0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineČrni trn – prva pomoč pri kroničnem zaprtju

Črni trn – prva pomoč pri kroničnem zaprtju

MORDA VAS ZANIMA

Črni trn poznamo že mnogo let. Še dandanes se uporablja pri kroničnih zaprtjih otrok in ostarelih. Rastlino so našli v izkopaninah koliščarske dobe, kjer so jo ljudje uporabljali za prehrano in v zdravilne namene. V srednjem veku je bil pripravek iz črnega trna znana pomoč pri nespečnosti. Najbolj znan pa je po blagem odvajalnem učinku, krepilno deluje tudi na želodec.

- Oglas -

Črni trn nabiramo spomladi

Črni trn sodi v družino rožnic, je v obliki grma, ki zraste tri metre visoko in ima veliko stranskih vej, ki se iztekajo s koničastimi trni. Cveti zgodaj spomladi, zato cvetove nabiramo marca in v začetku aprila. Sveži cvetovi imajo blag vonj in rahel okus po grenkih mandljih, ki pa med sušenjem skoraj izzveni. Cvetove posušimo hitro, da ne porjavijo, in shranimo v dobro zaprtih posodah. Cvetovi vsebujejo kumarine, flavonske glikozide, benzaldehid in amigdalin.

Črni trn cvetovi

Glikozidi delujejo na ledvice, in sicer spodbujajo izločanje urina in delujejo odvajalno. Modre plodove pa nabiramo pozno jeseni, potem ko so bili nekajkrat izpostavljeni slani. Šele takrat so užitni, saj velike količine čreslovin razpadejo. Plodove lahko posušimo in jih pozimi dodajamo zeliščnim mešanicam in pripravimo čaj. Pripravimo pa lahko tudi odlično marmelado ali sok, ki pri otrocih spodbujata apetit. Plodovi vsebujejo čreslovine in antocianska barvila, sadne kisline, vitamin C, flavonoide, sladkor in amigdalin. Črni trn raste po Sloveniji v živih mejah, na kamnitih pobočjih in v svetlih gozdovih.

Črni trn pomaga pri želodčno-črevesnih težavah in vnetjih

Cvetovi sproščajo krče, blažijo bolečine in delujejo blago odvajalno, pomagajo pri želodčno-črevesnih težavah in prehladnih obolenjih. Zato črni trn že dolgo uporabljamo pri trdovratnih in dolgo trajajočih zaprtjih. Čaj iz suhih plodov in marmelada povečujeta apetit, pomagata pri težavah z mehurjem, pri vnetjih žrela in ustne sluznice. Cvetovi se uporabljajo pri tiščanju pri srcu in v želodcu, sok plodov pa pri vnetju dlesni.

- Oglas -

Neželeni učinki črnega trna niso znani. Dobro je plodove imeti shranjene za pomoč pri zaprtjih ali za spodbuditev apetita pri otrocih.

Pripravki iz črnega trna

ČAJ

Iz 2 žlic cvetov črnega trna pripravimo poparek in pijemo zjutraj in zvečer po 1 skodelico. Lahko pa spijemo čaj tudi iz plodov črnega trna. Suhe plodove 6 ur namakamo v hladni vodi, nato segrejemo do vrenja in pustimo pokrito stati 10 minut. Spijemo po 3 skodelice na dan.

Čaj iz črnega trna

ČAJNE MEŠANICE ZA LAJŠANJE RAZLIČNIH TEŽAV

Na presnovo ugodno deluje naslednja čajna mešanica:

  • cvetovi črnega trna, 30 g
  • listi breze, 30 g
  • zel koprive, 20 g
  • cvetovi bezga, 20 g

Iz 2 žlic čajne mešanice pripravimo prevretek in spijemo zjutraj in zvečer po 1 skodelico čaja.

- Oglas -

Pri bolečinah, ki spremljajo menstruacijski cikel, si pomagamo z naslednjo mešanico zelišč:

  • cvetovi črnega trna, 30 g
  • korenike omana, 20 g
  • zeli tavžentrože, 20 g
  • zeli rmana, 10 g
  • zeli koprive, 10 g
  • plodovi brina, 10 g

Pripravimo poparek iz 2 žlic mešanice. Spijemo zjutraj in zvečer po 1 skodelico čaja.

