Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Ekologija & okoljeDivje nakupovanje je tu: Obvarujte otroke pred »pametnimi igračami«

Divje nakupovanje je tu: Obvarujte otroke pred »pametnimi igračami«

MORDA VAS ZANIMA

Zveza potrošnikov Slovenije opozarja na obdobje divjega nakupovanja, ko potrošnike ob množici popustov in bleščečih oglasov k nakupu daril večkrat vodijo hipne, neracionalne odločitve. ZPS odsvetuje nakup povezanih pametnih igrač za otroke, saj obstaja možnost prisluškovanja in prevzemanja komunikacije z otroki, letos pa želijo še dodatno opozoriti na previdno uporabo otroške pametne ure.

- Oglas -

Otroci pametne igrače

Varnostno tveganje, ki so ga v Nemčiji prepovedali

Takšne  igrače lahko predstavljajo precejšnje varnostno tveganje za najmlajše in so v nekaterih državah po Evropi prepovedane. Norveška potrošniška organizacija Forbrukerrådet je preverila nekaj modelov otrokom namenjenih pametnih ur in ugotovila, da predstavljajo precejšnjo varnostno tveganje.  Preizkusili so ure, ki so naprodaj praktično v celi Evropi. Ugotovili so, da lahko med drugim  nepridipravi prevzamejo nadzor nad uro in jo uporabijo za sledenje in prisluškovanje otrokom. Ta funkcionalnost je sicer ena od tistih, zaradi katere se starši pravzaprav odločijo za nakup, saj lahko s pomočjo aplikacije ugotavljajo, kje se giblje otrok, prek telefonskega vmesnika v uri pa z njim lahko komunicirajo.

Kot opozarjajo na ZPS, je nemški telekomunikacijski regulator prodajo pametnih ur, s katerimi starši lahko sledijo otrokom, prepovedal in se pri tem skliceval na to, da je možno preko takšnih naprav prisluškovati otrokovi okolici:  »Zato so obravnavane kot prepovedani sprejemniki oziroma oddajniki, med drugim so odkrili primere, ko so starši na ta način prisluškovali dogajanju med šolskim poukom. V Nemčiji so sicer pred časom že prepovedali prodajo pametnih igrač, ki prav tako omogočajo komunikacijo na daljavo in smo jih potrošniške organizacije lani označile kot potencialno tveganje za otroka.«

V ure je lahko vdreti

Poleg  varovanja  zasebnosti pa je, kot poudarja ZPS, bistveno »da je mogoče v uro precej preprosto vdreti, prevzeti nadzor in celo ponarediti podatke o lokaciji, da je videti, kot da bi bil otrok nekje drugje, kot je v resnici. Vsi podatki so namreč med pošiljanjem v in iz ure popolnoma nezaščiteni, prav tako je nezaščiten tudi prostor za shranjevanje podatkov v uri. Proizvajalci več kot očitno tudi v tem primeru grobo kršijo osnovna pravila zaščite potrošnikov in njegovih podatkov.«

Takšne naprave vztrajno prihajajo v naše trgovine

- Oglas -

Zveza potrošnikov Slovenije poudarja, da lahko na splošno rečemo, da bo otrok praznike brez težav preživel tudi brez takih naprav: »Povezane igrače in drugi `pametni´ izdelki, namenjeni otrokom počasi, a vztrajno prihajajo tudi v naše trgovine. Glede na trenutno stanje nakup teh izdelkov pomeni precejšnje tveganje. Vsekakor se pred odločitvijo prepričajte, ali so zagotovljene vsaj osnovne ravni zaščite: močna gesla za povezovanje (običajno jih sploh ni), šifriranje povezave in podatkov, ki so shranjeni v napravi, preverite pa tudi splošne pogoje, predvsem tisti del, ki govori o morebitnem pošiljanju podatkov tretjim osebam,« svetujejo na ZPS.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×