Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaČebula in česen lahko pomagata ščititi pred rakom, so ugotovili znanstveniki

Čebula in česen lahko pomagata ščititi pred rakom, so ugotovili znanstveniki

MORDA VAS ZANIMA

V reviji Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology je bila pred nedavnim objavljena študija, ki bo še posebej razveselila ljubitelje česna in čebule. Znanstveniki so namreč ugotovili, da ima lahko uživanje lukovk, kamor poleg česna in čebule med drugim sodijo tudi drobnjak, šalotke in por, pozitiven vpliv na zmanjševanje tveganja za raka. Oziroma če smo nekoliko natančnejši – na zmanjševanje tveganja za raka debelega črevesja in danke, ki je sicer ena najbolj razširjenih vrst.

Česen, čebula, rak debelega crevesja in danke

V raziskavo vključenih več kot 1500 ljudi

- Oglas -

Raziskovalci že vedo, da lahko uživanje določenih živil poveča nevarnost za raka debelega črevesja in danke. Primer takšne hrane je na primer rdeče ali procesirano meso. Vendar pa je po drugi strani področje živil, ki imajo pozitiven učinek pri preprečevanju nevarnosti za omenjeno vrsto raka, slabše raziskano. Raziskava, na podlagi katere je nastala na začetku omenjena študija, je vključevala podatke za 1666 posameznikov. Med njimi je bilo 833 takšnih z rakom na debelem črevesju in danki. Vsak izmed njih je nato dobil svoj »kontrolni par«, torej nekoga enakega spola in podobne starosti, ki je živel v podobnem okolju, vendar ni imel raka. Vsi sodelujoči so izpolnjevali vprašalnik, povezan z njihovimi prehranjevalnimi navadami.

Rak debelega črevesja in danke

S povečevanjem količine zaužitih lukovk se zmanjšuje verjetnost za bolezen

Na podlagi primerjave podatkov so znanstveniki ugotovili, da obstaja pomembna korelacija med pogostostjo uživanja lukovk in zmanjšano verjetnostjo za raka debelega črevesja in danke. Pri tistih, ki so zaužili največ čebule, česna in drugih lukovk, je bila verjetnost za raka kar za 79 odstotkov nižja kot pri tistih, ki so zaužili najmanj lukovk. Domneva se sicer, da naj bi bilo pomembno tudi to, v kakšni obliki uživamo česen, čebulo in druga živila, ki sodijo v to družino. Toplotna obdelava lahko namreč precej spremeni sestavo posameznega živila.

To naj bi bil tudi razlog, zakaj podobne raziskave, izvedene v preteklosti, niso ponudile povsem enotnih zaključkov. Vendar pa novejše študije nakazujejo, da naj bi imele lukovke vendarle pomembno vlogo pri zaščiti pred rakom debelega črevesja in danke. Seveda zgolj pogostejše uživanje živil, kot sta česen in čebula, ne more povsem obvarovati pred nevarnostjo za to bolezen. Kljub temu pa je razveseljivo dejstvo, da lahko tako preprosta sprememba prehranjevalnih navad pomembno prispeva k zmanjševanju tveganja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×