[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaČokolada učinkovitejša kot sirupi proti kašlju!

Čokolada učinkovitejša kot sirupi proti kašlju!

MORDA VAS ZANIMA

Končno dobra novica za ljubitelje čokolade! Uživanje čokolade poveča tvorbo sluzi, kar večinoma ni najbolje, a v primeru kašlja je lahko ta vpliv čokolade na naše telo dejansko koristen. Sluz v grlu namreč prepreči pretirano draženje, ki bi sicer sprožilo kašelj. Še posebej zanimivo tu je, da ne gre samo za »ljudsko modrost«, ampak da pozitivne učinke čokolade  v primeru kašlja potrjujejo celo znanstvene študije. Izsledki nekaterih so pokazali, da je lahko čokolada celo učinkovitejša od kodeina – pogoste sestavine sirupov proti kašlju!

Pri blaženju kašlja pomaga predvsem teobromin iz čokolade oziroma kakava

- Oglas -

Ob zaključku raziskave, ki jo je vodil Peter Barnes, profesor torakalne medicine, so prišli znanstveniki do ugotovitve, da je bolj verjetno, da bo kašelj ublažil teobromin – alkaloid, ki ga je mogoče najti v kakavu – kot pa nekatera izmed najpogostejših zdravil proti kašlju na tržišču. Prostovoljci, ki so sodelovali v raziskavi, sicer niso dobili čokolade, ampak kar tablete, ki so vsebovale teobromin. Vendar pa je mogoče domnevati, da bi lahko imela podoben učinek tudi čokolada.

Najboljše rezultate prinese temna čokolada s čim višjim deležem kakava

Rezultati omenjene raziskave so zelo razveseljivi tudi zaradi dejstva, da imajo lahko zdravila proti kašlju precej nezaželenih stranskih učinkov. Kodein je namreč opijat, ki lahko med drugim povzroči precejšnjo omotičnost, še posebej v previsokih odmerkih. Teobromin iz čokolade je tako vsekakor precej varnejša izbira. Pri tem je sicer treba poudariti, da lahko največ tega alkaloida najdemo v temni čokoladi, ki je tako najboljša izbira, če želite preizkusiti ta malce nenavaden »recept« za ublažitev kašlja. Še ena možnost pa je kar presni kakav. Čokolada oziroma kakav sicer seveda ne moreta pozdraviti okužbe – kašelj je namreč pogosto povezan z virusno okužbo. Vendar pa je tudi sirup proti kašlju namenjen zgolj lajšanju tega simptoma.

Preberite tudi: Lovorjev sirup proti kašlju – hitra in enostavna priprava

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×