0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineDišeča vijolica – pri vnetjih, izkašljevanju in za lajšanje bolečin

Dišeča vijolica – pri vnetjih, izkašljevanju in za lajšanje bolečin

MORDA VAS ZANIMA

Dišeča vijolica (Viola odorata) je trajnica in sodi v skupino vijoličevk. Ima cvetove s tremi cvetnimi listi zgoraj in dvema spodaj. Poznali in cenili so jo že v antiki, kjer je veljala za sveto cvetlico. Že takrat so jo v ljudski medicini uporabljali pri težavah z dihali in črevesnih vnetjih. Veljala je za rastlino boginje Afrodite, in sicer zaradi svojega vonja, ki naj bi v Afroditi vzbujal močna čustva. Hipokrat je priporočal uporabo dišeče vijolice pri glavobolu, mačku, pri težavah z vidom in povečanem izločanju žolča. Ljudje so včasih verjeli, da nas prve tri vijolice, ki jih najdemo spomladi, varujejo pred boleznimi vse leto.

- Oglas -

Dišeča vijolica je vsestranska zdravilna rastlina

Raste na vlažnih, senčnih tleh po vsem svetu. Zraste od 10 do 15 centimetrov. Iz korenike poganjajo dolge, tanke pritlike, s katerimi je mogoče razmnoževanje dišeče vijolice. Zeleni listi sestavljajo pritlično rozeto ob spodnjem delu dolgega cvetnega stebla. Dišeča vijolica ima mlade liste, ki so najprej ledvičaste oblike, nato pa srčasti in dlakavi. Od začetka marca pa do maja opazimo vijoličaste cvetove, ki so prijetnega vonja. Zacveti lahko še enkrat jeseni, a takrat so cvetovi manjši. Če jo želimo posaditi na domačem vrtu, jo posadimo spomladi s semeni ali jeseni s potaknjenci.

Dobro raste na vlažnih, sončnih tleh. Uporabni so vsi deli rastline, ki pa jih nabiramo v različnih letnih časih. Liste, stebla in cvetove nabiramo zgodaj spomladi, medtem ko korenine kopljemo že v septembru. Dišečo vijolico sušimo na zračnih, senčnih mestih. Poleg dišeče vijolice nam je znana tudi divja vijolica oziroma mačeha, ki prav tako sodi v družino vijoličevk. Dišeča vijolica vsebuje fenolne glikozide, saponine, flavonoide, evgenol, vitamin C, sluzi. Cvetovi pa vsebujejo še barvilo cianin in eterično olje.

Dišeča vijolica zdravilna rastlina

Dišeča vijolica ima večstransko uporabnost

Rastlino uporabljamo za pomiritev vnetij, lažje izkašljevanje in pri lajšanju bolečin. S pridom jo izkoriščamo pri okužbah v ustni votlini in pri razpokani, suhi koži. V raziskavah preučujejo njen citotoksični učinek peptidov. V splošnem pa deluje pomirjajoče na dihala in prebavila. Pomaga pri astmi, bronhitisu in vnetju žrela. Pomirja dražeč kašelj, redči sluz in tako olajša izkašljevanje. Znižuje temperaturo pri prehladnih obolenjih. Spodbuja leno prebavo in delovanje sečil (spodbuja izločanje vode). Krepi srčno mišico, pomaga pri nespečnosti, stresu, strahu, razdražljivosti, pri hitrih spremembah razpoloženja. Prevretek iz korenin pa čisti kri.

- Oglas -

Dišeča vijolica blagodejno deluje na vnetja v ustni votlini in pri revmatskih obolenjih. Pomaga zmanjšati glavobol in migreno. Uporabljamo jo tudi v kozmetiki in prehrani. Cvetove lahko uživamo samostojno (sveže) ali pa jih potresemo po solati, toplih jedeh in sladicah. Mlade poganjke in liste lahko dodajamo solatam, različnim zelenjavnim jedem, zeliščnim omakam, sveže pripravljenim sadno-zelenjavnim sokovom ali smutijem. Koreniko pa lahko pražimo in jo uporabimo namesto kave. Pozorni moramo biti pri uživanju pripravkov iz korenin dišeče vijolice, saj lahko velike količine sprožijo bruhanje.

