Zdravje & prehranaČebula in česen lahko pomagata ščititi pred rakom, so ugotovili znanstveniki

Čebula in česen lahko pomagata ščititi pred rakom, so ugotovili znanstveniki

MORDA VAS ZANIMA

V reviji Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology je bila pred nedavnim objavljena študija, ki bo še posebej razveselila ljubitelje česna in čebule. Znanstveniki so namreč ugotovili, da ima lahko uživanje lukovk, kamor poleg česna in čebule med drugim sodijo tudi drobnjak, šalotke in por, pozitiven vpliv na zmanjševanje tveganja za raka. Oziroma če smo nekoliko natančnejši – na zmanjševanje tveganja za raka debelega črevesja in danke, ki je sicer ena najbolj razširjenih vrst.

Česen, čebula, rak debelega crevesja in danke

V raziskavo vključenih več kot 1500 ljudi

- Oglas -

Raziskovalci že vedo, da lahko uživanje določenih živil poveča nevarnost za raka debelega črevesja in danke. Primer takšne hrane je na primer rdeče ali procesirano meso. Vendar pa je po drugi strani področje živil, ki imajo pozitiven učinek pri preprečevanju nevarnosti za omenjeno vrsto raka, slabše raziskano. Raziskava, na podlagi katere je nastala na začetku omenjena študija, je vključevala podatke za 1666 posameznikov. Med njimi je bilo 833 takšnih z rakom na debelem črevesju in danki. Vsak izmed njih je nato dobil svoj »kontrolni par«, torej nekoga enakega spola in podobne starosti, ki je živel v podobnem okolju, vendar ni imel raka. Vsi sodelujoči so izpolnjevali vprašalnik, povezan z njihovimi prehranjevalnimi navadami.

Rak debelega črevesja in danke

S povečevanjem količine zaužitih lukovk se zmanjšuje verjetnost za bolezen

Na podlagi primerjave podatkov so znanstveniki ugotovili, da obstaja pomembna korelacija med pogostostjo uživanja lukovk in zmanjšano verjetnostjo za raka debelega črevesja in danke. Pri tistih, ki so zaužili največ čebule, česna in drugih lukovk, je bila verjetnost za raka kar za 79 odstotkov nižja kot pri tistih, ki so zaužili najmanj lukovk. Domneva se sicer, da naj bi bilo pomembno tudi to, v kakšni obliki uživamo česen, čebulo in druga živila, ki sodijo v to družino. Toplotna obdelava lahko namreč precej spremeni sestavo posameznega živila.

To naj bi bil tudi razlog, zakaj podobne raziskave, izvedene v preteklosti, niso ponudile povsem enotnih zaključkov. Vendar pa novejše študije nakazujejo, da naj bi imele lukovke vendarle pomembno vlogo pri zaščiti pred rakom debelega črevesja in danke. Seveda zgolj pogostejše uživanje živil, kot sta česen in čebula, ne more povsem obvarovati pred nevarnostjo za to bolezen. Kljub temu pa je razveseljivo dejstvo, da lahko tako preprosta sprememba prehranjevalnih navad pomembno prispeva k zmanjševanju tveganja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×