0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeE-transformer – vozilo, kot ga še niste videli

E-transformer – vozilo, kot ga še niste videli

MORDA VAS ZANIMA

Po Sloveniji se zadnje čase vozi prav posebno vozilo. E-transformer je multimedijski tovornjak, ki ima na strehi sončno elektrarno ter na izviren in zanimiv način predstavlja ločevanje in ponovno uporabo e-odpadkov. Gre za odslužene električne aparate, mobilne telefone, baterije in sijalke. Elektronski in električni odpadki namreč niso enoviti odpadki, pač pa so sestavljeni iz različnih delov. Mnogi vsebujejo redke surovine, drugi za okolje nevarne sestavine. Če jih oddamo na ustrezna zbirna mesta, omogočimo ustrezno predelavo ter privarčujemo surovine in energijo.

- Oglas -

Vozilo e-transformer

V vozilu se nahaja prava potujoča razstava – na ogled so sestavni deli velikih in malih gospodinjskih aparatov, mobilnih telefonov, televizorjev in raznovrstne e-opreme. Ti aparati so razstavljeni v obliki »eksplozijskih sestavnic«, od najmanjšega do največjega dela, tako da si lahko vsak obiskovalec ogleda notranjost aparata. Večinoma so vsi ti najmanjši deli primerni za reciklažo.

In namen tovrstnega vozila? Ustavlja se predvsem pred šolami in otroke ter ostale mimoidoče osvešča o potrebnosti ločevanja naprav, podjetje Zeos, ki stoji za projektom, pa v posameznih regijah organizira tudi posebne zbiralne akcije.

- Oglas -

»Ciljna skupina projekta so mladi, saj so oni nosilci osveščenosti na dolgi rok. Otroke pa je težko spraviti na neko lokacijo, zato se jim moramo približati mi. E-transformer jim omogoča neposredni kontakt v njihovi okolici,« je dejal direktor podjetja Zeos, ki skrbi za zbiranje in predelavo odpadne električne in elektronske opreme, Emil Šehić.

Vozilo e-transformer

Vozilo, ki je povsem unikatno, je skoraj v celoti plod slovenskega znanja. Konstrukcijo je zasnovalo podjetje MF-CT iz Ljutomera, izložbene vitrine podjetje IDEAL iz Velenja, razstavo je pripravil Šolski center Velenje, razsvetljavo Skupina Počivavšek, nalepke Indizajn. Sončna elektrarna na strehi, ki ob normalnih pogojih zadostuje za 2 dni delovanja vozila, je donacija Gorenja Solar, za oblikovanje simpatičnih gradiv in poslikavo gradiva pa so poskrbeli v Gorenje Design Studiu.

E-transformer bo do prihodnjega šolskega leta obiskal še približno 100 šol, skoraj vsak dan kakšno, svoje obiske pa skuša zaokroževati po regijah, saj nagovarja tudi vse občane, naj odpadno električno opremo prinesejo v lokalne zbirne centre. Tovrstne akcije so pogosto združene s spodbudami, da denimo vsak, ki prinese star aparat na odlagališče, sodeluje v žrebanju za nov gospodinjski aparat. Premišljeno ravnanje z odsluženimi napravami torej ni le prijazno naravi, ampak se lahko tudi splača!

NAJNOVEJŠE