Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Lepota & kozmetikaDoločeni dejavniki povečujejo tveganje za sončne opekline

Določeni dejavniki povečujejo tveganje za sončne opekline

MORDA VAS ZANIMA

Danes dobro vemo, kako pomembna je uporaba ustrezne zaščite, ko smo izpostavljeni sončnim žarkom. Vendar pa lahko določene okoliščine prispevajo k temu, da je koža izjemno občutljiva. V teh primerih bi morali biti še posebej pozorni na zaščito pred soncem.

- Oglas -

Krema za zaščito pred soncem

Problematični so lahko nekateri izdelki za nego kože in parfumi

Mnogi izdelki, ki naj bi upočasnjevali proces staranja, stanjšajo zgornjo plast kože. Včasih povzročijo tudi motnje pri tvorbi melanina – naravnega pigmenta, ki deluje kot zaščita pred sončnimi žarki. Če izdelki, ki jih uporabljate, vsebujejo retinol, glikolno ali salicilno kislino, morate uporabljati zaščitno kremo z zelo visokim zaščitnim faktorjem. Podobno je lahko koža bolj nagnjena k poškodbam zaradi sončnih žarkov, če uporabljate določene parfume, predvsem tiste, ki vsebujejo sivko, rožmarin, bergamotko, sandalovino ali cedro.

Velik vpliv imajo tudi zdravila, ki jih jemljete

Večja občutljivost kože, ko je izpostavljena soncu, je povezana tudi z jemanjem nekaterih zdravil. V to skupino med drugim sodijo določeni antibiotiki, antihistaminiki, antidepresivi, zdravila, ki zavirajo rast glivic, in zdravila s protivnetnimi učinki. Tako je dobro, da pri zdravniku preverite, ali potrebuje vaša koža zaradi zdravil močnejšo zaščito pred soncem.

Pozorni bodite tudi na prehrano

Na to, kako občutljiva je vaša koža ob stiku s sončnimi žarki, pomembno vpliva tudi hrana, ki jo uživate. Povečana občutljivost je povezana predvsem s pomanjkanjem niacina, znanega tudi kot vitamin B3. Med drugim ga najdemo v gobah in v arašidih. Koža pa je lahko bolj občutljiva kot običajno tudi v primeru, da zaužijemo zelo veliko limet, peteršilja ali zelene.

S pilingom počakajte do večera

- Oglas -

Dobro je, da koži občasno privoščimo intenzivnejši piling, s pomočjo katerega odstranimo odmrle celice in nečistoče. Vendar pa se odsvetuje izvajanje pilinga neposredno pred tem, preden se odpravite ven. Po pilingu je namreč koža nekaj časa bolj občutljiva kot običajno, zato lahko hitro pride do sončnih opeklin.

Kako nanašamo kremo za zaščito pred soncem?

Z nanosom zaščitne kreme ne čakajte do takrat, ko ste že zunaj, ampak jo nanesite že doma, približno pol ure pred izpostavljenostjo sončnim žarkom. Kasneje nanos večkrat ponovite, približno vsaki dve uri, pa tudi po plavanju ali če ste se preznojili. Pri zaščiti pred soncem ne pozabite na ustnice, saj je koža tam še posebej občutljiva.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×