Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravilne rastlineČrna lahkotnica: Manj znana mirilka napetosti

Črna lahkotnica: Manj znana mirilka napetosti

MORDA VAS ZANIMA

Črno lahkotnico v družbi drugih rastlin najpogosteje uporabljamo za pomiritev. Tudi raziskave so namreč že potrdile pomirjevalne in antioksidantne lastnosti nekaterih fenilpropanoidov, ki jih vsebuje ta rastlina. V tem obdobju leta bo marsikomu prišel prav še en njen učinek, blaženje kašlja.

- Oglas -

Črna lahkotnica (Ballota nigra) je razširjena po vsej Evropi in ima značilen neprijeten vonj po plesni. Vsi deli rastline so porasli z drobnimi dlačicami. Poleti se na stičišču zgornjih listov in četverorobih olistanih stebel pojavijo rožnato škrlatni cvetovi, združeni v češulje. Črno lahkotnico lahko gojimo doma na vrtu. Najbolje uspeva na dobro odcednih tleh na soncu ali v senci.

Črna lahkotnica (ballota nigra)

Za lažje spanje

Uporabni deli črne lahkotnice v zdravilne namene so njeni cvetovi. Nabiramo jih med cvetenjem poleti, jih posušimo in zdrobimo. Uporabljamo jih za poparke in tinkture.
Cvetovi vsebujejo fenilpropanoide, zlasti verbaskocid in forsitozid s pomirjevalnim učinkom. V njih so tudi flavonoidi, ki pomirjajo vnetja.

Črno lahkotnico priporočajo:

  • za pomiritev, zlasti pri nespečnosti, tesnobi, razdražljivosti in živčnosti med menopavzo. Pogosto jo mešajo z zdravilno pasijonko (Passiflora incarnata), lipo (Tillia platyphyllos) in baldrijanom (Valeriana officinalis).
  • za blaženje kašlja. Pripravke, v katerih je poleg drugih rastlin tudi črna lahkotnica, uporabljajo tudi pri oslovskem kašlju.
  • za pomirjanje želodčnih krčev.
  • pomagala naj bi še proti slabosti in bruhanju ter zvonjenju v ušesih.

Kdaj, kaj in koliko

Za omenjene težave lahko jemljemo poparek ali tinkturo na osnovi črne lahkotnice.
POPAREK pripravimo tako, da 15 do 30 gramov cvetov prelijemo z litrom vrele vode. Namakamo jih 10 minut, nato precedimo in popijemo tri skodelice na dan med obroki.
TINKTURO pa jemljemo po 30 kapljic v kozarcu vode trikrat na dan.

- Oglas -

Črna lahkotnica vsebuje derivate furana in labdana, ki lahko poškodujeta jetra, zato jo uporabljajte skrajno previdno. Črne lahkotnice ne uporabljajte med nosečnostjo in dojenjem. Izogibajo naj se je tudi bolniki z obolenjem jeter.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×