DomovZdravje & prehranaBujta repa brez mesa

Bujta repa brez mesa

Bujta repa me je s svojim tradicionalnim okusom prepričala, da jo pripravim tudi sama.  Zadnjič sem pribrzela iz Prekmuja in sedaj z velikim poklonom tudi sama doma kuham tole jed. Ne delam je prvič. Ker skorajda ne jemo mesa, sploh pa ne svinjine, sem tudi tokrat bujto repo naredila brez mesa.

- Oglas -

Bujta repa

  • 1 kg kisle repe
  • 3 stroki česna
  • 3 – 4 lovorjevi listi
  • 1/2 čebule
  • 1,5 dl prosene kaše
  • nekaj žlic moke
  • olje
  • majaron
  • muškatni orešček
  • sol
  • *čiliji
  • rdeča mleta paprika
  • 2 – 3 žlice paradižnikove mezge

Kislo repo damo kuhati v vodo, dodamo česen, lovorjeve liste in *čilije. Ko se nekaj časa kuha, dodamo ajdovo kašo. V ponvi segrejemo olje, dodamo sesekljano čebulo in moko, mešamo in naredimo svetlo rjavo prežganje. na koncu dodamo nekaj žličk mlete rdeče paprike in vse skupaj stresemo k repi, ki se kuha. Nato dodamo začimbe, žličko ali dve mlete paprike, dve do tri žlice paradižnikove mezge in kuhamo dokler prosena kaša ni popolnoma kuhana. Bujto repo postrežemo s prekajenim mesom, klobasami, krvavicami, ali pa kar z domačim kruhom, kot enolončnico, kot smo to naredili v našem primeru.

Čili, repa in lovorjevi listi
Kuhamo repo s česnom, lovorjevimi listi in *čilijem…
Prosena kaša
Potem dodamo proseno kašo …
Popražimo čebulo
Na olju prepražimo polovico sesekljane čebule in moko …
Pražena čebula
Pražena čebula
Mleta paprika
Dodamo mleto papriko in stresemo k repi …
Bujta repa in začimbe
Dodamo začimbe, sol in malce paradižnikove mezge …
Bujta repa
Pripravljena bujta repa.
Lidija Dornik
Lidija Dornikhttps://www.zalida.si
Mojstrica za kuhanje in ustvarjanje.

NAJNOVEJŠE