0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaDoločeni dejavniki povečujejo tveganje za sončne opekline

Določeni dejavniki povečujejo tveganje za sončne opekline

MORDA VAS ZANIMA

Danes dobro vemo, kako pomembna je uporaba ustrezne zaščite, ko smo izpostavljeni sončnim žarkom. Vendar pa lahko določene okoliščine prispevajo k temu, da je koža izjemno občutljiva. V teh primerih bi morali biti še posebej pozorni na zaščito pred soncem.

- Oglas -

Krema za zaščito pred soncem

Problematični so lahko nekateri izdelki za nego kože in parfumi

Mnogi izdelki, ki naj bi upočasnjevali proces staranja, stanjšajo zgornjo plast kože. Včasih povzročijo tudi motnje pri tvorbi melanina – naravnega pigmenta, ki deluje kot zaščita pred sončnimi žarki. Če izdelki, ki jih uporabljate, vsebujejo retinol, glikolno ali salicilno kislino, morate uporabljati zaščitno kremo z zelo visokim zaščitnim faktorjem. Podobno je lahko koža bolj nagnjena k poškodbam zaradi sončnih žarkov, če uporabljate določene parfume, predvsem tiste, ki vsebujejo sivko, rožmarin, bergamotko, sandalovino ali cedro.

Velik vpliv imajo tudi zdravila, ki jih jemljete

Večja občutljivost kože, ko je izpostavljena soncu, je povezana tudi z jemanjem nekaterih zdravil. V to skupino med drugim sodijo določeni antibiotiki, antihistaminiki, antidepresivi, zdravila, ki zavirajo rast glivic, in zdravila s protivnetnimi učinki. Tako je dobro, da pri zdravniku preverite, ali potrebuje vaša koža zaradi zdravil močnejšo zaščito pred soncem.

- Oglas -

Pozorni bodite tudi na prehrano

Na to, kako občutljiva je vaša koža ob stiku s sončnimi žarki, pomembno vpliva tudi hrana, ki jo uživate. Povečana občutljivost je povezana predvsem s pomanjkanjem niacina, znanega tudi kot vitamin B3. Med drugim ga najdemo v gobah in v arašidih. Koža pa je lahko bolj občutljiva kot običajno tudi v primeru, da zaužijemo zelo veliko limet, peteršilja ali zelene.

S pilingom počakajte do večera

Dobro je, da koži občasno privoščimo intenzivnejši piling, s pomočjo katerega odstranimo odmrle celice in nečistoče. Vendar pa se odsvetuje izvajanje pilinga neposredno pred tem, preden se odpravite ven. Po pilingu je namreč koža nekaj časa bolj občutljiva kot običajno, zato lahko hitro pride do sončnih opeklin.

Kako nanašamo kremo za zaščito pred soncem?

Z nanosom zaščitne kreme ne čakajte do takrat, ko ste že zunaj, ampak jo nanesite že doma, približno pol ure pred izpostavljenostjo sončnim žarkom. Kasneje nanos večkrat ponovite, približno vsaki dve uri, pa tudi po plavanju ali če ste se preznojili. Pri zaščiti pred soncem ne pozabite na ustnice, saj je koža tam še posebej občutljiva.

.

NAJNOVEJŠE