Bujta repa me je s svojim tradicionalnim okusom prepričala, da jo pripravim tudi sama.  Zadnjič sem pribrzela iz Prekmuja in sedaj z velikim poklonom tudi sama doma kuham tole jed. Ne delam je prvič. Ker skorajda ne jemo mesa, sploh pa ne svinjine, sem tudi tokrat bujto repo naredila brez mesa.

Bujta repa

  • 1 kg kisle repe
  • 3 stroki česna
  • 3 – 4 lovorjevi listi
  • 1/2 čebule
  • 1,5 dl prosene kaše
  • nekaj žlic moke
  • olje
  • majaron
  • muškatni orešček
  • sol
  • *čiliji
  • rdeča mleta paprika
  • 2 – 3 žlice paradižnikove mezge

Kislo repo damo kuhati v vodo, dodamo česen, lovorjeve liste in *čilije. Ko se nekaj časa kuha, dodamo ajdovo kašo. V ponvi segrejemo olje, dodamo sesekljano čebulo in moko, mešamo in naredimo svetlo rjavo prežganje. na koncu dodamo nekaj žličk mlete rdeče paprike in vse skupaj stresemo k repi, ki se kuha. Nato dodamo začimbe, žličko ali dve mlete paprike, dve do tri žlice paradižnikove mezge in kuhamo dokler prosena kaša ni popolnoma kuhana. Bujto repo postrežemo s prekajenim mesom, klobasami, krvavicami, ali pa kar z domačim kruhom, kot enolončnico, kot smo to naredili v našem primeru.

Čili, repa in lovorjevi listi
Kuhamo repo s česnom, lovorjevimi listi in *čilijem…
Prosena kaša
Potem dodamo proseno kašo …
Popražimo čebulo
Na olju prepražimo polovico sesekljane čebule in moko …
Pražena čebula
Pražena čebula
Mleta paprika
Dodamo mleto papriko in stresemo k repi …
Bujta repa in začimbe
Dodamo začimbe, sol in malce paradižnikove mezge …
Bujta repa
Pripravljena bujta repa.
Povzetek
recipe image
Ime recepta
Bujta repa brez mesa
Objavljeno
Ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 13 Review(s)