Cvetačna pica

- Oglas -

Cvetačna pica je odlična in bolj zdrava alternativa klasičnim picam. Primerna je tudi za tiste, ki ste na dieti ali na LCHF načinu prehranjevanja.

SESTAVINE (1 pica)

Testo:

  • 0,5 kg cvetače
  • 3 jušne žlice sveže mletih lanenih semen
  • 6 jušne žlice vode
  • 1/2 skodelice mandljeve moke
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1/2 čajne žličke česna v prahu
  • 1/2 čajne žličke origana

Nadev:

  • 1 manjša skodelica humusa (namaz iz čičerike)
  • 1 skodelica gob nameko
  • 1–2 skodelici kuhane špinače
  • malo kuhane koruze
  • malo narezane rdeče čebule
  • artičoke
  • nekaj narezanih črnih oliv
  • malo sojinega jogurta
  • nekaj lističev bazilike
  • Lahko dodate tudi malo veganskega sira (opcijsko)

PRIPRAVA

  1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pripravimo pekač, obložen s papirjem za peko. Cvetačo zmeljemo v multipraktiku ali mešalniku, tako da nastane tekstura, podobna riževim zrnom. Zmleto cvetačo skuhamo v toliko vode, da samo prekrije zelenjavo (kuhamo približno 5 minut).
  2. Nato jo odcedimo in pustimo v zamrzovalniku 10 minut. Med hlajenjem cvetače pripravimo zamenjavo za jajce iz lanenih semen, tako da v kavnem mlinčku zmeljemo lanena semena in jih pomešamo z vodo (mešanico pustimo v hladilniku 10 minut).
  3. Iz zamrzovalnika vzamemo cvetačo in jo še dodatno dobro precedimo (postavimo jo v kuhinjsko krpo ali vrečko za pripravo rastlinskega mleka in močno stisnemo, da odcedimo odvečno vodo).
  4. Cvetačo, zamenjavo za jajce, mandljevo moko, sol, česen in origano dobro premešamo skupaj. Na papirju za peko, ki smo ga položili v pekač, nanesemo pripravljeno maso in oblikujemo testo za pico debeline dobrega pol cm. Pazimo, da se ne pojavi kakšna luknja.
  5. Pripravljeno cvetačno testo pečemo 30 minut pri 200 stopinjah Celzija, nato s pomočjo drugega papirja za peko obrnemo pico in jo pečemo še dodatnih 15 minut.
  6. Nato vzamemo testo iz pečice in ga nadevamo s poljubnim nadevom. V tem primeru pico namažemo s humusom, dodamo gobe nameko, špinačo in kuhano koruzo. Lahko dodamo tudi čebulo, artičoke in olive in pečemo še 5–10 minut.
  7. Pečeno pico potresemo z nekaj lističev bazilike in dodamo še nekaj žličk sojinega jogurta.
  8. Namesto cvetačne osnove za pico lahko naredimo tudi testo iz polnovredne pirine moke ali različnih vrst brezglutenske moke.
- oglas -

NAJNOVEJŠI RECEPTI