Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaČokolada učinkovitejša kot sirupi proti kašlju!

Čokolada učinkovitejša kot sirupi proti kašlju!

MORDA VAS ZANIMA

Končno dobra novica za ljubitelje čokolade! Uživanje čokolade poveča tvorbo sluzi, kar večinoma ni najbolje, a v primeru kašlja je lahko ta vpliv čokolade na naše telo dejansko koristen. Sluz v grlu namreč prepreči pretirano draženje, ki bi sicer sprožilo kašelj. Še posebej zanimivo tu je, da ne gre samo za »ljudsko modrost«, ampak da pozitivne učinke čokolade  v primeru kašlja potrjujejo celo znanstvene študije. Izsledki nekaterih so pokazali, da je lahko čokolada celo učinkovitejša od kodeina – pogoste sestavine sirupov proti kašlju!

Pri blaženju kašlja pomaga predvsem teobromin iz čokolade oziroma kakava

- Oglas -

Ob zaključku raziskave, ki jo je vodil Peter Barnes, profesor torakalne medicine, so prišli znanstveniki do ugotovitve, da je bolj verjetno, da bo kašelj ublažil teobromin – alkaloid, ki ga je mogoče najti v kakavu – kot pa nekatera izmed najpogostejših zdravil proti kašlju na tržišču. Prostovoljci, ki so sodelovali v raziskavi, sicer niso dobili čokolade, ampak kar tablete, ki so vsebovale teobromin. Vendar pa je mogoče domnevati, da bi lahko imela podoben učinek tudi čokolada.

Najboljše rezultate prinese temna čokolada s čim višjim deležem kakava

Rezultati omenjene raziskave so zelo razveseljivi tudi zaradi dejstva, da imajo lahko zdravila proti kašlju precej nezaželenih stranskih učinkov. Kodein je namreč opijat, ki lahko med drugim povzroči precejšnjo omotičnost, še posebej v previsokih odmerkih. Teobromin iz čokolade je tako vsekakor precej varnejša izbira. Pri tem je sicer treba poudariti, da lahko največ tega alkaloida najdemo v temni čokoladi, ki je tako najboljša izbira, če želite preizkusiti ta malce nenavaden »recept« za ublažitev kašlja. Še ena možnost pa je kar presni kakav. Čokolada oziroma kakav sicer seveda ne moreta pozdraviti okužbe – kašelj je namreč pogosto povezan z virusno okužbo. Vendar pa je tudi sirup proti kašlju namenjen zgolj lajšanju tega simptoma.

Preberite tudi: Lovorjev sirup proti kašlju – hitra in enostavna priprava

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×