Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.
Zdravje & prehranaBosonoga hoja izboljšuje delovanje možganov

Bosonoga hoja izboljšuje delovanje možganov

MORDA VAS ZANIMA

Ste vedeli, da bosonoga hoja vpliva na razvoj možganskega in živčnega sistema? Glede na mnenje zdravnice kiropraktinje, Dr. Kacie Flegal, ki je članica Mednarodne zveze kiropraktikov, bosonoga hoja pomembno vpliva na razvoj možganov, še posebno v zgodnjem obdobju rasti.

Bosonoga hoja

Bosonoga hoja je koristna za naše možgane

- Oglas -

V stopalih je veliko živcev. Ko nosimo čevlje, preprečimo stopalom, da pošljejo ključna sporočila v možgane o okolju, v katerem smo, in tako omejujemo razvoj možganov. To je zelo pomembno za zgoden razvoj, saj vemo, da dojenčki, ki razvijajo nevrološke čute, uporabljajo pet osnovnih čutov: sluh, vonj, dotik, pogled in okus, in na ta način obveščajo možgane o tem, v kakšnem okolju se nahajajo.

V članku, objavljenem v reviji Natural Child Magazine, je omenjena zdravnica razložila pomen bosonoge hoje, še posebno v otroštvu, ko se čutni sistem še razvija in deluje na podlagi informacij, ki jih prejme. Ko smo bosonogi, s tem možganom povemo veliko o okolju, v katerem se nahajamo in jih s tem stimuliramo. Zdravnica pojasnjuje, da možgani prejmejo informacije o tem, kako je telo orientirano v prostoru s pomočjo proprioceptorjev, živčnih končičev v stopalih, ki se aktivirajo med gibanjem in pritiskom, nato pa pošljejo ustrezne signale v možgane.

Tudi avtor knjige The Barefoot book, dr. Daniel Howell, pojasnjuje, da živčni končiči na stopalih prinašajo informacije, ki jih možgani kasneje uporabijo za zaščito samega stopala pred poškodbami. Na podlagi teh informacij se tudi izboljša korak in poveča učinkovitost gibanja.  

Otrok naj hodi tudi brez čevljev

S tem, ko nosimo čevlje, torej blokiramo pomemben pretok informacij in omejujemo zdrav in močen nevrološki razvoj, saj s tem slabšamo delovanje receptorjev. Dr. Kacie Flegar pravi, da starši delajo veliko napako s tem, ko otrokom prehitro nadanejo čevlje. Posledica tega je, da otrok slabše razvije koordinacijo in ravnotežje. Še vedno neoblikovani sklepi in kosti otrok se ne morejo navaditi na strm teren okolja, zaradi neustreznih informacij pa pride do nepravilne stimulacije živčnih končičev, zaradi česar lahko nastanejo motnje v hoji.

- Oglas -

»Ko je otrok bos, njegovi čuti tipajo površino tal, živčni končiči se odzovejo na pritisk. Teren ustvarja majhna neravnovesja, zaradi česar se razvije živčno-mišična moč, ravnotežje in koordinacijo.” Flegal še dodaja: “S tem jim boste omogočili dobro osnovo za razvoj drugih možganskih centrov, ki so odgovorni za čustveni nadzor, reševanje problemov, jezik, socialne veščine in samozavest.«

Bosonoga hoja deluje blagodejno tudi pri odraslih

Bosonoga hoja pa nima dobrih učinkov le pri otrocih, temveč tudi pri odraslih. Na naših stopalih se nahaja ogromno točk, ki so povezane z organi v telesu. Te točke pomembno vplivajo tudi na pretok energije in počutje. Mnogi se zato poslužujejo masaže stopal, s čimer se stimulira omenjene točke. Podobno lahko dosežemo z bosonogo hojo. S tem, ko stopalo izpostavimo naravni podlagi, torej kamenjem, travi in listju, prekrvavimo stopalo in aktiviramo točke, kar ugodno deluje na celo telo.

Preberite tudi: 8 razlogov za pohodništvo in 5 nasvetov za začetnike

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×