- Oglas -
Cvetačna pica je odlična in bolj zdrava alternativa klasičnim picam. Primerna je tudi za tiste, ki ste na dieti ali na LCHF načinu prehranjevanja.
SESTAVINE (1 pica)
Testo:
- 0,5 kg cvetače
- 3 jušne žlice sveže mletih lanenih semen
- 6 jušne žlice vode
- 1/2 skodelice mandljeve moke
- 1/2 čajne žličke soli
- 1/2 čajne žličke česna v prahu
- 1/2 čajne žličke origana
Nadev:
- 1 manjša skodelica humusa (namaz iz čičerike)
- 1 skodelica gob nameko
- 1–2 skodelici kuhane špinače
- malo kuhane koruze
- malo narezane rdeče čebule
- artičoke
- nekaj narezanih črnih oliv
- malo sojinega jogurta
- nekaj lističev bazilike
- Lahko dodate tudi malo veganskega sira (opcijsko)
PRIPRAVA
- Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pripravimo pekač, obložen s papirjem za peko. Cvetačo zmeljemo v multipraktiku ali mešalniku, tako da nastane tekstura, podobna riževim zrnom. Zmleto cvetačo skuhamo v toliko vode, da samo prekrije zelenjavo (kuhamo približno 5 minut).
- Nato jo odcedimo in pustimo v zamrzovalniku 10 minut. Med hlajenjem cvetače pripravimo zamenjavo za jajce iz lanenih semen, tako da v kavnem mlinčku zmeljemo lanena semena in jih pomešamo z vodo (mešanico pustimo v hladilniku 10 minut).
- Iz zamrzovalnika vzamemo cvetačo in jo še dodatno dobro precedimo (postavimo jo v kuhinjsko krpo ali vrečko za pripravo rastlinskega mleka in močno stisnemo, da odcedimo odvečno vodo).
- Cvetačo, zamenjavo za jajce, mandljevo moko, sol, česen in origano dobro premešamo skupaj. Na papirju za peko, ki smo ga položili v pekač, nanesemo pripravljeno maso in oblikujemo testo za pico debeline dobrega pol cm. Pazimo, da se ne pojavi kakšna luknja.
- Pripravljeno cvetačno testo pečemo 30 minut pri 200 stopinjah Celzija, nato s pomočjo drugega papirja za peko obrnemo pico in jo pečemo še dodatnih 15 minut.
- Nato vzamemo testo iz pečice in ga nadevamo s poljubnim nadevom. V tem primeru pico namažemo s humusom, dodamo gobe nameko, špinačo in kuhano koruzo. Lahko dodamo tudi čebulo, artičoke in olive in pečemo še 5–10 minut.
- Pečeno pico potresemo z nekaj lističev bazilike in dodamo še nekaj žličk sojinega jogurta.
- Namesto cvetačne osnove za pico lahko naredimo tudi testo iz polnovredne pirine moke ali različnih vrst brezglutenske moke.
- oglas -