Proti hemoroidom pa so naslednjo čajno mešanico uporabljali že naši stari starši:

  • črni trn, 20 g
  • rman, 20 g
  • kamilice, 20 g
  • plešec, 20 g
  • omela, 20 g

Vsa zelišča zmešamo in prelijemo z vrelo vodo (1/4 l na 2 žlički mešanice zelišč), pustimo stati 5–10 minut. Spijemo zjutraj in zvečer po 1 skodelico čaja.

Pri srbečih kožnih izpuščajih pomaga čajna mešanica:

  • cvetovi in listi črnega trna, 20 g
  • listi melise, 15 g
  • listi koprive, 20 g
  • listi žajblja, 10 g
  • zeli preslice, 10 g

Vsa zelišča zmešamo in prelijemo z vrelo vodo (1/4 l na 2 žlički mešanice zelišč), pustimo pokrito stati 10 minut. Spijemo 3-krat dnevno po 2 skodelici čaja.

Marmelada iz črnega trna

MARMELADA

Sestavine:

  • 1,5 kg plodov črnega trna
  • 50 g sladkorja
  • črno vino (toliko da prekrije plodove)

Priprava: Plodove speremo s hladno vodo in jih prelijemo z vodo, da so prekriti, ter pustimo stati čez noč. Naslednji dan vodo odlijemo in plodove prelijemo z mešanico vina in vode. Po pol ure damo mešanico kuhat, dokler se plodovi ne zmehčajo, nato pa jih zmečkamo, dodamo sladkor in kuhamo pri nizki temperaturi še pol ure in vmes mešamo. Ko se zgosti, marmelado umaknemo s štedilnika in jo nalijemo v tople sterilne kozarce. Shranimo v hladnem in temnem prostoru.

LIKER IZ ČRNEGA TRNA

Sestavine:

  • 1,5 kg plodov črnega trna
  • 3 l vode
  • 500 g sladkorja
  • 1 l žganja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja

Priprava: Plodove speremo s hladno vodo in jih damo v lonec. Dodamo 3 l vode in jih kuhamo 15 minut, dokler se ne zmehčajo. Nato zmes pretlačimo. Kolikor tekočine dobimo pri pretlačenju, toliko sladkorja dodamo. Nato dodamo žganje in vaniljev sladkor. Premešamo in nalijemo v steklenice. Pustimo stati 3–4 tedne na hladnem mestu, nato liker precedimo.

Napitek iz črnega trna

Napitek se priporoča pri multipli sklerozi. Pripravimo ga iz 30 g lesnega pepela črnega trna, 25 g nageljnovih žbic v prahu in 45 g cimeta v prahu. 100 g tega prahu zmešamo z enako količino medu, segrejemo v 2–3 l vina in precedimo skozi laneno krpo. Filtriramo do bistrega napitka.

Pri putiki se priporoča, da sadeže črnega trna razkoščičimo in vložimo v med, ki smo ga segreli nad soparo, da je postal redko tekoč. Dobro premešamo, ponavljamo nekaj dni, da so sadeži res prepojeni z medom in plodovi ne morejo plesneti. Pojemo 4–5 plodov na dan z malo medu.
Pri bolečinah v želodcu pa skuhamo trnulje v malo vode in jih sladkamo z medom ter pojemo.

Jagode črnega trna

Kis iz črnega trna

Plodove prelijemo z zavretim kisom, osladimo, dodamo nekaj zrnc koriandra. Kis čisti organizem, ga krepi in blagodejno vpliva na prebavila.

Prašek iz lubja za čiščenje zob

Iz posušenega lubja si pripravimo prašek za čiščenje zob. Lubje posušimo in ga stremo v terilnici ali kavnem mlinčku v fin prah. Uporabljamo ga namesto zobne paste.

Sirup

1 kg plodov črnega trna, nabranih po prvi ali drugi slani, skuhamo do mehkega in pretlačimo skozi cedilo. Dobljeni sok vkuhamo z 80 dag sladkorja. Hranimo v dobro zaprtih steklenicah.

NAJNOVEJŠE