- Oglas -
Rusi pravijo, da se mora iz boršča tako kaditi, da se ne vidi, kdo sedi za mizo, gost pa mora biti tako, da v njem stoji žlica. Verjetno res velja, da v tako mrzlih krajih na severu juha res mora biti vroča. Dolga stoletja je bil boršč v ruski kuhinji vsakodnevna jed, ki ni nikoli delala razlik med bogatimi in revnimi. Ob obeh vrstah juh se postreže s pirožki.
SESTAVINE (4 porcije)
- 500 g rdeče pese
- 2 manjši čebuli
- 2 žlici masla
- 1 žlička soli
- po 1 noževo konico mletih klinčkov in brinovih jagod
- 1 večji lovorov list
- 4 žlice moke
- 1,5 l zelenjavne juhe
- 4 žlice sončničnih semen
- 1 šopek peteršilja
- 2 žlici jabolčnega kisa
- kisla smetana po okusu
PRIPRAVA
- Rdečo peso operemo, olupimo in zrežemo na večje kose. Čebuli olupimo, sesekljamo in prepražimo na maslu. Dodamo rdečo peso, sol, mlete klinčke, brinove jagode, lovorov list in moko.
- Med mešanjem pražimo. Nato počasi prilijemo zelenjavno juho ali vodo, v kateri smo zavreli zelenjavno jušno kocko, zavremo in kuhamo približno 15 minut, da se pesa zmehča.
- Medtem v ponvi prepražimo sončnična semena in jih shranimo v skodelico. Peteršilj sesekljamo. Dva kosa rdeče pese zrežemo na tanjše rezance, preostalo juho prelijemo v mešalnik in jo mešamo, da dobimo kremno zmes.
- Začinimo jo s kisom in ponudimo z žlico kisle smetane, sončničnimi semeni in sesekljanim peteršiljem.
- oglas -