Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaBolezni dlesni lahko vodijo do Alzheimerjeve bolezni

Bolezni dlesni lahko vodijo do Alzheimerjeve bolezni

MORDA VAS ZANIMA

Redno nitkanje zob nam vzame zelo malo časa, vendar pa je to kljub temu ena tistih navad, na katero mnogi še vedno pozabljajo. A to lahko na dolgi rok prinese kar precej težav – ne le takšnih, povezanih z ustno votlino.

- Oglas -

Kot so namreč pred kratkim ugotovili raziskovalci iz San Francisa, namreč obstaja močna povezava med patogenimi organizmi, ki povzročajo parodontalno bolezen, in Alzheimerjevo boleznijo. Študija, v kateri popisujejo svojo raziskavo in ugotovitve, je bila objavljena v reviji Science Advances.

Bakterija, ki napada dlesni, pogosto zaide tudi v možgane

Raziskovalci so odkrili strupeni encim, ki ga izloča bakterija Porphyromonas gingivalis, pri kar 96 odstotkih vzorcev iz možganov pacientov z Alzheimerjevo boleznijo. To sicer ni bilo prvič, da so se raziskovalci lotili preučevanja povezave med Alzheimerjevo boleznijo in bakterijami. Vendar pa pred tem ni bilo povsem jasno, ali je imela bakterija Porphyromonas gingivalis dejansko vpliv na razvoj Alzheimerjeve bolezni ali pa je lahko zašla v možgane zato, ker so bili ti zaradi omenjene nevrodegenerativne bolezni že močno oslabljeni.

Eno izmed prelomnih odkritij pri tokratni raziskavi je bila tako  najdba bakterije Porphyromonas gingivalis tudi v možganih tistih pokojnikov, pri katerih se ni nikoli razvila Alzheimerjeva bolezen. Tako je mogoče domnevati, da bi se ta bolezen razvila, če bi živeli dlje – in da je dejansko parodontalna bolezen tista, ki poveča možnosti za Alzheimerjevo bolezen (in ne na primer obratno).

Pomemben del ustne higiene je tudi skrb za zdrave dlesni

Nedavna odkritja zagotovo predstavljajo pomemben prispevek k iskanju možnosti za preprečevanje ali celo zdravljenje Alzheimerjeve bolezni. Obenem pa je to vsekakor še razlog več, da ste zares natančni in dosledni pri skrbi za ustrezno ustno higieno, katere pomemben del je seveda tudi skrb za zdrave dlesni.

- Oglas -

Poleg rednega ščetkanja in nitkanja se priporočajo tudi uporaba kakovostne ustne vode ter seveda redni kontrolni pregledi pri zobozdravniku. K zdravju dlesni pa lahko pripomorete tudi z nekaterimi naravnimi metodami – na primer z žvrkljanjem kokosovega olja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×