DomovZdravje & prehranaBujta repa brez mesa

Bujta repa brez mesa

Bujta repa me je s svojim tradicionalnim okusom prepriฤala, da jo pripravim tudi sama.ย  Zadnjiฤ sem pribrzela iz Prekmuja in sedaj z velikim poklonom tudi sama doma kuham tole jed. Ne delam je prviฤ. Ker skorajda ne jemo mesa, sploh pa ne svinjine, sem tudi tokrat bujto repo naredila brez mesa.

Bujta repa

  • 1 kg kisle repe
  • 3 stroki ฤesna
  • 3 โ€“ 4 lovorjevi listi
  • 1/2 ฤebule
  • 1,5 dl prosene kaลกe
  • nekaj ลพlic moke
  • olje
  • majaron
  • muลกkatni oreลกฤek
  • sol
  • *ฤiliji
  • rdeฤa mleta paprika
  • 2 โ€“ 3 ลพlice paradiลพnikove mezge

Kislo repo damo kuhati v vodo, dodamo ฤesen, lovorjeve liste in *ฤilije. Ko se nekaj ฤasa kuha, dodamo ajdovo kaลกo. V ponvi segrejemo olje, dodamo sesekljano ฤebulo in moko, meลกamo in naredimo svetlo rjavo preลพganje. na koncu dodamo nekaj ลพliฤk mlete rdeฤe paprike in vse skupaj stresemo k repi, ki se kuha. Nato dodamo zaฤimbe, ลพliฤko ali dve mlete paprike, dve do tri ลพlice paradiลพnikove mezge in kuhamo dokler prosena kaลกa ni popolnoma kuhana. Bujto repo postreลพemo s prekajenim mesom, klobasami, krvavicami, ali pa kar z domaฤim kruhom, kot enolonฤnico, kot smo to naredili v naลกem primeru.

ฤŒili, repa in lovorjevi listi
Kuhamo repo s ฤesnom, lovorjevimi listi in *ฤilijemโ€ฆ
Prosena kaลกa
Potem dodamo proseno kaลกo โ€ฆ
Popraลพimo ฤebulo
Na olju prepraลพimo polovico sesekljane ฤebule in moko โ€ฆ
Praลพena ฤebula
Praลพena ฤebula
Mleta paprika
Dodamo mleto papriko in stresemo k repi โ€ฆ
Bujta repa in zaฤimbe
Dodamo zaฤimbe, sol in malce paradiลพnikove mezge โ€ฆ
Bujta repa
Pripravljena bujta repa.
Lidija Dornik
Lidija Dornikhttps://www.zalida.si
Mojstrica za kuhanje in ustvarjanje.

NAJNOVEJล E