0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaCovid-19: skoraj polovica vseh primerov asimptomatičnih

Covid-19: skoraj polovica vseh primerov asimptomatičnih

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da je covid-19 bolezen, pri kateri je možen povsem asimptomatičen potek. Oseba, ki se je okužila z virusom SARS-CoV-2, tako nima posebnih simptomov, zato morda niti ne ugotovi, da je okužena. Toda čeprav smo vedeli, da so tovrstni primeri vse prej kot redki, so podatki, s katerimi je postregla študija, ki je bila decembra objavljena v priznani akademski reviji JAMA, vendarle zelo presenetljivi. Raziskovalci so namreč ugotovili, da naj bi bil asimptomatičen potek bolezni značilen za kar približno 40,5 odstotka, torej skoraj polovico vseh primerov covida-19. To pomeni, da sta brez simptomov kar 2 od 5 oseb, ki se okužijo z virusom SARS-CoV-2.

- Oglas -

V metaanalizo vključeni podatki za več kot 29 milijonov oseb

Raziskovalci so analizirali kar 95 raziskav, ki so se ukvarjale s primeri okužb z virusom SARS-CoV-2. Tako so bili zajeti podatki za več kot 29 milijonov oseb. Kot omenjeno, je po ocenah strokovnjakov delež asimptomamatičnih okužb zelo velik, kar je povezano z zelo visoko stopnjo tveganja za širjenje virusa in za hitro naraščanje števila novih okužb. Oseba, ki nima simptomov, najverjetneje ne bo posumila, da je okužena, če se seveda ne bo testirala. Tako lahko brezskrbno opravlja različne vsakodnevne obveznosti, pri čemer prihaja v stik z drugimi ljudmi.

Okužene osebe brez simptomov se pogosto ne odločijo za testiranje

O tem, da se osebe brez simptomov pogosto niti ne testirajo, priča tudi podatek, da je bil delež asimptomatičnih primerov med testirano populacijo zelo majhen. Znašal je namreč zgolj 0,25 odstotka vseh testiranih oseb, kar je bistveno manj od dejanskega stanja. Strokovnjaki, ki so pripravili študijo, tako opozarjajo, da je redno testiranje zelo pomembno, tudi če oseba nima nikakršnih simptomov. Tako je mogoče preprečiti nove izbruhe bolezni v državah in regijah, za katere se zdi, da so relativno uspešno zajezile širjenje virusa SARS-CoV-2. Obenem pa morajo za osebe z asimptomatičnim potekom bolezni veljati podobni napotki kot za bolnike z jasno izraženimi simptomi. Nujna je torej izolacija, hkrati pa je nujno izslediti ljudi, s katerimi je bila okužena oseba v stiku pred potrjeno okužbo, in jih obvestiti o možnosti prenosa virusa.

Delež asimptomatičnih okužb naj bi bil največji v Evropi

Raziskave, ki so bile vključene v metaanalizo, so bile večinoma izvedene v Evropi, Severni Ameriki in Aziji, vendar so bili zajeti tudi podatki za Afriko in Južno Ameriko, zato gre za študijo, ki ponuja precej natančen vpogled v delež asimptomatičnih primerov po svetu. Največ asimptomatičnih okužb med testirano populacijo je bilo zaznanih v Evropi, najmanj pa v Aziji.

- Oglas -

Asimptomatične okužbe med drugim zelo pogoste pri nosečnicah in zdravstvenih delavcih

Asimptomatične okužbe med tistimi, pri katerih je bil covid-19 potrjen, so bile najpogostejše pri nosečnicah in pri osebah, ki so pred nedavnim potovale z letalom ali s križarko. Nadpovprečna pogostost asimptomatičnih okužb pa je bila zaznana tudi pri zdravstvenih delavcih in pri ljudeh, ki so bili pred okužbo hospitalizirani. Omenjeni skupini sta namreč skupaj predstavljali kar približno eno tretjino vseh asimptomatičnih primerov pri testirani populaciji s potrjeno okužb z virusom SARS-CoV-2. Raziskovalci, ki so se podpisali pod študijo, objavljeno v reviji JAMA, tako poudarjajo, da so ukrepi, kot je redno testiranje oseb brez simptomov, v zdravstvenih ustanovah še posebej pomembni.

Možnost za asimptomatične okužbe največja pri mlajši populaciji

Ena od ugotovitev, ki jih je prinesla nova študija, je tudi to, da so asimptomatični primeri nadpovprečno pogosti med mlajšo generacijo oziroma pri osebah, ki so stare manj kot 39 let. To se ujema z že znanimi podatki o tem, da so simptomi pri mlajših osebah, ki zbolijo za covidom-19, praviloma manj izraziti oziroma resni. Študija je imela sicer določene omejitve. Ena od njih je bila denimo možnost, da so se simptomi pri osebah, ki so bile uvrščene v skupino asimptomatičnih primerov bolezni, razvili pozneje. Delež asimptomatičnih okužb je tako morda nekoliko precenjen, toda najverjetneje je kljub temu precej večji od običajnih ocen.

.

NAJNOVEJŠE