Boršč

- Oglas -

Rusi pravijo, da se mora iz boršča tako kaditi, da se ne vidi, kdo sedi za mizo, gost pa mora biti tako, da v njem stoji žlica. Verjetno res velja, da v tako mrzlih krajih na severu juha res mora biti vroča. Dolga stoletja je bil boršč v ruski kuhinji vsakodnevna jed, ki ni nikoli delala razlik med bogatimi in revnimi. Ob obeh vrstah juh se postreže s pirožki.

SESTAVINE (4 porcije)

  • 500 g rdeče pese
  • 2 manjši čebuli
  • 2 žlici masla
  • 1 žlička soli
  • po 1 noževo konico mletih klinčkov in brinovih jagod
  • 1 večji lovorov list
  • 4 žlice moke
  • 1,5 l zelenjavne juhe
  • 4 žlice sončničnih semen
  • 1 šopek peteršilja
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • kisla smetana po okusu

PRIPRAVA

  1. Rdečo peso operemo, olupimo in zrežemo na večje kose. Čebuli olupimo, sesekljamo in prepražimo na maslu. Dodamo rdečo peso, sol, mlete klinčke, brinove jagode, lovorov list in moko.
  2. Med mešanjem pražimo. Nato počasi prilijemo zelenjavno juho ali vodo, v kateri smo zavreli zelenjavno jušno kocko, zavremo in kuhamo približno 15 minut, da se pesa zmehča.
  3. Medtem v ponvi prepražimo sončnična semena in jih shranimo v skodelico. Peteršilj sesekljamo. Dva kosa rdeče pese zrežemo na tanjše rezance, preostalo juho prelijemo v mešalnik in jo mešamo, da dobimo kremno zmes.
  4. Začinimo jo s kisom in ponudimo z žlico kisle smetane, sončničnimi semeni in sesekljanim peteršiljem.
- oglas -

NAJNOVEJŠI RECEPTI