Bujta repa me je s svojim tradicionalnim okusom prepričala, da jo pripravim tudi sama. Zadnjič sem pribrzela iz Prekmuja in sedaj z velikim poklonom tudi sama doma kuham tole jed. Ne delam je prvič. Ker skorajda ne jemo mesa, sploh pa ne svinjine, sem tudi tokrat bujto repo naredila brez mesa.
- 1 kg kisle repe
- 3 stroki česna
- 3 – 4 lovorjevi listi
- 1/2 čebule
- 1,5 dl prosene kaše
- nekaj žlic moke
- olje
- majaron
- muškatni orešček
- sol
- *čiliji
- rdeča mleta paprika
- 2 – 3 žlice paradižnikove mezge
Kislo repo damo kuhati v vodo, dodamo česen, lovorjeve liste in *čilije. Ko se nekaj časa kuha, dodamo ajdovo kašo. V ponvi segrejemo olje, dodamo sesekljano čebulo in moko, mešamo in naredimo svetlo rjavo prežganje. na koncu dodamo nekaj žličk mlete rdeče paprike in vse skupaj stresemo k repi, ki se kuha. Nato dodamo začimbe, žličko ali dve mlete paprike, dve do tri žlice paradižnikove mezge in kuhamo dokler prosena kaša ni popolnoma kuhana. Bujto repo postrežemo s prekajenim mesom, klobasami, krvavicami, ali pa kar z domačim kruhom, kot enolončnico, kot smo to naredili v našem primeru.






