Ekologija & OkoljeČas za zemljiške pravice

Čas za zemljiške pravice

MORDA VAS ZANIMA

Na svetovni konferenci domorodnih ljudstev, ki bo od ponedeljka do torka, bodo predstavili tudi poročilo o zemljiških pravicah teh lokalnih prebivalcev. Žal domorodna ljudstva po svetu nimajo urejenih in priznanih zemljiških pravic, kar vodi v uničenje njihovega okolja in posledično v uničenje samih skupnosti. Če bi jim priznali zemljiške pravice, bi s tem zaščitili tudi mnogo svetovnih gozdov, pravi poročilo. Raziskovalci v poročilu se namreč zavedajo, da so trenutne pobude in boji, da bi se krčenje gozdov nehalo, slabi in neučinkoviti.

- Oglas -

zemljiške pravice

Poročilo o zemljiških pravicah so napisali v Iniciativi za pravice in vire in v Mednarodnem centru za domorodna ljudstva za politične raziskave in izobraževaje. Oboji opozarjajo, da vse večji pritisk na zemljišča in vire ogroža dolgoročno prihodnost domorodnih ljudstev, ki so odvisna od tropskih gozdov. Poleg tega je treba te ekosiseme ohraniti za blažitev podnebnih sprememeb in zagotavljanje globalne okoljske koristi, dodajajo. Ugotavljajo tudi, da si vlade nekaterih držav želijo urediti takšne pravice. “V indoneziji je denimo vlada nenadoma ugotovila in javno priznala, da je nujno in potrebno spoštovati zemeljske pravice,” pravi Andy White z Iniciative. Ob tem pa opozarja, da ne obstajajo nobeni mehanizmi, ki bi ponujali državam podporo pri uvajanju takšnih pravic. Države nimajo niti potrebne tehnične pomoči. “Problem z zemeljskimi pravicami je bil od nekdaj šibki člen izmed vseh ostalih globalnih pobud,” je zaključil.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×