raznovrstne e-opreme. Ti aparati so razstavljeni v obliki »eksplozijskih sestavnic«, od najmanjšega do največjega dela, tako da si lahko vsak obiskovalec ogleda notranjost aparata. Večinoma so vsi ti najmanjši deli primerni za reciklažo.

In namen tovrstnega vozila? Ustavlja se predvsem pred šolami in otroke ter ostale mimoidoče osvešča o potrebnosti ločevanja naprav, podjetje Zeos, ki stoji za projektom, pa v posameznih regijah organizira tudi posebne zbiralne akcije.

»Ciljna skupina projekta so mladi, saj so oni nosilci osveščenosti na dolgi rok. Otroke pa je težko spraviti na neko lokacijo, zato se jim moramo približati mi. E-transformer jim omogoča neposredni kontakt v njihovi okolici,« je dejal direktor podjetja Zeos, ki skrbi za zbiranje in predelavo odpadne električne in elektronske opreme, Emil Šehić.

- Oglas -

Vozilo e-transformer

Vozilo, ki je povsem unikatno, je skoraj v celoti plod slovenskega znanja. Konstrukcijo je zasnovalo podjetje MF-CT iz Ljutomera, izložbene vitrine podjetje IDEAL iz Velenja, razstavo je pripravil Šolski center Velenje, razsvetljavo Skupina Počivavšek, nalepke Indizajn. Sončna elektrarna na strehi, ki ob normalnih pogojih zadostuje za 2 dni delovanja vozila, je donacija Gorenja Solar, za oblikovanje simpatičnih gradiv in poslikavo gradiva pa so poskrbeli v Gorenje Design Studiu.

E-transformer bo do prihodnjega šolskega leta obiskal še približno 100 šol, skoraj vsak dan kakšno, svoje obiske pa skuša zaokroževati po regijah, saj nagovarja tudi vse občane, naj odpadno električno opremo prinesejo v lokalne zbirne centre. Tovrstne akcije so pogosto združene s spodbudami, da denimo vsak, ki prinese star aparat na odlagališče, sodeluje v žrebanju za nov gospodinjski aparat. Premišljeno ravnanje z odsluženimi napravami torej ni le prijazno naravi, ampak se lahko tudi splača!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×