Zdravilne rastlineČrna lahkotnica: Manj znana mirilka napetosti

Črna lahkotnica: Manj znana mirilka napetosti

MORDA VAS ZANIMA

Črno lahkotnico v družbi drugih rastlin najpogosteje uporabljamo za pomiritev. Tudi raziskave so namreč že potrdile pomirjevalne in antioksidantne lastnosti nekaterih fenilpropanoidov, ki jih vsebuje ta rastlina. V tem obdobju leta bo marsikomu prišel prav še en njen učinek, blaženje kašlja.

- Oglas -

Črna lahkotnica (Ballota nigra) je razširjena po vsej Evropi in ima značilen neprijeten vonj po plesni. Vsi deli rastline so porasli z drobnimi dlačicami. Poleti se na stičišču zgornjih listov in četverorobih olistanih stebel pojavijo rožnato škrlatni cvetovi, združeni v češulje. Črno lahkotnico lahko gojimo doma na vrtu. Najbolje uspeva na dobro odcednih tleh na soncu ali v senci.

Črna lahkotnica (ballota nigra)

Za lažje spanje

Uporabni deli črne lahkotnice v zdravilne namene so njeni cvetovi. Nabiramo jih med cvetenjem poleti, jih posušimo in zdrobimo. Uporabljamo jih za poparke in tinkture.
Cvetovi vsebujejo fenilpropanoide, zlasti verbaskocid in forsitozid s pomirjevalnim učinkom. V njih so tudi flavonoidi, ki pomirjajo vnetja.

Črno lahkotnico priporočajo:

  • za pomiritev, zlasti pri nespečnosti, tesnobi, razdražljivosti in živčnosti med menopavzo. Pogosto jo mešajo z zdravilno pasijonko (Passiflora incarnata), lipo (Tillia platyphyllos) in baldrijanom (Valeriana officinalis).
  • za blaženje kašlja. Pripravke, v katerih je poleg drugih rastlin tudi črna lahkotnica, uporabljajo tudi pri oslovskem kašlju.
  • za pomirjanje želodčnih krčev.
  • pomagala naj bi še proti slabosti in bruhanju ter zvonjenju v ušesih.

Kdaj, kaj in koliko

Za omenjene težave lahko jemljemo poparek ali tinkturo na osnovi črne lahkotnice.
POPAREK pripravimo tako, da 15 do 30 gramov cvetov prelijemo z litrom vrele vode. Namakamo jih 10 minut, nato precedimo in popijemo tri skodelice na dan med obroki.
TINKTURO pa jemljemo po 30 kapljic v kozarcu vode trikrat na dan.

- Oglas -

Črna lahkotnica vsebuje derivate furana in labdana, ki lahko poškodujeta jetra, zato jo uporabljajte skrajno previdno. Črne lahkotnice ne uporabljajte med nosečnostjo in dojenjem. Izogibajo naj se je tudi bolniki z obolenjem jeter.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×