Recepti za različne pripravke iz vijolic

Čaj iz dišečih vijolic

Čajna mešanica

Sestavine: korenine slezenovca, korenine omana, korenine dišeče vijolice, korenine sladkega korena, zel pljučnika

Priprava: 2 čajni žlički mešanice zelišč namakamo 4 ure v 2 skodelicah vode. Na majhnem ognju 10 minut kuhamo polovico te količine, nato primešamo še preostanek hladne tekočine. Pijemo 2 tedna, od 2- do 3-krat na dan, po 1 skodelico čaja.

Pri kroničnem in oslovskem kašlju je čajna mešanica zelo priporočljiva, prav tako pri prehladnih obolenjih in težavah z dihali.

- Oglas -

Sirup iz dišečih vijolic

Sestavine: 100 g posušenih cvetov dišeče vijolice, 500 g rjavega sladkorja, 300 g vode

Priprava: V lonec stresemo cvetove dišeče vijolice, dodamo rjavi sladkor in vodo. Ko mešanica zavre, jo odstavimo, ohladimo in precedimo čez gazo ali gosto cedilo. Sirup prelijemo v steklenico in shranimo v hladen prostor. Uživamo 1 žličko sirupa od 2- do 3-krat na dan. Pomaga pri bronhitisu, vnetju in drugih težavah z dihali.

Vino iz dišečih vijolic

Sestavine: 150 g svežih cvetov dišeče vijolice, 1 l belega vina, 10 žlic gozdnega medu

Priprava: V posodi zavremo liter belega vina in ga prelijemo čez dišeče vijolice. Nato pustimo stati 20 minut, precedimo čez cedilo in dodamo gozdni med. Vino prelijemo v temno steklenico in shranimo v hladen prostor. 1 dcl tako pripravljenega vina lahko uživamo pri nespečnosti, melanholiji in na splošno pri psihofizičnih preobremenitvah.

Kis iz dišečih vijolic

Priprava: V 2,5 l jabolčnega kisa dodamo prgišče cvetov in listov dišeče vijolice. Zmes zavremo, odstavimo in pustimo stati 1–2 uri. Kis lahko uporabimo pri migrenah, tako da si ga z blazinicami prstov vtiramo v sence. Pri revmatičnih obolenjih pa si lahko pripravimo tople obkladke, in sicer tako, da gazo poparimo s kisom iz dišečih vijolic in rahlo ohlajene obkladke položimo na obolela mesta.

Obkladki iz dišečih vijolic

Priprava: Liste dišeče vijolice zavijemo v gazo, poparimo in ohlajene obkladke položimo na čelo pri migrenah ali glavobolu. Natrgani sveži listi vijolice nam pomagajo zmanjšati oteklino.

Za blaženje bronhitisa

Priprava: V skodelico damo liste dišeče vijolice in jih prelijemo z vrelim mlekom, pokrijemo in pustimo stati 15 minut. Nato precedimo in dodamo med. Napitek pijemo 3-krat dnevno po 1 skodelico.

Karamelni bombončki z dišečo vijolico

Sestavine: 200 g cvetov dišeče vijolice, 250 g sladkorja, 0,125 l vode

Priprava: Sladkor prelijemo z vodo, zmes zavremo in kuhamo 5 minut. Nato dodamo cvetove dišeče vijolice in kuhamo še 1 minuto. Cvetove poberemo iz tekočine in damo na papir za peko ter jih 1 dan sušimo.

Ustna vodica

S skodelico vrele vode prelijemo 1 žličko posušenih cvetov dišeče vijolice in pustimo stati 10 minut. Nato precedimo in v zmes dodamo 1 dcl 80-odstotnega alkohola, premešamo in nalijemo v ustrezno embalažo. Ustno vodico uporabimo po umivanju zob.

.

NAJNOVEJŠE