0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiČebele in ribe so se »pogovarjale« s pomočjo robota

Čebele in ribe so se »pogovarjale« s pomočjo robota

MORDA VAS ZANIMA

Komunikacija med živalmi je fascinantna in pogosto bolj zapletena, kot se ljudje zavedajo. Ljudje so sicer do določene mere sposobni komunicirati z drugimi živalskimi vrstami, a so s tem eksperimentom znanstveniki omogočili, da se dve zelo različni skupini živali lahko med seboj »pogovarjata« s pomočjo robotov.

- Oglas -
Ribe in čebele so se pogovarjale s pomocjo robota

Most med dvema različnima živalskima vrstama

Iz objave v reviji Science Robotics je razvidno, da je raziskovalni ekipi uspelo vzpostaviti komunikacijo med skupino čebel iz Avstrije ter skupino rib iz Švice. Roboti so v obeh skupinah oddajali signale, značilne za vrsto – čebelji roboti so vibrirali, spremenili temperaturo in povzročili gibanje zraka. Robot za ribe pa je lahko spremenil barvo, obliko in način premikanja. Vsak robot je zabeležil signale, ki jih je ustvaril z dodeljenimi vrstami, ga posredoval drugemu robotu in nato prevedel prihajajoče sporočilo v nekaj, kar je njegova vrsta razumela.

»Ustvarili smo most med dvema živalskima skupnostma, ki jima omogoča izmenjavo nekaterih svojih dinamik,« je povedal glavni avtor Frank Bonnet iz laboratorija Biorobotics (BioRob) pri Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL). »Vsaka vrsta je celo začela posvajati značilnosti »sogovornikov«. Čebele so postale bolj nemirne ter so manj rojile kot običajno, ribe pa so se začele združevati bolj, kot bi se običajno,« je razložil Bonnet.

Našli sta skupni jezik

Kljub temu, da sta bili vrsti med seboj oddaljeni več kot 700 kilometrov in svet doživljali povsem drugače, sta se še vedno lahko sporazumevali. Sprva so bile njune interakcije in povratne informacije kaotične, vendar sta vrsti sčasoma našli skupni jezik. Raziskovalci poročajo, da sta se po 25 minutah dve povsem različni skupini živali sinhronizirali. Ribe so v akvariju začele plavati v nasprotni smeri urinega kazalca, medtem ko so čebele obkrožale enega od svojih robotskih terminalov.

- Oglas -

Roboti so bili prevajalci

»Roboti so delovali kot pogajalci in tolmači na mednarodni konferenci,« je pojasnil profesor na BioRobu dr. Francesco Mondada in dodal, da sta s pomočjo različnih izmenjav informacij te dve skupini živali postopoma prišli do skupne odločitve. Kaj to pomeni za prihodnje raziskave? Nov pristop bi inženirjem robotike pomagal ujeti, prevesti in razumeti biološke signale, medtem ko bi lahko biologi s pomočjo te tehnologije bolje razumeli vedenje živali in njihove interakcije znotraj ekosistemov. V prihodnosti bi lahko podobni pristopi pomagali tudi pri prizadevanjih za ohranjanje okolja tako, da bi živali spodbujali, da ostanejo na varnih lokacijah ali pa bi z njihovo pomočjo spremljali okolje.

.

NAJNOVEJŠE