Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
RubrikeZanimivostiČebele in ribe so se »pogovarjale« s pomočjo robota

Čebele in ribe so se »pogovarjale« s pomočjo robota

MORDA VAS ZANIMA

Komunikacija med živalmi je fascinantna in pogosto bolj zapletena, kot se ljudje zavedajo. Ljudje so sicer do določene mere sposobni komunicirati z drugimi živalskimi vrstami, a so s tem eksperimentom znanstveniki omogočili, da se dve zelo različni skupini živali lahko med seboj »pogovarjata« s pomočjo robotov.

Ribe in čebele so se pogovarjale s pomocjo robota

Most med dvema različnima živalskima vrstama

- Oglas -

Iz objave v reviji Science Robotics je razvidno, da je raziskovalni ekipi uspelo vzpostaviti komunikacijo med skupino čebel iz Avstrije ter skupino rib iz Švice. Roboti so v obeh skupinah oddajali signale, značilne za vrsto – čebelji roboti so vibrirali, spremenili temperaturo in povzročili gibanje zraka. Robot za ribe pa je lahko spremenil barvo, obliko in način premikanja. Vsak robot je zabeležil signale, ki jih je ustvaril z dodeljenimi vrstami, ga posredoval drugemu robotu in nato prevedel prihajajoče sporočilo v nekaj, kar je njegova vrsta razumela.

»Ustvarili smo most med dvema živalskima skupnostma, ki jima omogoča izmenjavo nekaterih svojih dinamik,« je povedal glavni avtor Frank Bonnet iz laboratorija Biorobotics (BioRob) pri Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL). »Vsaka vrsta je celo začela posvajati značilnosti »sogovornikov«. Čebele so postale bolj nemirne ter so manj rojile kot običajno, ribe pa so se začele združevati bolj, kot bi se običajno,« je razložil Bonnet.

Našli sta skupni jezik

Kljub temu, da sta bili vrsti med seboj oddaljeni več kot 700 kilometrov in svet doživljali povsem drugače, sta se še vedno lahko sporazumevali. Sprva so bile njune interakcije in povratne informacije kaotične, vendar sta vrsti sčasoma našli skupni jezik. Raziskovalci poročajo, da sta se po 25 minutah dve povsem različni skupini živali sinhronizirali. Ribe so v akvariju začele plavati v nasprotni smeri urinega kazalca, medtem ko so čebele obkrožale enega od svojih robotskih terminalov.

Roboti so bili prevajalci

»Roboti so delovali kot pogajalci in tolmači na mednarodni konferenci,« je pojasnil profesor na BioRobu dr. Francesco Mondada in dodal, da sta s pomočjo različnih izmenjav informacij te dve skupini živali postopoma prišli do skupne odločitve. Kaj to pomeni za prihodnje raziskave? Nov pristop bi inženirjem robotike pomagal ujeti, prevesti in razumeti biološke signale, medtem ko bi lahko biologi s pomočjo te tehnologije bolje razumeli vedenje živali in njihove interakcije znotraj ekosistemov. V prihodnosti bi lahko podobni pristopi pomagali tudi pri prizadevanjih za ohranjanje okolja tako, da bi živali spodbujali, da ostanejo na varnih lokacijah ali pa bi z njihovo pomočjo spremljali okolje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×