Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaNajveč stresa za mame treh otrok

Največ stresa za mame treh otrok

MORDA VAS ZANIMA

Ali več otrok pomeni tudi več stresa? Ne nujno, če upoštevamo izsledke ene največjih raziskav, povezanih s to temo. Ta je bila sicer izvedena v Združenih državah Amerike, v njej pa je sodelovalo več kot 7000 žensk z različnim številom otrok. Izkazalo se je, da naraščanje števila otrok prinese več stresa le do določene meje, ko začne količina stresa v življenju mam ponovno upadati. Ta meja pa naj bi bila pri številki tri. Pod največjim stresom naj bi bile namreč mame s tremi otroki – v povprečju je njihovo življenje po njihovi lastni oceni bolj stresno kot življenje žensk, ki imajo več kot tri otroke!

Je prehod od dveh otrok k trem zares najbolj naporen?

- Oglas -

Omenjena statistika se zdi na prvi pogled precej nelogična, vendar pa se pogosto ujema z realnimi izkušnjami mnogih žensk. Te na primer velikokrat opazijo, da je bil prehod od enega otroka k dvema precej lažji kot od dveh otrok k trem. Že na primer prečkanje ceste lahko predstavlja precejšen izziv, saj preprosto »zmanjka rok«. Vendar pa naj bi bila prav to nekakšna prelomna točka. Če se ženska odloči še za kakšnega otroka, preprosto odpadejo kakršni koli poskusi perfekcionizma, kar skorajda samodejno pomeni manj stresa. Poleg tega pa so mame na tej točki običajno bolj samozavestne glede svojih starševskih sposobnosti.

Velikokrat partnerji krivi za več stresa kot otroci

Ali to pomeni, da ni pametno imeti treh otrok, čeprav se vam zdi prav to »idealno« število? Seveda ne – zaključke tovrstnih raziskav je vedno dobro razumeti z nekaj previdnosti, saj na to, kako naporno bo starševstvo, vpliva ogromno različnih dejavnikov. Navsezadnje je zelo pomembno tudi sodelovanje med partnerjema. V omenjeni raziskavi je namreč kar 46 odstotkov žensk povedalo, da pravzaprav občutijo precej več stresa zaradi svojega partnerja kot zaradi otrok.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×