0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaToplotne črpalke in vremenski pogoji

Toplotne črpalke in vremenski pogoji

MORDA VAS ZANIMA

Toplotne črpalke pridobivajo toplotno za ogrevanje prostorov ali sanitarne vode iz okolice. Zato se večini potencialnih uporabnikov pri odločanju za nakup toplotne črpalke pojavi vprašanje ali toplotna črpalka lahko deluje tudi pri nizkih temperaturah.  Ker toplotna črpalka mediju, ki ga izrablja za pridobivanje toplote, le to odvzema na nižjem temperaturnem nivoju ter jo oddaja v ogrevalni sistem na višjem temperaturnem nivoju lahko toplotna črpalka deluje tudi pri zelo nizkih temperaturah.
Toplotna črpalka kako deluje

- Oglas -

Kdaj je toplotna črpalka dobra izbira?

Temperatura do katere lahko toplotna črpalka normalno deluje so nekoliko razlikuje glede na tip toplotne črpalke. Tako lahko na primer toplotne črpalke zrak voda in toplotne črpalke zrak zrak delujejo tudi do temperature zunanjega zraka -20°C. Toplotne črpalke zrak voda imajo pri tej temperaturi grelno število večje od 2, kar še zmeraj predstavlja 50% prihranka energije.  Toplotne črpalke voda voda, ki izrabljajo temperaturo podzemne vode, lahko nemoteno delujejo do temperature podzemne vode 3°C, čeprav se na našem območju temperatura podzemne vode ponavadi giblje med 8 in 12°C.

Uporaba toplotne črpalke zrak voda ali toplotne črpalke zrak zrak je tako možna tako rekoč skozi celo leto, saj temperature zunanjega zraka pri nas le redko kdaj padejo tako nizko. Kljub temu je pri uporabi tolotne črpalke zrak voda ali toplotne črpalke zrak zrak v zimskih mesecih potrebno dogrejevanje z drugim sistemom ogrevanja.

Ogrevanje s toplotno črpalko

Ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke, ki izkorišča toploto zraka, tudi ko le ta pade krepko pod minus omogoča vlaga, ki se nahaja v zraku. Pri ohladitvi pride do izločanja ali celo zamrznitve vlage. Toplotne črpalke v teh primerih za pridobivanje toplotne izkoristijo toploto, ki se sprošča pri spremembi agregatnega stanja vlage v zraku. Količina te toplote je zelo velika in tako omogoča nemoteno delovanje toplotne črpalke.

- Oglas -

Uporaba toplotne črpalke voda voda pa ni odvisna od temperature zunanjega zraka, ampak od temperature podtalne vode, ki je konstantna. To pomeni, da je ogrevanje spomočjo toplotne črpalke voda voda enakomerno skozi celotno leto. Uporaba toplotne črpalke voda voda nam tako zagotavlja udobnost bivanja brez uporabe drugih virov ogrevanja.

Pri uporabi toplotne črpalke za ogrevanje prostorov je potrebno zagotoviti minimalne toplotne izgube stavbe. Pri starejših objektih se to zagotovi s sanacijo objekta, medtem ko je pri novogradnjah to že zagotovljeno. To je potrebno zato, ker lahko objekti z majhnimi toplotnimi izgubami uporabljajo ogrevalne sisteme, ki delujejo v nižjem temperaturnem območju, kar omogoči da toplotna črpalka deluje z največjo učinkovitostjo.

Ogrevanje in hlajenje

Toplotne črpalke pa niso primerne le za ogrevanje sanitrane vode in prostorov v hladnejšem delu leta. V poletnih mesecih, ko so temperature zraka v prostorih previsoke, lahko toplotno črpalko namenjeno ogrevanju prostorov, uporabimo za ohlajanje prostora. Na ta način nam toplotna črpalka predstavlja dva sistema v enem, saj nam pozimi omogoča ogrevanje, poleti pa nadomesti klasično klimatsko napravo.

Če se je do sedaj v vas pojavljal dvom o učinkovitosti uporabe toplotne črpalke v vseh letnih časih, si sedaj lahko oddahnete in se mirno odločite za nakup toplotne črpalke, ki bo v vseh letnih časih poskrbela za prihranek pri energiji v vašem domu. Prihranili boste lahko tako pri ogrevanju in hlajenju prostorov, kot pri ogrevanju sanitarne vode, saj lahko vse toplotne črpalke, razen toplotne črpalke zrak zrak, uporabljate tako za ogrevanje prostorov kot pripravo sanitarne vode.

- Oglas -

Vir: solarni sistemi nature d.o.o., foto: Dreamstime

.

NAJNOVEJŠE