RubrikeZanimivostiPodrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili...

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

MORDA VAS ZANIMA

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami. Ne, ne gre za »čarovnijo«, ampak za eksperiment, ki je utemeljen na kemiji. O tem priča tudi dejstvo, da je postopek, ki nam omogoča »okušanje s stopali«, opisan v videoposnetku, ki ga je delilo Ameriško kemijsko združenje …

»Okušanje s stopali« izvedljivo zaradi alicina – najpomembnejše snovi v česnu

- Oglas -

Česen je priljubljeno živilo oziroma dodatek jedem, ki ga je mogoče najti v praktično vsaki kuhinji. S pomočjo česna lahko hitro in enostavno popestrimo okus številnih jedi, obenem pa s tem poskrbimo, da je jed bolj zdrava. V strokih česna se namreč skriva obilje koristnih hranilnih snovi, pri čemer posebej izstopa snov, imenovana alicin. Prav alicin je zaslužen za protibakterijsko delovanje česna, obenem pa za njegov izrazit okus. Eksperiment, omenjen uvodoma, je možen prav zaradi posebnih lastnosti alicina. Toda še preden vam razkrijemo, zakaj je alicin ena redkih snovi, ki jih lahko »okusimo s stopali«, vam predlagamo, da trik preizkusite na lastni koži – in to povsem dobesedno.

Za eksperiment potrebujete strok česna, vrečko za smeti in trpežno gumico …

Potrebovali boste strok česna (če bo količina večja, eksperiment najverjetneje ne bo uspel, saj bo vonj premočan), obenem pa navadno plastično vrečko za smeti. Strok olupite in ga vrzite v vrečko, nato pa nanj stopite z bosim stopalom. Vrečko zavežite okoli gležnja. Prepričajte se, da ni nobenih špranj, skozi katere bi lahko »uhajal« vonj česna. Ker je vonj zelo izrazit, imamo lahko že ob vonjanju občutek, da česen tudi okušamo, zato morate poskrbeti, da ne bo prišlo do napak oziroma medsebojnih vplivanj med čutili. Ko je vrečka dobro zatesnjena, stopite na strok, da ga strete. S stopalom drsite po stroku gor in dol, da se koža na podplatih prepoji z alicinom. Intenzivno sproščanje alicina se namreč začne šele takrat, ko strok česna stremo.

Ne boste mogli verjeti svojim brbončicam!

Tako, glavni del eksperimenta je za vami, zdaj pa sledi le še čakanje. Po približno eni uri bi morali v ustih začutiti znan okus. Gre seveda za okus po česnu. Če ste se prepričali, da je vrečka dobro zatesnjena, ne bo nobenih dvomov: to bo resnično okus, ne pa vonj po česnu. Toda kako je to mogoče? Ali lahko resnično okušamo s stopali? O tem se najverjetneje niste nikoli učili v šoli, toda pri česnu je to resnično možno, zasluge za to pa ima seveda prav alicin …

Ali trik deluje tudi pri drugih živilih?

Ne, na stopalih seveda nimamo posebnih brbončic, ki bi se odzivale samo na česen oziroma alicin, ampak je razlaga, ki se skriva v ozadju opisanega trika, nekoliko kompleksnejša. Molekule alicina lahko prodrejo skozi našo kožo in preidejo v krvni obtok, nato pa jih lahko zanese tudi do naših ust. Čeprav ne gre za neposredno okušanje, imamo občutek, da smo pravkar pojedli nekaj, kar je vsebovalo tudi česen. Toda zakaj trik ne deluje tudi pri drugih živilih? Naša koža je narejena iz plasti, ki odbijajo tako vodo kot maščobe. To je seveda nujno za naše preživetje. Če koža ne bi bila tako uspešna pri odbijanju vode, bi se med običajno kopeljo napihnili kot goba, kar bi bilo nedvomno zelo nevarno. Toda zaradi posebne sestave molekul se lahko alicin veže tako z vodo kot z maščobami. Tako pretenta našo kožo in se znajde »na drugi strani«, ker je njegov okus zelo izrazit, pa ga lahko hitro zaznamo tudi v ustih. Trik, ki ga je vsekakor vredno preizkusiti!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×