5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Čajevec

MORDA VAS ZANIMA

Čajevec je vrsta drevesa, ki se kot grm najdlje goji na Kitajskem, kjer so čaj pili že v 6. stoletju. Zdravilne učinkovine čajevca so poznala že stara ljudstva, ki so liste čajevca uporabljali za zdravljenje raznih pikov, ugrizov, opeklin, vreznin in raznih kožnih obolenj.

- Oglas -

V Evropi so čajevec začeli gojiti v 17. stoletju po priporočilu holandskih zdravnikov, ki so odkrili, da krepi duševne zmožnosti. V današnjih časih ga pridelujejo tudi po celem svetu v deželah z milejšo in deževno višinsko klimo in v tropskem in subtropskem pasu.

ČajevecZa izdelavo pripravkov iz čajevca so najprimernejši mladi listi, eterično olje pa se pridobiva s parno destilacijo iz listov čajevca. Za zeleni čaj liste čajevca takoj posušijo. Zeleni čaj je brez vonja, pri črnem čaju pa liste prej fermentirajo, da dobi blag vonj. Nekateri zeleni čaj pijejo namesto kave, saj ima poživljajoče učinke na telo, ker vsebuje kofein (tein), v manjši količini pa tudi teobromin in teofilin.

Med zdravilne učinke čajevca sodijo zaviranje driske, blaženje vnetja na koži in sluznici, na zaprtje vpliva tudi teofilin, ker deluje kot diuretik, kar pomeni da žene na vodo, zaradi česar se odtegne voda iz črevesja in se izsuši blato. Fenolne spojine čajevca naj bi ščitile ožilje, preprečevale nastajanje prostih radikalov med presnovo in preprečevale rakotvorne učinke snovi v telesu.

Več o čajevcu >>

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×