RubrikeZanimivostiDaljši dnevi

Daljši dnevi

MORDA VAS ZANIMA

Zaradi spremembe vse bolj opaznih klimatskih sprememb znanstveniki pričakujejo, da bodo proti koncu stoletja dnevi vse daljši.

- Oglas -

Zemeljska atmosfera igra pomembno vlogo pri uravnavanju hitrosti vrtenja Zemlje. Glede na to, da se letni časi spreminjajo, močni vetrovi pripomorejo k temu, da dodajajo vsako leto nekaj milisekund dnevu.

Znanstveniki so ugotovili, da bo temu tako, če se bo količina ogljikovega dioksida podvojila v primerjavi s predindustrijsko dobo. K temu veliko pripore tudi El Nino kakor imenujejo vremenski pojav segrevanja osrednjega in vzhodnega Tihega oceana, ki vpliva na vreme od zahodne obale Južne Amerike do vzhodne Afrike in ima lahko globalni vpliv na podnebje, le-ta pa je vedno pogostejši in vedno bolj intenziven, s tem pojavom pa se rotacija Zemlje upočasnjuje.

Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×